10 webbutvecklingstrender att se upp för 2017

BedrÀgerier, smarta pÄsar och festmÄnader

OmrÄdet för webbutveckling och design förbÀttras i en otrolig takt. TillvÀxten ökar dagligen och det har blivit otroligt svÄrt att hÄlla jÀmna steg med de förÀndrade tiderna. Detta gör det Ànnu viktigare för proffs och utvecklare att hÄlla sig à jour med de senaste trenderna inom webbutveckling för att skapa engagerande webbplatser som kan hÄlla anvÀndarens uppmÀrksamhet i mer Àn Ätta sekunder.

Med sÄ mÄnga uppdateringar med nÄgra veckors mellanrum Àr webbutvecklare alltid upptagna med att försöka fÄ en fördel över sina konkurrenter nÀr det gÀller teknikens nytta. De utnyttjar nya ramar, tekniker och verktyg för att förbÀttra deras förmÄga att utveckla mer engagerande och robusta webbplatser. Plus, med tillkomsten av personliga enheter som smartphones blir webben mer och mer integrerad i vÄra liv. Vi anvÀnder webben för nÀstan allt frÄn shopping till banker till att titta pÄ nyheter. Följande webbutvecklingstrender kommer att bli höjdpunkten 2017:

360-graders video

360-gradersvideoen Àr redo att ge otroligt interaktiv upplevelse, vilket fÄr en enorm inverkan pÄ webbdesigntrenderna. Idag anvÀnds den hÀr funktionen frÀmst för onlinevideomarknadsföring. Det uppskattas dock att 360-graders videor kommer att locka mer uppmÀrksamhet, driva mer interaktion, och vyerna kommer att vÀxa snabbare.

Detta nya medium fÄr nÄgon att kÀnna att han eller hon faktiskt Àr dÀr. Videoklippen visar ett sfÀriskt scenario, dÀr en speciell 360-graders videokamera har förinspelat alla möjliga vinklar i en miljö, vilket ger en till synes oÀndlig mÀngd framtida möjligheter.

Artificiell intelligens

Artificiell intelligens kommer att pÄverka framtida teknik pÄ ett stort sÀtt. Under 2016 hade flera framsteg gjorts inom AI, sÄ 2017 har Ànnu bÀttre löften. TeknikjÀttarna som Google, Facebook, IBM och Microsoft utvecklar kraftfull konstgjord teknik som ska anvÀndas av anvÀndarna.

AI hade redan startats av ett stort antal applikationer, till exempel Googles sökalgoritm. En enkel Ätkomst till nÄgra kraftfulla AI-verktyg, utvecklare kommer sannolikt att anvÀnda AI pÄ nya och innovativa sÀtt de kommande mÄnaderna.

Internet of Things (IoT)

Internet Àr inte lÀngre begrÀnsat till bara datorer och mobiltelefoner; det flyttar ocksÄ till vÄra hushÄllsapparater. Med hjÀlp av appar pÄ vÄra smartphones nu kan vi fjÀrrstyra vÄr vÀrmeutrustning, slÄ pÄ glödlamporna och till och med bearbeta mat i god tid innan vi kommer hem.

PÄ grund av detta kommer webbutvecklare sannolikt att utveckla applikationer som anvÀnder, analyserar och visar enheternas data för att kommunicera med IoT-enheter.

Virtuell verklighet

Virtuell verklighet Àr framtidsutsikterna för internet som anvÀndare redan har börjat kÀnna sig i virtuell miljö med hjÀlp av datorhÄrdvara och programvara. Spelindustrin anvÀnder denna trend heltÀckande i webbutvecklingsprocessen. De visuella skÀrmarna som anvÀnds i virtuell verklighet tillÄter anvÀndarna att fördjupa sig i den virtuella vÀrlden och stoppa sensoriska intryck frÄn den verkliga vÀrlden.

Google och Mozilla gör banbrytande anstrÀngningar för API: er som virtuell verklighet övergÄr till webben. Under de kommande mÄnaderna kommer vi att se mer och mer virtuell verklighet i mÄnga applikationer.

