4 legitima skÀl att sparka en giftig klient

BedrÀgerier, smarta pÄsar och festmÄnader

AffĂ€rsföretag Ă€r en ge-och-ta-upplevelse. Att ha en sund relation med dina kunder Ă€r nödvĂ€ndig för att ditt företag ska lyckas. Det Ă€r nyckelordet: “hĂ€lsosamt”. BĂ„de du och din klient mĂ„ste skapa en sund relation pĂ„ bĂ„da sidor.

Uppenbarligen har du och din klient separata mĂ„l, men slutresultatet du vill Ă€r att gynna bĂ„da parter. ÄndĂ„ har vi alla lĂ€rt oss att klienten alltid har rĂ€tt. Men om relationen blir giftig och kunden blir mycket olönsam Ă€r det klokt att gĂ„ bort frĂ„n relationen och lĂ„ta dem vĂ€lja en ny leverantör. LĂ„t oss ta en titt pĂ„ nĂ„gra exempel pĂ„ röda flaggbeteenden som kan signalera en potentiellt giftig klient:

För mycket kommunikation

En alltför kommunikativ klient Àr nÄgon som kontaktar dig alldeles för mycket. Kommunikation Àr nyckeln till en sund relation. Precis som ett romantiskt förhÄllande behöver du dock ditt eget utrymme och tid.

Om de ringer sent pĂ„ kvĂ€llen och skickar för mĂ„nga e-postmeddelanden, sms eller röstmeddelanden som kan hanteras under kontorstid – allt detta Ă€r dĂ„liga tecken. Om det Ă€r en röd flagga i ett förhĂ„llande, Ă€r det en röd flagga i affĂ€rer.

Kunder bör inse att du har andra kunder som du behöver spendera tid pÄ. Att prioritera en klient gör att du kommer att svika dem senare nÀr du inte har rÄd att Àgna sÄ mycket uppmÀrksamhet Ät dem. Detta kan hÀnda av mÄnga anledningar, frÄn en ökning av affÀrer till insikten att du har gett för mycket till den hÀr klienten och nu har fastnat.

Orealistiska tidsförvÀntningar

De sÀger att tid Àr pengar. Inte alla vill dock betala för hela den tiden konsekvent. Om detta kommer upp med en klient du nyligen började arbeta med kan det vara en oro. I denna tid av gratis musik och gratis nyheter har mÀnniskor ofta orÀttvisa förvÀntningar pÄ gratis (eller mycket billiga) tjÀnster.

De skulle inte vilja att detta skulle vÀndas om dem om de Àgde ett företag, men det Àr ditt företag. Du mÄste vara fast och tydligt uttrycka hur mycket tid du kan spendera pÄ ett specifikt projekt och vad det kommer att kosta.

FörvÀntningar pÄ gratis saker

Kunder kontaktar dig för tjĂ€nster som du kan tillhandahĂ„lla som de inte kan göra pĂ„ egen hand. PĂ„ grund av detta bör de respektera detta faktum och inte försöka fĂ„ lĂ€gre priser eller “erbjudanden” för dina tjĂ€nster. Naturligtvis kan och bör du hjĂ€lpa dem lite om det finns rimliga omstĂ€ndigheter, men om du ger för mycket riskerar du att skada ditt varumĂ€rke. Om det hĂ€r problemet fortsĂ€tter att komma upp kan det vara bĂ€ttre att skilja sig frĂ„n klienten.

Det Àr dock inte att sÀga att du inte ska göra smÄ eftergifter eller vara försiktig med din tid eller prissÀttning nÀr det gÀller kunder du har en etablerad relation med. NÀr allt kommer omkring vill du aldrig göra nÄgonting som kan Àventyra dina viktiga relationer.

Alltför aggressiva krav

Oavsett om det Àr en kund du nyligen började arbeta med eller en du har samarbetat med under en tid, lÄt aldrig affÀrsfrÄgor bedrivas i en aggressiv ton. Du mÄste alltid hÄlla svalt för att se till att affÀrer bedrivs professionellt och rimligt.

Det Àr viktigt att komma ihÄg att inte alla klienter Àr vÀrdefulla. Det finns nÄgra som du inte bara kan leva utan utan skulle ha det bÀttre. Om du ofta tÀnker negativt pÄ en klient kan det vara dags att ompröva ditt förhÄllande till dem.

“Varje kund Ă€r inte vĂ€rdefull – det finns nĂ„gra som vi sĂ€kert kan leva utan”, sĂ€ger Candice Galek, grundare och VD för Bikini Luxe, i en artikel i Inc. ”Som de kunder som Ă€r huvudvĂ€rk för ditt företag, till exempel. De som inte kommer att leda till fler hĂ€nvisningar eller försĂ€ljningar och som ger dina anstĂ€llda problem gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng. ”

Kom ihÄg att du alltid kan hitta nya kunder. Du kan dock inte Ätervinna bortkastad tid eller bild som försöker tillfredsstÀlla en klient som aldrig kommer att bli nöjd. Du förtjÀnar respekten och tillfredsstÀllelsen av rÀttvis ersÀttning för allt ditt hÄrda arbete, och du bör vara sÀker pÄ att dina priser redan Àr mycket rÀttvisa.

LÀs mer om affÀrstips hÀr pÄ Tech.Co

En version av den hÀr artikeln dök ursprungligen upp hÀr.