10 fantastiska dolda funktioner du behöver prova i iOS 12

iPhone 11 tippad för att erbjuda de snabbaste datahastigheterna pÄ nÄgon iPhone nÄgonsin

Apple pÄ mÄndagen slÀppte Àntligen iOS 12 till allmÀnheten efter tre mÄnaders betatestning med utvecklare och ivriga early adopters som registrerade sig för den offentliga betaen. Det fanns definitivt nÄgra stötar pÄ vÀgen lÀngs vÀgen, som en betaversion som helt dödade GPS-navigering i varje enskild kartapp under en vecka. För det mesta har dock beta-perioden iOS 12 varit smidig jÀmfört med tidigare Är. Naturligtvis Àr det mycket vettigt eftersom iOS 12 Àr ungefÀr som en turboladdad bug fix release för iOS 11. Visst att det finns mÄnga nya funktioner att hitta, men den verkliga historien i iOS 12 Àr att det helt fixar röra skapat av iOS 11. Det senaste Äret har fyllts med buggar, sÀkerhetshÄl och alla slags problem med iOS 11 som verkligen höll tillbaka Apples nya iPhone-sortiment. Trots det faktum att A11 Bionic SoC var kraftfullare Àn nÄgonting annat pÄ marknaden, var Android-flaggskepp bÀttre Àn iPhone X och iPhone 8 Ät vÀnster och höger tack vare RAM-hanteringsproblem i iOS 11.

Alla dessa problem i iOS 11 ligger bakom oss nu, och vi kunde inte vara lyckligare att iOS 12 Àntligen har slÀppts. Och nu nÀr det har varit ute en dag har du förmodligen spenderat lite tid med det och spelat runt i alla Apples omdesignade appar. Meddelanden har nÄgra fantastiska nya funktioner liksom Maps, och Àven Apple Music Àr mindre hemskt Àn nÄgonsin tidigare. Det Àr bra och bra, men hur Àr det med alla de coola nya funktionerna som inte Àr lika uppenbara? I det hÀr inlÀgget berÀttar vi om de 10 bÀsta dolda funktionerna i iOS 12 som du definitivt mÄste kolla in.

Prestanda och batteritid

Okej bra, sĂ„ prestanda och batteritid Ă€r inte precis “funktioner”. Det Ă€r dock inte saker du kan se pĂ„ din iPhones skĂ€rm, och mĂ„nga anvĂ€ndare Ă€r inte medvetna om den dramatiska inverkan som iOS 12 har pĂ„ batteriets livslĂ€ngd och prestanda.

Varje kompatibel iPhone-modell kommer att se stora prestandaförbĂ€ttringar nĂ€r iOS 12 har installerats – och kom ihĂ„g att varje enskild iPhone-modell som Ă€r kompatibel med iOS 11 Ă€r ocksĂ„ kompatibel med iOS 12. Ju Ă€ldre din iPhone Ă€r, desto mer dramatisk kommer effekten att ha pĂ„ prestanda . Enligt Apple kommer vissa Ă€ldre iPhones som kör iOS 12 att fĂ„ hastighetsökningar pĂ„ upp till 70% nĂ€r de utför nyckelfunktioner. Det finns ocksĂ„ gott om förĂ€ndringar och förbĂ€ttringar bakom kulisserna som hjĂ€lper till att förbĂ€ttra batteriets livslĂ€ngd, vilket alltid Ă€r ett ont Ă€mne nĂ€r det gĂ€ller Ă„ldrande iPhone-modeller.

Det finns dock en viktig sak att komma ihÄg. NÀr du först uppdaterar till en helt ny iOS-version har operativsystemet mycket arbete att göra i bakgrunden. Det inkluderar reindexering av filer för Spotlight och Siri och mycket mer. Utöver det spenderar du förmodligen massor av tid pÄ att spela med alla nya funktioner i iOS 12. Som ett resultat kommer batteriets livslÀngd under de första 24 timmarna att slÄ. NÀr smekmÄnaden Àr över kommer du dock att mÀrka en stor förbÀttring.

Lösenord autofyll

Av alla nya funktioner i iOS 12 Àr den hÀr överlÀgset min favorit.

Apple har en lösenordshanteringsfunktion inbyggd i Safari, men om vi Ă€r Ă€rliga Ă€r det ganska hemskt. Det hjĂ€lper dig inte alls nĂ€r du vill logga in pĂ„ en app i motsats till en webbplats i Safari, sĂ„vida du inte Ă€r villig att grĂ€va igenom instĂ€llningarna varje gĂ„ng du behöver logga in. Naturligtvis Ă€r det dĂ€rför tredje part lösenordshanterare finns och de blir BÄTT bĂ€ttre i iOS 12.

