5 finalister tÀvlar om $ 15 miljoner globalt lÀrande XPRIZE

5 finalister tÀvlar om $ 15 miljoner globalt lÀrande XPRIZE

XPRIZE-tÀvlingarna har utan tvekan gjort vÀrlden till en bÀttre plats. FrÄn rymdresor och havsupptÀckt till vuxenkunskap och kvinnors sÀkerhet, har dessa högt uppmuntrade priser innoverat mer revolutionerande teknik Àn vad skaparna nÄgonsin kunde ha hoppats pÄ. Genom att erbjuda flera miljoner dollar för vinnande idéer har arrangörerna underlÀttat radikala genombrott i branscher och runt om i vÀrlden. Och de har precis börjat.

Global Learning XPRIZE har just tillkÀnnagett finalisterna för deras $ 15 miljoner pris. Företagen, som kommer frÄn lÀnder som Indien, Malawi, Tanzania, Storbritannien och USA, valdes för att de bÀst exemplifierar XPRIZE: s uppdrag: att utveckla programvara med öppen kÀllkod som gör det möjligt för barn i utvecklingslÀnder att lÀra sig sjÀlva grundlÀggande lÀsning, skrivning och aritmetik inom 15 mÄnader.

“VĂ„ra fem finalister utvecklar de mest lovande mjukvarulösningarna för att göra det möjligt för barn att lĂ€ra sig sjĂ€lva grundlĂ€ggande lĂ€sning, skrivning och aritmetik, som bestĂ€ms av vĂ„r panel av expertdomare”, sĂ€ger Matt Keller, chef för Global Learning XPRIZE. “NĂ€r vi gĂ„r till den sista fĂ€lttestningsfasen Ă€r vi ett steg nĂ€rmare att skala transformativa teknologilösningar som frĂ€mjar barnstyrt lĂ€rande och ger en utbildning i vĂ€rldsklass för alla.”

Med uppskattningsvis 250 miljoner barn runt om i vÀrlden som inte kan lÀsa bör priset pÄ 15 miljoner dollar inte vara för överraskande. Som det tredje största aktiva priset pÄ deras webbplats visar XPRIZE för vÀrlden det inneboende vÀrdet av utbildning. Och om du inte redan visste Àr vÀrdet ganska högt.

“AllmĂ€n tillgĂ„ng till utbildning Ă€r en viktig prioritering för XPRIZE, och vi Ă€r stolta över att fira de förĂ€ndringsteam som gör imponerande steg för att sĂ€kerstĂ€lla att varje enskilt barn har möjlighet att ta lĂ€rande i egna hĂ€nder”, sĂ€ger Marcus Shingles, VD för XPRIZE Foundation, i ett pressmeddelande. “De ledande lösningarna som hĂ€rrör frĂ„n denna tĂ€vling kan ge nyckeln till att lĂ„sa upp lĂ€skunnighet för barn i mest nöd och fĂ„ tillgĂ„ng till en utbildning som de annars inte skulle ha.”

Att frÀmja vattenöverflöd och utforska universum Àr visserligen Àdla mÄl, men utbildning Àr den gyllene nyckeln för XPRIZE pÄ fler sÀtt Àn ett. Att ge underbetjÀnade samhÀllen medel för att lÀra sig sjÀlva Àr inte bara Àdelt utan det föder ocksÄ framtida innovatörer som kan lösa framtidens problem. Och om det inte Àr det ultimata mÄlet, vad Àr det dÄ?

Om du Àr intresserad av att se vilka företag som Àr pÄ vÀg att förnya edtech i utvecklingslÀnder, ta en titt pÄ deras beskrivningar, webbplatser och inlÀmningsvideor nedan:

CCI (New York, New York)

Detta företag utvecklar strukturerade och sekventiella instruktionsprogram, förutom en plattform som syftar till att göra det möjligt för icke-kodare att utveckla engagerande inlÀrningsinnehÄll pÄ vilket sprÄk eller ÀmnesomrÄde som helst.

Detta företag utvecklar en inlÀrningsplattform som syftar till att göra det möjligt för barn att lÀra sig lÀsa, skriva och matematik pÄ en surfplatta genom mer Àn 60 utforskande spel och 70 olika berÀttelser.

Detta företag utvecklar ett inlÀrningsprogram med en spelbaserad kÀrna och flexibel inlÀrningsarkitektur som syftar till att hjÀlpa barn att sjÀlvstÀndigt lÀra sig, oavsett deras kunskap, skicklighet och miljö.

onebillion (Storbritannien / Malawi / Tanzania)

Detta företag slÄr samman rÀkneinnehÄll med nytt lÀskunnighetsmaterial för att erbjuda riktat lÀrande och kreativa aktiviteter tillsammans med kontinuerlig övervakning för att svara pÄ olika barns behov.

RoboTutor (Pittsburgh, Pennsylvania)

Detta företag utnyttjar Carnegie Mellons forskning inom lÀs- och mattehandledare, taligenkÀnning och syntes, maskininlÀrning, utbildningsdatautvinning, kognitiv psykologi och interaktion mellan mÀnniska och dator.

LÀs mer om XPRIZE-tÀvlingarna pÄ TechCo