10 galnaste rymdresestunts och nyheter vi har sett hittills

Alla vet att yttre rymden gör allt coolare. Vill du Äteruppliva en belÀgrad skrÀckfranchise eller ett trött appspel? StÀll nÀsta del i rymden!

NĂ„got om den “sista grĂ€nsen” i yttre rymden tar fram vĂ€rldens galna sida, och allt frĂ„n marknadsföringskampanjer till Ă€kta vetenskapliga genombrott gynnar. HĂ€r Ă€r en snabb genomgĂ„ng av de största, coolaste och galnaste utvecklingen vi har sett i rymdresesektorn pĂ„ senare tid.

Elon Musk’s Suit

Elon Musk, som aldrig Àr lÄngt ifrÄn en galen pÄstÄende eller prestation, delade bara det första helkroppsfotot av en SpaceX-rymddrÀkt pÄ sin Instagram, till ett vÀrde av 408K gillar. Det Àr inte en mockup, betonade han.

Laser-guidade rymdskrÀp förutsÀgelser

MIT har designat en ny laseravkÀnningsteknik, kallad Laser Polarimetry, för att förutsÀga kollisioner med rymdskrÀp. SÄ hÀr rapporterade vi utvecklingen redan i juni:

”För nĂ€rvarande Ă€r den internationella rymdstationen det mest skyddade rymdfarkosten, de bebodda facken och externa högtryckstankar tĂ„l stötar frĂ„n skrĂ€p med en diameter pĂ„ cirka 1 cm. Om de vet att ett större objekt kommer fram, kan piloterna manövrera rymdfarkosten för att undvika spĂ„rade föremĂ„l.

Ingenjörerna tĂ€nkte hur man identifierade smink av vissa skrĂ€p baserat pĂ„ den reflektion eller den unika polarisationsförĂ€ndring som objektet avger frĂ„n lasern nĂ€r man Ă€r i rörelse. ”

Raketer till Mars

NASAs planer pÄ att skicka ett bemannat uppdrag till Mars pÄgÄr, och de senaste nyheterna Àr en fördröjning i deras planer: Space Launch System (SLS), en tung raket som NASA planerar att anvÀnda för det stora rymduppdraget, kommer inte att se dess debutlansering fram till 2019. Samtidigt försenades ocksÄ SpaceX planerade lanseringsuppdrag till 2020.

Balloon-turister med hög höjd

Om du vill ha lite rymdturism och inte kan vĂ€nta tills rymdskeppet och dess rymd-wifi Ă€r igĂ„ng, har du fortfarande ett alternativ: En höghöjdsballong som kan ta dig direkt till rymdkanten . Det spanskbaserade Zero2infinity-företaget planerar att erbjuda en bemannad turismballongflygning med “edge of space”, med sin första passagerartur planerad till 2018.

Internationell rymdstation

A Moon Delivery Service

Pittsburgh-baserade startup Astrobotic hoppas kunna etablera en leveransservice som sÀtter in paket direkt pÄ mÄnen. Varför? För det Àr tydligen.

“VĂ„rt mĂ„l Ă€r att göra mĂ„nen tillgĂ€nglig för vĂ€rlden”, berĂ€ttade John Thornton, vd för Astrobotic, The Verge om deras mĂ„l. “Det gör det möjligt för varje rymdorganisation och alla företag och till och med individer att skicka nyttolaster till mĂ„nytan.”

Zero-G 3D-utskrift

Nu kan du 3D-skriva ut saker i rymden ocksÄ tack vare ett framgÄngsrikt NASA-experiment i augusti 2017. NASA har alla detaljer pÄ sin webbplats, tillsammans med en förklaring till varför de hÀr nyheterna Àr mer Àn bara ett rymdresestunt.

”3D-utskrift fungerar som ett snabbt och billigt sĂ€tt att tillverka delar pĂ„ plats och pĂ„ begĂ€ran, vilket minskar behovet av dyra reservdelar pĂ„ den internationella rymdstationen och framtida rymdfarkoster. LĂ„ngsiktiga uppdrag skulle ha stor nytta av att ha tillverkningskapacitet ombord, förklarar NASA.

Blue Origin’s Factory

Kanske försökte Elons Instagram-inlÀgg bara hÄlla jÀmna steg med Jeff Bezos, som debuterade i denna fascinerande video i juli för att visa upp den nya fabriken som hans rymdresningsföretag, Blue Origin, bygger i Florida. Ja, det Àr Jeff sjÀlv som solar sig pÄ taket.

Google Street View finns pÄ ISS

PÄ tal om den internationella rymdstationen, varför inte ta en tur direkt frÄn din datorskÀrm? Google Maps Street View-funktion gick till rymden i Är med tillÀgg av ISS sjÀlv. Astronauterna tog fyra mÄnader att ta alla bilder som behövdes för den visuella kartan genom att förlita sig pÄ en rigg byggd av 24 olika kameror.

Moon Express Mining

Detta privatÀgda amerikanska företag i ett tidigt skede bildades av en grupp Silicon Valley och rymdentreprenörer för att bryta mÄnen efter naturresurser. Det Àr det galnaste exemplet pÄ en verklig mÄnskott dÀr ute, och det betyder att den passar perfekt för den hÀr listan.

Vi rapporterade först om Moon Express redan 2011, och grundare och ordförande Naveen Jain satt till och med ner med TechCos egen grundare och VD Frank Gruber pÄ Innovate! och fira 2016. De har kommit lÄngt: I januari 2017 tillkÀnnagav de en framgÄngsrik serie B-1-runda pÄ 20 miljoner dollar. Att bryta mÄnen blir inte billigt.

KFC-kyckling med hög höjd

Denna lista skulle inte vara komplett utan lite stekt kyckling: Höghöjdsballongföretaget World View Enterprises tog en KFC-smörgĂ„s 100.000 fot i höghöjdsutrymme för ett reklamstunt i juli 2017. HĂ€ndelsen blev kort bara 17 timmar efter lanseringen dock tack vare en irriterande lĂ€cka. ÄndĂ„ Ă€r det ytterligare ett bevis pĂ„ vad vi redan visste: snabbmatföretag Ă€lskar deras onödiga och okallade för tekniska innovationer.

Rubrikbild: KonstnÀrens koncept av rymdskeppet Mars Science Laboratory nÀrmar sig den röda planeten. NASA / JPL-Caltech