Tredjeparts lösenordshanterare som LastPass, DashLane och min personliga favorit 1Password har nu möjlighet att automatiskt fylla inloggningsuppgifter för webbplatser och konton utan att behöva öppna apparna. GÄ bara till InstÀllningar> Lösenord och konton> Autofyll lösenord för att ge din lösenordshanterare val. NÀsta gÄng du försöker logga in pÄ en webbplats ser du ett alternativ som dyker upp för din lösenordshanterare för att ange dina inloggningsuppgifter.

Siri GenvÀgar

Apples nya genvĂ€gsfunktion Ă€r sĂ„ vĂ€l dold att den inte ens ingĂ„r i iOS 12 alls. IstĂ€llet mĂ„ste du gĂ„ för att ladda ner den nya genvĂ€gsappen frĂ„n App Store. NĂ€r appen vĂ€l har installerats Ă€r vĂ€rlden din ostron och du kan skapa alla möjliga genvĂ€gar som kan köra flera steg samtidigt med Apples appar och appar frĂ„n tredje part. Att sĂ€ga ”Hej Siri, det Ă€r lĂ€ggdags” kan till exempel stĂ€nga av lamporna i varje rum i ditt hus och aktivera ditt HomeKit-aktiverade larmsystem. Det finns oĂ€ndliga möjligheter, och genvĂ€gsappen har mĂ„nga förslag för att komma igĂ„ng.

Sök efter texter i musik

Hatar du inte det nÀr du har en rad frÄn en lÄt fast i huvudet men du inte kommer ihÄg vilken lÄt den kommer frÄn? Sök bara i texterna du kan komma ihÄg direkt i Apples Music-app sÄ lÄten dyker upp i resultaten.

Siri översÀttningar

Siri ligger fortfarande pÄ andra sÀtt bakom andra röstassistenter, men det fÄr en massa smidiga nya funktioner i iOS 12. VÄr favorit Àr en ny översÀttningsfunktion som lÄter dig översÀtta ord och meningar mellan mer Àn 50 olika sprÄkpar.

Nya alternativ för stör inte

Stör ej Àr en fantastisk funktion som stÀnger av alla aviseringar för alla som inte finns pÄ din favoritlista. Det har dock varit ganska begrÀnsat tidigare, med alternativ bara för att aktivera och inaktivera det vid samma tid varje dag. I iOS 12 har du nya alternativ utöver ditt vanliga dagliga schema. Du kan aktivera DND i en timme, till slutet av dagen, tills du lÀmnar en viss plats (som till exempel en biograf) eller till slutet av ett möte i din kalender.

Ignorera aviseringar

Apples nya DND-alternativ Ă€r bra nĂ€r du vill tysta alla aviseringar, men hur Ă€r det nĂ€r det bara finns en enda app som verkligen irriterar dig? iOS 12 ger dig ett nytt alternativ att tysta en specifik app nĂ€r du sveper pĂ„ en avisering. Tryck pĂ„ knappen Hantera och vĂ€lj “Leverera tyst” för att tysta appen. Alla aviseringar kommer att fortsĂ€tta att visas i meddelandecentret, men de kommer inte att Ă„tföljas av vibrationer eller aviseringstoner.

TvÄfaktors autentiseringsassistans

Vet du hur du Àlskar tanken pÄ tvÄfaktorautentisering men du hatar att behöva kopiera och klistra in alla verifieringskoder frÄn din Messages-app till vilken app du loggar in pÄ? NÄvÀl behöver du inte lÀngre. iOS 12 kommer automatiskt att kopiera och klistra in engÄngskoder frÄn dina meddelanden i fÀltet för verifieringskod.

Andra ansiktet i Face ID

Touch ID stöder fem olika fingeravtryck pÄ varje enhet, men Face ID stöder bara ett ansikte. Logiken Àr ganska tydlig, men Apple lade till stöd för ett andra ansikte i iOS 12, vilket kan lÀggas till i InstÀllningar> Ansikts-ID och lösenord> StÀll in en alternativ utseende. PÄ det hÀr sÀttet kan en förÀlder fÄ tillgÄng till ett barns telefon utan att det behövs exempelvis en PIN-kod. Eller om du har haft problem med Face ID, försök lÀgga till ditt eget ansikte som det andra ansiktet, men hÄll din iPhone i en annan vinkel nÀr du stÀller in den.

Live lyssna pÄ AirPods

Om du Ă€r hörselskadad eller alltid har drömt om att ha övermĂ€nskliga öron kommer du att Ă€lska den hĂ€r senaste nya dolda funktionen i iOS 12. GĂ„ till InstĂ€llningar> Kontrollcenter> Anpassa och lĂ€gg till knappen som heter “hörsel.” NĂ€r du trycker pĂ„ den knappen medan dina AirPods Ă€r anslutna möjliggör den en ny funktion som heter Live Listen som förvandlar dina AirPods till hörapparater!