4 Strategier för kundretention för SaaS-företag

4 Strategier för kundretention för SaaS-företag

Att förlora stora kunder Àr smÀrtsamt. Det Àr Ànnu smÀrtsammare nÀr de har anförtrott ditt företag först sina pengar och sedan plötsligt beslutat att lÀmna. Höga churn-priser pÄverkar ditt företag negativt. Men har du funderat pÄ de exakta siffrorna?

En studie utförd av CMO-rÄdet föreslÄr följande antal hur kundens churn pÄverkar affÀrsresultaten: 59,9 procent rapporterade pÄtagliga intÀktsförluster, 39,6 procent mÀrkte minskad lönsamhet och 36,3 procent indikerade högre marknadsföringskostnader och ÄterförvÀrvskostnader. Det Àr siffror att hÄlla koll pÄ för framtida framgÄng.

Punchlime-presentation föreslÄr nÄgra exakta siffror för att illustrera poÀngen:

Dessutom tenderar kunder som har varit lojala mot ett varumÀrke i mer Àn 3 Är att spendera 67 procent mer i genomsnitt jÀmfört med dem som Àr engagerade i ett företag i bara 6 mÄnader. Medan knappast nÄgon SaaS klarar att fungera med noll churn-priser Àr det inte heller omöjligt att hÄlla dem pÄ under 10 procent. HÀr Àr ett par strategier för kundretention att övervÀga:

Granska ditt unika vÀrdeförslag

Enligt samma undersökning frÄn CMO-rÄdet medgav 67 procent av företagare att de inte har ett system för att Äteraktivera förlorade kunder. Oj, det Àr en hel del potentiella affÀrer förlorade.

Enligt Groove Àr dina chanser att sÀlja till ett nytt prospekt i genomsnitt 5-20 procent. Medan sannolikheten för att sÀlja nÄgot till en befintlig kund Àr i genomsnitt 60-70 procent.

Om en kund inte följde upp efter testperioden eller bestÀmde sig för att sÀga upp sin prenumeration senare pÄ vÀgen Àr det stora chanser att de inte lyckades uppleva hela produktens vÀrde. Din försÀljningstillvÀxt Àr direkt korrelerad med din UPV. Arbeta dÀrför med att förfina det och kommunicera om det potentiella vÀrdet till den förlorade kunden.

Ta en djupare titt pÄ din ombordstigningsprocess igen. Finns det nÄgra uppenbara flaskhalsar? Behöver du för mycket data? Erbjuder du proaktiv hjÀlp och guider för att komma igÄng? Se ocksÄ till att följa upp med utbildningsmaterial. MÄnga kunder vÀljer att sÀga upp sina prenumerationer nÀr de tycker att en produkt Àr för komplicerad och dÀrmed inte sÄ anvÀndbar. Erbjud den studsande kunden en mer detaljerad beskrivning av alla funktioner och avancerade funktioner som din produkt har.

Kom ihĂ„g att det Ă€r viktigt att kontinuerligt kommunicera dina unika produktfördelar. Återigen kan det göras pĂ„ mĂ„nga olika sĂ€tt genom e-postmarknadsföring, resursbibliotek, fallstudier och kunders framgĂ„ngshistorier. HĂ„ll dem utbildade, dĂ€rmed mer intresserade av att kontinuerligt göra affĂ€rer med dig.

Segmentgrupper ”i riskzonen”

Du bör anvÀnda olika lagrings- och engagemangsstrategier för olika kundgrupper. Aktiva anvÀndare behöver kanske inte sÄ mÄnga uppföljningar eller startguider som de som inte har loggat in pÄ din app pÄ en mÄnad.

Ditt första steg Ă€r att rensa bort de “utsatta utsikterna”. HĂ€r Ă€r de vanligaste tecken pĂ„ dessa:

Förfaller kreditkort

I genomsnitt upphör kreditkort vart tredje Är. Det betyder att i genomsnitt 3% av alla kreditkortsprenumerationer upphör varje mÄnad eller att 36% av alla kortkortsprenumerationer sker per Är. Se till att du följer upp dessa anvÀndare i rÀtt tid och pÄminner dem om utgÄngsdatumet.

Ladda ner / sÀkerhetskopiera data

Detta innebÀr potentiellt att en anvÀndare hÄller pÄ att studsa av och gÄ vidare till en annan lösning. Du borde nÄ ut till dessa framtidsutsikter proaktivt.

Besöker Avbryt sida

Detta innebÀr uppenbarligen att en anvÀndare övervÀger sin vÀg ut. Om en anvÀndare har besökt den sidan men inte vidtagit nÄgot Ànnu, bör du följa upp och försöka ÄterfÄ sitt förtroende för dig.

Distribuera utlösningsbaserade e-postmeddelanden

Även om det Ă€r viktigt att manuellt nĂ„ studsande kunder Ă€r det bara omöjligt att upprĂ€tthĂ„lla höga engagemangsnivĂ„er för hela din anvĂ€ndarbas utan en viss mĂ€ngd automatisering.

Att skicka ut rÀtt typer av e-postmeddelanden vid rÀtt tidsperioder kan vara viktigt för att minska churn-priserna. Uppmuntra mÀnniskor att vidta ÄtgÀrder nÀr de inte loggar in pÄ din tjÀnst för lÀnge eller Àntligen ÄtervÀnt till att anvÀnda verktyget efter en lÄng paus.

Belöna aktiva och lÄngvariga anvÀndare

Gör din kundresa mer interaktiv och belöna anvÀndare som har varit med ditt företag ett tag. Visa dina uppskattningar och erbjud dem smÄ incitament som mÄnadsfria uppgraderingar; förmÄgan att anvÀnda ny funktionalitet först och sÄ vidare.

ÖvervĂ€g att skapa ett kundlojalitetsprogram. Det borde inte vara dyrt eller baserat pĂ„ endast rabatter. SmĂ„, personliga gester rĂ€knas sĂ€rskilt med att bygga bĂ€ttre kundupplevelse. Och sĂ„ lĂ€nge kunden Ă€r nöjd kommer han inte att övervĂ€ga att avbryta deras service.