Statiska webbplatsgeneratorer

Statisk webbplatsgenerering blir alltmer en betydande del av webbutvecklarens verktygslÄda. Dessa generatorer Àr mycket praktiska, eftersom de skapar webbplatser frÄn vanlig text, vanligtvis lagrade i filer snarare Àn i databaser. De gynnar utvecklarna nÀr det gÀller sÀkerhet, hastighet, enkel installation och hantering av trafik.

Idag Àr de populÀra webbplatsgeneratorerna som anvÀnds: Jekyll, Middleman, Roots och Hugo. MÄnga utvecklare ser det som ett intressant omrÄde att se upp för de nÀrmaste mÄnaderna.

Rik typografi

2016 presenterade utvecklare ett antal kreativa anvÀndningsomrÄden för typografi, och 2017 kommer bara att ha en mycket rikare typografi. Designarna lÀgger mer anstrÀngningar för att typen ska ta mer plats pÄ skÀrmen.

Det kan förvÀntas att de kommer med Ànnu mer kreativa typsnitt för att hÄlla jÀmna steg med denna trend. Typografin som anvÀnds pÄ webbplatser kommer att ha fler kontraster genom att placera en mÀngd olika effekter, bilder och videor.

Mer Javascript

NÀr det gÀller anvÀndning av Javascript sÄg 2016 en betydande förÀndring, och 2017 tar det bara lÀngre. Denna utveckling och tillvÀxt i Javascript Àr ansvariga för att ta upp sprÄket till chatbots, virtual reality, sakernas internet och mycket mer. Dess roll har blivit mer etablerad och integrerad.

Det finns en omfattande anvĂ€ndning av ES6 + -funktioner, förbĂ€ttring av sprĂ„kgrammatik samt effektivitet i skrivapplikationer. Till exempel Ă€r Progressive Web Apps anvĂ€ndarupplevelser inom rĂ€ckhĂ„ll för webben som Ă€r pĂ„litliga, snabba och engagerande – en betydande samling tekniker och bĂ€sta praxis.

Mikrointeraktioner

Mikrointeraktioner Àr de specifika ögonblicken nÀr en anvÀndare interagerar med en webbplats, som att gilla ett inlÀgg, skicka ett meddelande eller fylla i ett formulÀrfÀlt. Huvudsyftet med mikrointeraktioner under dessa ögonblick Àr att ge feedback och vÀgledning för att förbÀttra UX.

De blir alltmer populÀra eftersom vÀldesignade mikrointeraktioner Àr extremt anvÀndbara och kan definiera hela produkten. Till exempel, Proto.io Àr ett verktyg som hjÀlper utvecklare att snabbt testa och upprepa deras webbapplikationsdesign.

Samarbete mellan design och utveckling

2017 kommer ett förbÀttrat samarbete mellan designers och utvecklare. Med hjÀlp av bÀttre prototyperingsverktyg frÄn Invision, Webflow, Figma och nÄgra andra kommer designarna och utvecklarna att dela större förstÄelse som ökar deras arbetsflödeshastighet, vilket i sin tur ökar produktiviteten och produktionen.

GIF och film

Biograferna har en betydande inverkan nÀr det gÀller att fÄ ett högre anvÀndarengagemang, varför det finns en bredare antagande av denna trend. Den mÀnskliga hjÀrnan tenderar att engagera sig mer med visuell information och biografier gör exakt det. En kreativ videoinspelnings besökares uppmÀrksamhet mer Àn ett stillbild.

Samtidigt tynger inte webbplatsens laddningshastighet genom att anvÀnda biograf. Grafiskt utbytesformat (GIF), Ä andra sidan, gör det möjligt för utvecklarna att berÀtta en historia pÄ ett mycket mer effektivt sÀtt Àn vad som kan vara med en stillbild. SÄ kommer 2017 att se en ökande anvÀndning av GIF och film.

LÀs mer om webbutveckling hÀr pÄ Tech.Co