5 saker de hoppas kunna uppnÄ

5 saker de hoppas kunna uppnÄ

Webbhackare Àr verkligen inga frÀmlingar för att fÄnga uppmÀrksamheten hos media och allmÀnheten. Oavsett om det Àr att stjÀla stora mÀngder privat data eller att utnyttja webbsÄrbarheter för sport, har webbhackare verkligen behÀrskat konsten att leva i rampljuset.

PÄ individuell basis kan hackare ha en mÀngd anledningar till varför de vill hacka din webbplats; men med utvecklingen av stora hackgrupper kan deras motiv för attacker vara mer fokuserade och mÄlinriktade. För att uttrycka det enkelt kommer medlemmar av hackarföreningar att avsÀtta sina individuella behov för att uppnÄ det primÀra motivet för den kollektiva helheten.

FrÄgan blir dÄ, vad vill dessa hackgrupper egentligen ha? Idag utforskar vi nÄgra av de frÀmsta motiven bakom hackgrupper och varför de vill att deras röster ska höras.

Hacktivism för det större goda

Som man kan anta, Àr inte alla hackingsgrupper benÀgna att helt enkelt orsaka massförstörelse av datorsystem eller stjÀla anvÀndarinformation. Kanske den mest kÀnda hackgruppen, Anonym, Àr ökÀnd för sina starkt bevÀpnade metoder för att öka medvetenheten om hacktivistrelaterade frÄgor.

Senast hÀvdade Anonymous cyberkrig mot Turkiet genom att inleda en storskalig DDoS-attack pÄ 40 Gbps pÄ turkiska servrar. Deras frÀmsta anledning till attack Àr Turkiets pÄstÄdda stöd för ISIS / ISIL-terroristgruppen. Dessa massiva DDoS-attacker tvingade Turkiet att slutligen stÀnga av sin internetÄtkomst för alla som Àr bosatta utanför landet. Denna typ av politiskt laddad hacking till det större bÀsta har dragit tusentals anhÀngare online.

Försvara politiska band

PÄ baksidan vill vissa hackarkollektiv inte försvara det större godas intressen, utan bara arbeta för att försvara sina Äsikter och attackera dem som motsÀtter sig deras Äsikter. Till exempel Àr den syriska elektroniska armén (SEA) en grupp hackare som starkt uttrycker sitt stöd för Syriens president, Bashar al-Assad.

SEA kom i rampljuset förra Äret nÀr de attackerade och dÀrefter tog ner den amerikanska arméns officiella webbplats. De riktade sig mot den amerikanska armén pÄ grund av dess band till utbildning av syriska rebeller. Hackgrupper som SEA kan vara en handfull för alla som de anser vara olÀmpliga eller motsÀtter sig sina politiska band.

Hacking for Fun

Även om de tvĂ„ första exemplen pĂ„ hackgrupper var mer politiskt motiverade, drivs inte alla hackingsinitiativ för att kĂ€mpa för en specifik sak eller intresse. Vissa Ă€r helt enkelt skapade för att godtyckligt orsaka kaos pĂ„ nĂ€tverk och datorsystem. Till exempel Ă€r en hackinggrupp som fokuserar pĂ„ hacking för sport kĂ€nd som Lulz Security eller LulzSec för kort. Deras gruppmotto Ă€r lĂ€mpligt skrivet som, “skrattar Ă„t din sĂ€kerhet sedan 2011.”

Detta definierar perfekt deras identitet och vad de hoppas kunna uppnĂ„. Mer specifikt anser LulzSec-medlemmar sig vara cyber-“pirater”. 2011 stal LulzSec stora mĂ€ngder kĂ€nslig anvĂ€ndardata, sĂ„som kreditkort, e-postadresser och lösenord online, som senare publicerades pĂ„ deras webbplats och slĂ€pptes till fildelningsplattformar. De gjorde allt detta för att ha kul eller bara för att bevisa sin stil.

Strike Fear

Andra hackgrupper Ă€r mer snediga i sitt sĂ€tt att hantera hackningsförsök och vill i första hand slĂ„ skrĂ€ck hos andra. År 2014 stĂ€ngde ett hackerkollektiv som kallas Lizard Squad framgĂ„ngsrikt online Xbox och Sony PlayStation-spelnĂ€tverk, vilket orsakade stora avbrott under en högsĂ€song för semestern. TyvĂ€rr Ă€r det inte hĂ€r problemet slutar.

Gruppen fortsatte att trakassera chefer pÄ Sony och gick till och med sÄ lÄngt som att utfÀrda ett online-bombhot. Ett sÀrskilt American Airlines-flyg som bar Sonys Online Entertainment President, John Smedley, fick bombhotet via Twitter och tvingades reagera i mitten av flygningen. Flygbolagen avledde hela flygningen pÄ grund av vad de ansÄg vara ett nationellt sÀkerhetshot. Detta ledde dÀrefter till ett svar frÄn FBI och ytterligare utredning inleddes. Lizard Squad hÄnade dock FBI: s anstrÀngningar att stÀlla dem inför rÀtta. Detta bevisar att inte alla hacksamlingar finns av politiska skÀl eller hackar för skojs skull, de kan ocksÄ vara helt skrÀmmande.

Utbilda andra om sÀkerhetsfel

Slutligen bildas nĂ„gra hackingsgrupper för att utbilda allmĂ€nheten om farorna med cybersĂ€kerhetsproblem. För över trettio Ă„r sedan bildades en hackinggrupp som heter Chaos Computer Club (CCC) med det enda syftet att utnyttja olika sĂ€kerhetsfel som finns i dagens cybersĂ€kerhetsstandarder. CCC betraktas som en av Europas största och vĂ€lkĂ€nda hackgrupper som finns. I mitten av 1980-talet stal gruppen en gĂ„ng framgĂ„ngsrikt 135 000 Deutsch Marks frĂ„n en etablerad kreditförening i Tyskland för att lyfta fram bristen pĂ„ korrekt sĂ€kerhet för sina datorsystem. Klubben returnerade sedan pengarna nĂ€r de fick kĂ€ndis för deras prestation. Dessa dagar arbetar CCC för att kasta bort nĂ„gra av de negativa konnotationerna som Ă€r förknippade med hackare och ser ut att ompröva sig sjĂ€lva som ”teknikexperter”.

Slutgiltiga tankar

Det finns mÄnga anledningar till att hackare Àlskar att attackera en webbplats. Men nÀr begÄvade hackare samlas för ett gemensamt mÄl kan resultaten vara förödande.

Det Àr viktigt att notera att inte alla hacksamlingar Àr inriktade pÄ bedlam och orsakar massförstörelse. I sjÀlva verket kan vissa grupper kÀmpa för det större bÀsta eller helt enkelt vill utbilda allmÀnheten om hur vi kan förbÀttra vÄra cybersÀkerhetsstandarder. Hur som helst Àr det vÄrt ansvar att följa deras rÄd eller meddelanden för att lÀra oss hur vi bÀttre kan försvara oss mot potentiella attacker.

Att utbilda dig om bÀsta praxis för cybersÀkerhet kommer att vara den verkliga skillnaden mellan att vara prisgiven för cyberterroristnÀtverk och att leva i ett pÄlitligt online-samhÀlle.