5 ovÀntade branscher som virtuell verklighet kommer att förÀndras

5 ovÀntade branscher som virtuell verklighet kommer att förÀndras

Med att Facebook köpte virtual reality-företaget Oculus VR förra Äret har vÀrlden tagit ett steg mot att virtual reality blir vanligare. Oculus erbjuder virtual reality Ànnu nÀrmare den verkliga kvaliteten Àn tidigare försök.

Spelindustrin investerar uppenbarligen mycket i VR, men de kommer inte att vara den enda branschen som pÄverkas av denna framvÀxande teknik. Efterverkningarna kommer att kÀnnas vida och breda inom en rad till synes orelaterade industrier.

Fastighets- och hemdesign

KĂ€lla

Att sÀlja och hyra fastigheter kan bli en mycket lÀttare affÀr i framtiden. Inte bara skulle du inte behöva göra möten utan du behöver inte heller resa. Med effektiv 3D-kartlÀggning kan du sÀtta pÄ en VR-enhet och gÄ runt en fastighet du Àr intresserad av. Visst, du kommer sannolikt att fortfarande vilja besöka fastigheten fysiskt, men du kommer att kunna spara all den tid som gÄr till spillo pÄ grund av alltför smickrande bilder tagna av agenter. Du kan till och med lÄta programvara lÀgga dina egna möbler, konst eller eventuella modifieringar i hemmet för att se hur det skulle se ut!

Det kan ocksĂ„ vara anvĂ€ndbart för ett hem du planerar att renovera eller renovera. Du kan förhandsgranska alla dina idĂ©er innan du köper nya möbler eller riva ner vĂ€ggar – en vĂ€lkommen försĂ€kran innan du investerar tusentals dollar. Vill du anstĂ€lla en designer frĂ„n andra sidan vĂ€rlden? Inga problem. De kommer att kunna göra allt sitt arbete frĂ„n sin plats, vilket innebĂ€r att du har större valmöjligheter för vem du anvĂ€nder för att hjĂ€lpa.

Turism

Turism
KĂ€lla

Ingen föreslÄr att blivande turister plötsligt slutar besöka Grand Canyon personligen (mÀnniskor gÄr fortfarande pÄ museer nÀr mÄlningarna kan ses online), men turistindustrin kommer sÀkert att se ett nytt sÀtt att marknadsföra sina destinationer och attraktioner.

PÄ samma sÀtt som filmtrailers kan en temapark, en naturpark eller ett historiskt landmÀrke tillÄta att VR-headsetÀgare kan ta en titt pÄ vad som erbjuds. Venedig kan erbjuda en gratis fem minuters promenad runt deras gator till exempel, allt i syfte att fÄ folk att besöka platserna personligen.

Medicin och psykologi

Medicin
KĂ€lla

VR erbjuder nÄgra intressanta möjligheter i denna sektor. En av de största Àr förmÄgan att utbilda kirurger. Om systemkvaliteten Àr tillrÀckligt hög kan kirurger finslipa sina fÀrdigheter pÄ virtuella patienter snarare Àn levande. Fördelarna Àr uppenbara. Ju mer utbildning en kirurg kan göra pÄ en virtuell patient, desto bÀttre blir de nÀr de kommer i kontakt med en mÀnniska som verkar andas.

Det finns ocksĂ„ konsekvenser nĂ€r det gĂ€ller terapi och psykologi. VR kan bĂ€ttre hjĂ€lpa patienter att kommunicera sina tankar och kĂ€nslor till sina terapeuter, medan lĂ€kare sjĂ€lva kan skapa individuella sĂ€kra utrymmen för att mĂ€nniskor ska kĂ€nna sig mer bekvĂ€ma. Det finns ocksĂ„ möjlighet att involvera VR i exponeringsterapi – ett föreslaget botemedel mot fobier dĂ€r patienter utsĂ€tts för sin rĂ€dsla.

Utbildning

Utbildning

KĂ€lla

Utbildningen har redan förÀndrats under de senaste Ären med gratiskurser pÄ nÀtet som tagits av tusentals studenter samtidigt. Detta kan drivas ytterligare genom att lÄta studenter praktiskt taget delta i förelÀsningssalar och fÄ mer djupgÄende och flexibla förelÀsningar. Demonstrationer kan ges snarare Àn att förlita sig pÄ förinspelade videor, medan frÄgor kan besvaras bÀttre i realtid.

Det skulle ocksÄ göra det möjligt för skolor och universitet att hjÀlpa till att undervisa sina studenter. PÄ samma sÀtt som hur turistnÀringen kunde anvÀnda tekniken kunde lÀrare ta med sina elever pÄ utflykter frÄn klassrummet. De kunde trappa krigsfÀlten vid Gettysburg eller vandra runt pyramiderna i Egypten. Det skulle vara ett fantastiskt sÀtt för eleverna att uppleva vad de fÄr lÀra sig.

Resa

Resa
KĂ€lla

MÄnga av dessa innovationer har en sak gemensamt: att förstöra behovet av att resa fysiskt. Att se hem, se andra lÀnder och utforska viktiga landmÀrken kan allt göras utan att hoppa i en bil eller ett plan. Generellt sett kan VR se anvÀndningen av transport dramatiskt minska.

Även om detta Ă€r ett stort framsteg för miljöaktivister, kan det göra vissa inom transportbranschen nervösa. Deras vinster kan sjunka nĂ€r nödvĂ€ndiga resor plötsligt blir frivilliga. Det Ă€r svĂ„rt att sĂ€ga vad som kan hĂ€nda med de berörda branscherna – frĂ„n biltillverkare till jĂ€rnvĂ€gsnĂ€toperatörer – men de kommer verkligen inte att kunna ignorera det.

Det Àr möjligt att de sjÀlva kan involvera VR. Skulle det inte vara trevligt att sitta pÄ ditt tÄg, men kunna bÀttre utforska de omrÄden du reser genom? Visst, det kanske inte rÀcker för att locka mÀnniskor att göra resor de inte lÀngre behöver, men det kan sÀkert göra reseupplevelsen trevligare och till och med hjÀlpa dig att glömma den svettiga, irriterande chattiga personen som sitter bredvid dig.

Bildkredit för Oculus Rift: Flickr / Sergey Galyonkin