4 lektioner som företagare kan lÀra av Jeff Bezos

4 lektioner som företagare kan lÀra av Jeff Bezos

Bortsett frÄn hans analytiska tankesÀtt, Jeff Bezos, grundaren och VD för Amazon, Àr metodisk och en mycket intelligent entreprenör.

Inte bara skapade han allt-butiken, men Bezos entreprenörsförmÄga Àr oövertrÀffad. Hans unika ledaregenskaper, kritiska tÀnkande fÀrdigheter, besatthet med kunder och passion för innovation har bidragit till att förvandla Amazon till en miljard dollar detaljhandel. Dessutom har de hjÀlpt honom att vinna stort i sina andra satsningar: flyg och tidningar.

HÀr Àr fyra affÀrslektioner som företagare kan lÀra av den hÀr affÀrsmagnaten.

Komma igÄng

MÄnga blivande entreprenörer fastnar i trÀngseln av förhalning och tÀnker att bygga ett företag krÀver miljoner dollar, en MBA-examen och massor av tid, energi och resurser.

Men det gör det inte.

Bezos startade inte Amazon efter att ha fÄtt en MBA-examen frÄn Harvard Business School. Han byggde inte Amazon efter att ha fÄtt miljontals dollar frÄn investerare. Han lanserade inte Amazon efter att ha spenderat massor av timmar pÄ att skriva företagets affÀrsplan.

Amazon + Whole Food och vad det betyder för kunderna

IstĂ€llet utarbetade den snĂ€lla skrattande brainiak-entreprenören Amazonas affĂ€rsplan nĂ€r hans fru förde honom till Seattle – företagets huvudkontor – för att blĂ„sa liv i hans galna internetidĂ©. Genom sitt Regret Minimization Framework (tanken att det Ă€r bĂ€ttre att försöka nu Ă€n att Ă„ngra att inte försöka senare) lanserade Bezos Amazon i ett garage utan att tĂ€nka mycket och tog fart, vilket Ă€r en fantastisk lĂ€xa som varje företagare bör lĂ€ra sig.

Kunderna Àr kungar

“Att fokusera pĂ„ kunden gör ett företag mer motstĂ„ndskraftigt”, sĂ€ger Bezos.

Hans poÀng Àr detta: ditt företag finns pÄ grund av din kund. DÀrför mÄste allt du gör tilltala konsumenten.

Grundare spenderar ofta tid pĂ„ att finjustera företagets mĂ„lsida, utforma en snygg logotyp, mĂ€rka sin verksamhet … men de ignorerar den viktigaste aspekten som kommer att driva deras start … kunder.

De ska inte ignoreras, för de Ă€r kungarna, och allt du gör mĂ„ste tilltala dem. Bezos sa i sin intervju med Charlie Rose, ”Vi Ă€r inte besatta av konkurrenter, vi Ă€r besatta av kunder. Vi börjar med kunden och vi arbetar bakĂ„t. ”

Det talar mycket om Amazons framgÄng att inte bara locka nya kunder utan ocksÄ behÄlla de befintliga.

Var villig att uppfinna

Bezos Àr en mÀsterlig uppfinnare. 1994 började Amazon som en onlinebokhandel och 23 Är senare har e-handelswebben förvandlats till allt som sÀljer allt du kan tÀnka dig: CD-skivor, vÀvnader, gratulationskort, skor, grönsaker och till och med Amazon Web Service (s).

LĂ€s mer om Jeff Bezos och hans besatthet med rymdresor

Om du Àr en företagare som vill utöka din kundbas mÄste du fortsÀtta uppfinna nyare produkter och tjÀnster för dina konsumenter. Om inte, lÀmnar de dig och gÄr med i din konkurrent.

Var envis och flexibel samtidigt

Det enda som gör eller bryter en entreprenörs verksamhet Àr entreprenören sjÀlv.

Grundare som ger upp lÀtt kan aldrig förverkliga sin vision, och grundare som inte böjer sig för ny teknik och trender eller anpassar sig efter kundernas behov kommer sÄ smÄningom att misslyckas. Entreprenörer mÄste vara bÄde envisa och flexibla samtidigt, oavsett vad.

NĂ€r han hĂ€nvisade till sitt företag sa Bezos: ”Vi Ă€r envisa i visionen. Vi Ă€r flexibla nĂ€r det gĂ€ller detaljer. ” Varför?

“Om du inte Ă€r envis kommer du att ge upp experimenten för tidigt”, sa Bezos. “Och om du inte Ă€r flexibel, kommer du att slĂ„ ditt huvud mot vĂ€ggen och du kommer inte att se en annan lösning pĂ„ ett problem du försöker lösa.”

Den stora lektionen hÀr för företagare Àr den hÀr: Du kan omforma din produkt. Du kan svÀnga pÄ dina ursprungliga strategier. Men du kan aldrig spÀda din vision.