3 vÀrdefulla affÀrslektioner frÄn att arbeta i en bokhandel

3 vÀrdefulla affÀrslektioner frÄn att arbeta i en bokhandel

Tro det eller ej, nĂ„gra av de mest kraftfulla affĂ€rslektionerna jag fick var frĂ„n att arbeta i en butik som knappt kunde hĂ„lla sina lampor tĂ€nda. Det var en liten, oberoende bokhandel i min hemstad som tyvĂ€rr inte finns lĂ€ngre – men det var en riktig juvel nĂ€r den gjorde det.

Jag var bara junior i gymnasiet och var bara glad att ha ett jobb, Àn mindre en som skulle ge mig gratis böcker. (Jag var en slags nörd.) Trots att den hÀr bokhandeln inte var en enorm framgÄngshistoria, gjorde mina chefer mÄnga saker rÀtt. Lite visste jag dÄ, den hÀr upplevelsen skulle lÀra mig nÄgra vÀrdefulla affÀrslektioner jag skulle ha med mig i min karriÀr som entreprenör.

Göra det personligt

Jag antar att Ă€garna till en bokhandel skulle veta bĂ€ttre Ă€n nĂ„gon annan att vi ofta do bedöma böcker efter deras omslag. Presentationen Ă€r viktig. Butiken hade fantastiska skĂ€rmar som organiserades av anstĂ€lldas lĂ€srekommendationer. Medan mĂ„nga butiker grupperar artiklar enligt anstĂ€lldas val, tog den hĂ€r butiken stor omsorg för att göra skĂ€rmarna iögonfallande och unika. Detta uppskattades tydligt av kunder, som ofta bad personligen att prata med de olika ”rekommendatorerna”.

I mitt företag idag, som Ă€r specialiserat pĂ„ att förbereda gymnasieelever för college, tĂ€nker vi ofta pĂ„ de bĂ€sta sĂ€tten att ge insikt i vem vi Ă€r inte bara som ett företag utan ocksĂ„ som individer. Varje instruktör finns pĂ„ vĂ„r webbplats och i vĂ„rt material med en standardbio, liksom en uppsĂ€ttning “roliga fakta” för att belysa deras personligheter och intressen. PĂ„ vĂ„r webbplats har vi ocksĂ„ vĂ„rt administratörsteam sĂ„ att klienter kan bifoga ansikten till de namn de sĂ„ ofta hör via telefon.

KĂ€nn din produkt

Jag kommer ihÄg att Àgarna aldrig hade anstÀllt en gymnasieelever tidigare (faktiskt nÀstan alla mina kollegor var över 60 Är), men det verkade aldrig ha nÄgon betydelse. Allt de brydde sig om var min litterÀra smak. Det var viktigt för butikens Àgare att varje anstÀlld verkligen Àlskade att lÀsa. Idag inser jag varför: dina anstÀllda Àr ditt varumÀrke.

VĂ„ra teammedlemmar har ett mycket varierat utbud av intressen och talanger (frĂ„n mat till komedi till kodning), men en sak som förenar alla pĂ„ vĂ„rt kontor Ă€r en Ă€kta kĂ€rlek till lĂ€rande. För detta Ă€ndamĂ„l bjuder vi in ​​gĂ€sttalare och erbjuder anrikningsprogrammering för vĂ„r personal. NĂ€r vi lanserar en ny uppdatering av vĂ„r programvara skapar vi videor för att utbilda vĂ„ra anstĂ€llda om hur den ska anvĂ€ndas. Det kanske inte Ă€r helt nödvĂ€ndigt, men det hjĂ€lper till att skapa entusiasm – och det Ă€r ett viktigt drag för varje medlem i vĂ„rt team.

VÀlj rÀtt fastighet

Konstigt nog lĂ€rde min erfarenhet av att arbeta i bokhandeln mig nĂ„got om fastigheter. Butiken var inte pĂ„ en huvudgata. Parkeringen var begrĂ€nsad och skyltfönstret var knappast nĂ„got att lĂ€gga mĂ€rke till, men lĂ€sarna – verklig lĂ€sare – anstrĂ€ngde sig för att söka efter det och skulle Ă„tervĂ€nda om och om igen. För att förstĂ„ varför mĂ„ste du veta att nĂ€r du gick genom ytterdörren kĂ€nde affĂ€ren sig vĂ€lkomnande, mysig och inbjudande.

Idag minns jag detta nÀr jag övervÀger platser för att skala vÄr verksamhet. Spelar gatan överklagande roll? Det gör det till en viss grad, men i vÄr verksamhet Àr det viktigare att hitta ett ljust, öppet utrymme som ligger nÀra elevernas fritidsaktiviteter. Och kanske det som Àr viktigast Àr den atmosfÀr vi kultiverar nÀr kunderna gÄr genom dörren. För detta ÀndamÄl har vi alltid ett ljus tÀnt, tillagade snacks och en telefonladdare i vÀntrummet för de hektiska stunderna. Inte alla företag behöver attrahera fottrafik, men nÀr kunderna kommer dit bör det kÀnnas som om de Àr hemma.

Jag saknar den bokhandeln, men de lĂ€rdomar jag lĂ€rde mig dĂ€r – nĂ€r jag drömde om att bli författare och inte riktigt insĂ„g att jag sjĂ€lv ville gĂ„ i affĂ€rer – Ă€r fortfarande inne i mig. Framför allt gjorde mitt gymnasiejobb mig till en förkĂ€mpe för oberoende företag och entreprenörsanda. Och det dĂ€r Ă€r nĂ„got som ingen bok kan lĂ€ra dig.

LÀs mer om nÀringslivet hÀr pÄ Tech.Co