4 skÀl till att Facebook förlorat unga mÀnniskor för alltid

4 skÀl till att Facebook förlorat unga mÀnniskor för alltid

Att vara den mest populÀra sociala medieplattformen i vÀrlden kommer med mycket bagage. Men Àven efter dataintrÄng, ryska troll och kongressutfrÄgningar Àr Facebook fortfarande hÀrskaren över sociala medier.

Facebooks dagar kan dock rĂ€knas, eftersom en demografi som Ă€r avgörande för fortsatt framgĂ„ng har visat en överraskande brist pĂ„ intresse för denna decennium gamla plattform – unga mĂ€nniskor. Och det blir bara vĂ€rre.

Enligt en nyligen genomförd studie frĂ„n Pew Research Center anvĂ€nder endast 51 procent av tonĂ„ringarna 13 till 17 Ă„r Facebook. För en plattform med 2 miljarder anvĂ€ndare varje mĂ„nad Ă€r det lite pinsamt. SĂ€rskilt nĂ€r 95 procent av tonĂ„ringarna har tillgĂ„ng till en smartphone och 45 procent sĂ€ger att de Ă€r online “nĂ€stan konstant.”

För att göra saken Ànnu vÀrre har statistiken frÄn YouTube (85 procent), Instagram (72 procent) och SnapChat (69 procent) effektivt placerat Facebook pÄ fjÀrde plats bland den yngre generationen.

Facebook gör allt för att ÄterupprÀtta sin en gÄng sÄ kraftfulla ungdomliga dragning. FrÄn ursÀktande reklam till fÄniga kamerafilter, sociala medieföretaget tar tag i sugrör för att förbli relevant med yngre demografi. TyvÀrr finns det mer Àn tillrÀckligt mÄnga anledningar för ungdomar att helt undvika Facebook.

En enda identitet

Facebook har visserligen haft sin skÀliga andel av identitetsstöldproblemen. Oavsett om det Àr ensamma webbsurfare som kattfiskar andra anvÀndare eller ryska troll som uppmuntrar till politiska vitslag, har den oroliga sociala medieplattformen gjort allt för att se till att din identitet Àr verifierbar och legitim. Och det Àr precis det som driver tonÄringar bort.

Genom att tvinga anvÀndare till en enda identitet har Facebook gjort det svÄrt, om inte omöjligt, att hÄlla flera aspekter av sitt liv Ätskilda. Vill du ha ett konto för ditt yrkesliv och ett konto för ditt personliga liv? Tja, det Àr bara synd, eftersom Facebook Àr fast besluten att göra det till en person, en kontos slags vÀrld.

”Unga mĂ€nniskor ogillar hur Facebook binder dem till ett fast jag. Facebook insisterar pĂ„ riktiga namn och lĂ€nkar olika delar av en mĂ€nniskas liv, som överförs frĂ„n skola till universitet för att arbeta, ”skrev Amy Lancaster frĂ„n skolan Journalism and Digital Communications vid University of Central Lancashire i en studie av tonĂ„rsupplevelse pĂ„ sociala medier.

”Detta begrĂ€nsar utan tvekan friheten att utforska nya identiteter – en av de viktigaste fördelarna med webben. Önskan om överkomlig förgĂ€nglighet pĂ„ grund av fördömande varaktighet har drivit Snapchats framgĂ„ng, just för att det Ă€r en meddelandeapp som gör det möjligt för anvĂ€ndare att fĂ„nga videor och bilder som snabbt tas bort frĂ„n tjĂ€nsten. ”

Det Àr dÀrför unga mÀnniskor hatar Facebook. Eftersom, i en Älder dÀr det Àr en stor del av att vÀxa upp att rÀkna ut vem du Àr, lÄter Facebook dem inte utforska sina egna personligheter. Det Àr dock inte den enda delen.

FörÀldraproblemet

Visst, de Àlskar dig, men förÀldrar förstör allt. Tidiga sÀngtider var banan i din barndom, och att tvingas Àta din broccoli var lÀtt en av de mest obehagliga upplevelserna i hela ditt liv. Men Facebook vÀxte ursprungligen i popularitet eftersom det gav tonÄringar och ungdomar en digital lekplats fri frÄn nyfikna förÀldrars ögon. TyvÀrr Àr det inte lÀngre fallet.

