5 infografiska mallfelter som du inte har rÄd att göra

5 infografiska mallfelter som du inte har rÄd att göra

Du skulle inte skriva en dikt för att instruera anvÀndare om hur man anvÀnder SharePoint, eller hur? Identifiering och anvÀndning av rÀtt medium pÄverkar direkt hur information kommuniceras.

En infografik har förmĂ„gan att presentera information pĂ„ ett kortfattat, visuellt och exemplariskt sĂ€tt – men den har ocksĂ„ förmĂ„gan att förvirra och dölja information. AnvĂ€ndning av förgjorda infografiska mallar kan göra skapandet mycket enklare, men de kan ocksĂ„ producera lite konstiga, ineffektiva infografik om de anvĂ€nds felaktigt.

Nyckeln Àr att vÀlja rÀtt infografisk mall för vilken typ av information du presenterar. Att vÀlja fel mall visar bristande förstÄelse för datavisualisering och berÀttande. Det kan misskreditera dig dÀr en vÀldesignad infografik skulle göra din information mer trovÀrdig.

HÀr Àr nÄgra infografiska mallfelter att undvika:

Fel diagram eller diagram

Ingenting kan spÄra en perfekt bra infografik som förvirrande datavisualisering. Om en mall anvÀnder ett cirkeldiagram men dina data skulle vara bÀttre lÀmpade för ett stapeldiagram, Àndra det. Mallen Àr tÀnkt att vÀgleda din design, men inte pÄ bekostnad av cogency. Ta dig tid att utvÀrdera dina data och bestÀm vilken typ av visualisering som bÀst kommunicerar den, pÄ det tydligaste och mest rakt framÄt sÀtt.

Se ocksÄ till att dina vÀrden lÀggs samman logiskt! Det Àr alltid obekvÀmt att lÀsa en infografik och upptÀcka att vÀrdena i ett diagram uppgÄr till 250 procent. Det hÀr Àr sunt förnuft, men mÄnga lÄter sÄdana övervakningar glida genom sprickorna. Kontrollera dina diagram innan du publicerar din infografik.

Rotad information

Respektera negativt! Respektera negativt. Respekt. Negativ. Plats.

Ledsen att jag Àr sÄ stark. Men det hÀr Àr ett misstag som nybörjare av infografiska designers gör gÄng pÄ gÄng. Det Àr inte ovanligt att stöta pÄ en infografik med sÄ mycket information som har fastnat i den att den blir en ogenomtrÀnglig vÀgg med text och grafik.

Om du anvÀnder en mall som inte ger tillrÀckligt med utrymme för all din information kan du frestas att fylla i de tomma utrymmena med text. Det kan vara mycket svÄrt att veta vilken information man ska behÄlla och vad man ska klippa. Att para ner din text Àr viktigt, men om du ska skapa en infografik som Àr lÀtt att lÀsa. Detta innebÀr att spara utrymme för negativt utrymme.

Negativt utrymme Àr utrymmet mellan objekt pÄ sidan. Att ge lÀsaren en paus mellan varje punkt gör det inte bara lÀttare för dem att smÀlta information utan det ger ocksÄ varje punkt mer betydelse. DÀrför behöver du bara vÀlja nyckelinformationen som ska ingÄ i din infografik. Titta pÄ detta som ett tillfÀlle att komma till kÀrnan i din berÀttelse.

SvÄrt att lÀsa fÀrgscheman

En infografisk mall kommer sannolikt att ha ett snyggt fÀrgschema. Du kanske dock vill anpassa den genom att vÀxla upp fÀrgerna. Det Àr helt bra sÄ lÀnge du inte Àventyrar lÀsbarheten i din text.

HÀr Àr tvÄ mycket grundlÀggande regler som mÀnniskor ofta inte följer: 1) lÀgg inte mörk text pÄ en mörk bakgrund, 2) lÀgg inte ljus text pÄ en ljus bakgrund. Det Àr viktigt att din text Àr lÀttlÀst. För att göra detta anvÀnder du antingen mörk text pÄ en ljus bakgrund eller ljus text pÄ en mörk bakgrund.

VÀlj gratis fÀrger, som blÄ och orange eller lila och gula. FÀrger som dessa Àr lÀtta att lÀsa och kommer inte att spÀnna ögonen. Oavsett vilken bakgrundsfÀrg du vÀljer, se till att dina bilder inte kolliderar med det. Du vill att din design ska se polerad och sammanhÀngande ut.

Inkonsekvent typsnitt

Du kan bli frestad att anvÀnda ett annat teckensnitt för varje punkt. BekÀmpa den uppmaningen. Konsekvens Àr nyckeln till en professionell design.

Återigen kommer en infografisk mall redan att ha en enhetlig typsnittstil. Om du vĂ€ljer att Ă€ndra dem, se bara till att du har samma principer om konsistens och lĂ€sbarhet. AnvĂ€nd en till tre typsnitt, och bara sĂ„ mĂ„nga. Du kan till exempel vĂ€lja ett typsnitt för titlar, ett för undertexter och ett för brödtext. Mer Ă€n det kommer att se rörigt ut och röran Ă€r en av de bĂ€sta sakerna du vill undvika.

Och medan du hÄller pÄ med det, anvÀnd ett teckensnitt som Àr lÀtt att lÀsa, som Oxygen eller Arial eller Verdana. Undvik typsnitt dÀr bokstÀverna klÀms samman eller Àr alltför stiliserade, som Dancing Script.

Ingen flexibilitet

Kom ihÄg att en infografisk mall Àr bara en riktlinje. Om du fÄr ett inspirationsslag medan du skapar din infografik, följ den idén! MÄlet Àr att kommunicera information pÄ ett intressant och spÀnnande sÀtt, sÄ leta efter möjligheter att göra just det. SÄ lÀnge du följer grundlÀggande designprinciper för konsistens, lÀsbarhet och estetik, finns det ingen anledning till varför du inte kan göra en infografisk mall till din egen.

Bildkredit: Pexels