10 lÀnder med de bÀsta fÀrdigheterna och utbildningen i denna ekonomi

10 lÀnder med de bÀsta fÀrdigheterna och utbildningen i denna ekonomi

Enligt en nyligen publicerad rapport frÄn World Economic Forum gör USA inte tillrÀckligt för att utnyttja sitt humankapital. De World Economic Forms Human Capital Report 2015 visar att USA inte ens rankas bland de tio bÀsta lÀnderna i vÀrlden med befolkningar som Àr bÄde högkvalificerade och högutbildade.

I rapporten frÄn WEF anvÀnds ett Human Capital Index, som kvantifierar hur olika lÀnder utvecklar och distribuerar sitt humankapital och spÄrar utvecklingen över en tidsperiod. Indexet tar hÀnsyn till flera faktorer, inklusive utbildningsnivÄerna för de medlemmar i befolkningen som Àr sysselsatta, arbetslösa och inaktiva, samt att mÀta kvalifikationerna för alla deltagare i arbetskraften. MÄlet med rapporten Àr frÀmst att hitta vilka lÀnder som investerar mer i sitt humankapital per utbildning och kompetensutbildning.

NĂ€r man tittar pĂ„ den globala rankingen misslyckas USA att ta en plats pĂ„ topp 10-listan. Finland kommer först och frĂ€mst, vilket Ă€rligt talat det minst överraskande med tanke pĂ„ att Finland har nĂ„gra av de bĂ€sta lĂ€rarna i vĂ€rlden. Inte heller Ă€r det förvĂ„nande att Schweiz kommer pĂ„ plats 3 – landet investerar kraftigt i utbildning, med en lĂ€rarlön pĂ„ det högsta genomsnittet i nĂ„got land (cirka 68 000 dollar i amerikansk valuta). USA kommer inte in förrĂ€n nummer 17, före Litauen och Storbritannien.

Förra mÄnaden slÀppte World Economic Forum ocksÄ sin 2015 Global Information Technology Report, som tittade pÄ hur lÀnder gick nÀr det gÀller deras digitala kunniga. JÀmförelse av lÀnder som gör bÄda listorna Àr det inte sÄ svÄrt att se att det finns en koppling mellan tillgÄngen pÄ tekniska och digitala resurser och kraften i humankapital. Faktum Àr att i den hÀr rankningen rankas Finland pÄ andra plats nÀr det gÀller att ha institutioner och resurser som bidrar till att skapa tekniska framsteg.

Vad som Ă€r chockerande Ă€r dock att Singapore – ett land vars utbildningssystem hyllas av politiska beslutsfattare överallt, och som toppar WEF: s Global Information Technology Report – placeras 24: e i WEF: s Human Capital Report. Det verkar som om att deras utbildningssystem Ă€r av högsta klass, men det mĂ„ste finnas en koppling eller oöverensstĂ€mmelse i fĂ€rdigheterna mellan de som Ă€r anstĂ€llda och arbetslösa i landet.

Du kan ta en titt pÄ hela rankningen frÄn World Economic forum hÀr, eller sÄ kan du lÀsa 2015 Human Capital Report i sin helhet.