Äldre anvĂ€ndare har flockat till Facebook under de senaste Ă„ren, vilket med sĂ„ mĂ„nga ord Ă€r ganska otrevligt. Inte bara har tillströmningen av förĂ€ldrar hindrat yngre anvĂ€ndare frĂ„n att nĂ„gonsin logga in, det har ocksĂ„ gjort att tusenĂ„riga anvĂ€ndare lĂ€mnar plattformen i massor, med nĂ€stan ytterligare en miljon som förvĂ€ntas lĂ€mna 2018.

Det Àr inte bara en Älderssak heller. Oavsett om det Àr pÄ grund av förÀldrastödet eller de otaliga barnbilderna, dras förÀldrar specifikt till Facebook i relativt svimlande antal.

Som ökÀnda lÄngsamma tekniker var det bara en tidsfrÄga innan förÀldrar kom pÄ Facebook-vagnen, vilket gjorde den ungdomliga utvandringen Ànnu mer förutsÀgbar.

Instagram: Besegrad inifrÄn

Snapchat Àr helt klart den sociala medias jÀtte-slayer nÀr det gÀller unga mÀnniskor. Inte bara anvÀnder fler unga mÀnniskor appen Àn nÄgon annan social medieplattform, utan Snapchat anvÀnds ocksÄ oftast av unga mÀnniskor. Men det lilla gula spöket Àr inte det enda som ansvarar för Facebooks avtagande antal.

Trots att de Àgs av den sociala mediejÀtten har Instagram spelat en viktig roll i att unga mÀnniskor överger Facebook. Dess grundlÀggande layout, lÀttanvÀnda grÀnssnitt och fokus pÄ foton snarare Àn status och kommentarer gör det till det perfekta alternativet för ungdomar som Àr sjuka av den röriga, trollfyllda ödemarken pÄ Facebook. Och med tiden kommer fler och fler anvÀndare att följa efter.

“Jag kan med sĂ€kerhet sĂ€ga att de flesta som sĂ„ smĂ„ningom anvĂ€nder Instagram inte anvĂ€nder Instagram nu”, sĂ€ger Kevin Systrom, grundare och verkstĂ€llande direktör för Instagram till The New York Times 2017.

Desperationen av Facebook

Som nÄgon tonÄring kommer att berÀtta för dig Àr det i sig sjÀlvt otrevligt att försöka vara cool. Medan Facebook Ätnjöt Är av obetydlig popularitet bland yngre demografi, har dess gracula fall frÄn Àra gjort det svÄrare Àn nÄgonsin att locka yngre anvÀndare.

Detta kunde inte vara tydligare Àn i Facebooks senaste reklamkampanj, en reklam som, precis som den berömda Dominos kampanj, ber om ursÀkt för hur fruktansvÀrt plattformen har blivit de senaste Ären och lovar att göra bÀttre i framtiden.

Även om dessa löften (tomma eller inte) kan göra Ă€ldre, kĂ€nner erfarna anvĂ€ndare lite bĂ€ttre om potentialen för en “Ă„tergĂ„ng till rötterna”, det lockar knappast nya anvĂ€ndare. I sjĂ€lva verket gör det förmodligen tvĂ€rtom, eftersom unga potentiella anvĂ€ndare sannolikt skulle springa för backarna snarare Ă€n att anvĂ€nda en plattform som offentligt annonserar för “skrĂ€ppost, clickbait, falska nyheter och datamissbruk” som löper pĂ„ plattformen.

Verkligheten Àr att Facebook, ungefÀr som Mark Zuckerberg, inte lÀngre Àr den hip, unga sak som det brukade vara. Mellan förÀldrar, troll, missbruk av data och identitetssÀkerhetsproblem har den sociala medieplattformen, som en gÄng var kÀnd för sin ungdomliga publik, konstruerat sig av tonÄrsrelevans och i hÀnderna pÄ de Àldre generationerna.

LÀs mer om kulturen i sociala medier och hatprat pÄ TechCo