3 Designprinciper för att diversifiera din startintÀktsmodell

3 Designprinciper för att diversifiera din startintÀktsmodell

FĂ„ företagare startar en start utan att hoppas fĂ„ lite intĂ€kter – eller mycket, lĂ„t oss vara Ă€rliga – frĂ„n satsningen. Men det finns dussintals sĂ€tt att tjĂ€na pengar, och den bĂ€sta metoden Ă€r annorlunda för varje företag. SĂ€rskilt startups har det tufft. Eftersom de försöker blĂ„sa ett nytt spĂ„r eller störa en Ă€ldre modell har de inte en plan att följa redan. Och ofta gör bara en intĂ€ktsmodell inte tricket: Du kan behöva diversifiera.

HÀr Àr en titt pÄ de tre designprinciperna som entreprenörer kan lita pÄ för att rÀkna ut sin egen unika intÀktsmodell.

Bild: The Human Centered Design Toolkit

Principerna

Din affÀrsmodell mÄste vara önskvÀrd, livskraftig och genomförbar. För att ta reda pÄ om det Àr, stÀll dig sjÀlv tre frÄgor: Vill folk ha det? Kan det tjÀna pengar? Kan jag bygga den?

TillĂ€mpad pĂ„ din intĂ€ktsmodell hjĂ€lper dessa tre principer dig att börja med en tjĂ€nst, produkt eller till och med bara ett expertomrĂ„de och sedan lĂ€gga en inkomstkĂ€lla ovanpĂ„ den. Principerna, och ovanstĂ„ende diagram som förklarar dem, kommer frĂ„n IDEO.org, en ideell designorganisation med ett uppdrag att “förbĂ€ttra livet för fattiga och utsatta samhĂ€llen genom design.” Du kan kolla in en gratis PDF av deras Design Toolkit för att lĂ€ra dig mer.

IntÀktsmodellerna

Men chansen Àr stor att du behöver lite mer vÀgledning för att ta reda pÄ hur du exakt bestÀmmer hur dessa principer gÀller för ditt företag. För det föreslÄr jag att du börjar med en huvudlista över olika intÀktsmodeller som kan komplettera dem som helt enkelt sÀljer en enda produkt eller tjÀnst. HÀr Àr den korta listan:

Annonsevenemang Merchandise Memberships Premium Content Consulting E-Books Paywalls Philanthropy

Och hÀr Àr ett Medium-inlÀgg som delar upp denna lista i totalt 52 olika intÀktsmodeller samtidigt som det ger ett framgÄngsrikt exempel för var och en. Medan den hÀr artikeln utforskar journalistikbranschen, kan den enkelt tillÀmpas pÄ varje start som har mycket kunskap om en viss bransch eller har fÄtt en mycket engagerad nischgrupp av anvÀndare. Under 2017 finns fler intÀktsströmmar tillgÀngliga: Stanna inte vid en.