5 sÀtt att bygga ett affÀrsimperium som Treehouse Master Pete Nelson

5 sÀtt att bygga ett affÀrsimperium som Treehouse Master Pete Nelson

”Att bygga trĂ€dhus har alltid varit en livsstil för mig”, sa han i en intervju tidigare denna mĂ„nad. ”Jag var snickare och formgivare och tĂ€nkte:” Hur kan jag fĂ„ betalt för att göra det hĂ€r? ” Det Ă€r nĂ€stan som att det Ă€r för bra för att vara sant. ”

Men Nelson fĂ„r betalt för det – och betalas bra. Hans anpassade trĂ€dhus hĂ€mtar i genomsnitt 275 000 dollar vardera, med en del klĂ€ttring mot miljon dollar. Nelson har framgĂ„ngsrikt förvandlat sin passion till ett blomstrande företag. Han har byggt ett antal kompletterande försĂ€ljnings- och marknadsföringskanaler som stöder hans varumĂ€rke. Vissa Ă€r inom etablerade branscher, som konsultation, merchandising och gĂ€stfrihet, medan andra Ă€r helt unika.

Även om inte alla företagare kommer att ha lyxen att spela i sin egen reality-show, kan varje företagare kopiera fem av Nelsons smartaste strategier. De Ă€r tillĂ€mpliga i alla branscher och för företagare i alla Ă„ldrar eller erfarenhetsnivĂ„er. Och Ă€nnu bĂ€ttre, de Ă€r enkla att implementera nĂ€r du förbinder dig att göra det.

Led med passion

NĂ„gon som stĂ€ller in Treehouse Masters kan se passionen Nelson ger till sitt arbete. Även om det har gĂ„tt nĂ€stan fem decennier sedan han först blev kĂ€r i trĂ€dhus, ger han fortfarande samma barnsliga under som han hade som dagis nĂ€r hans pappa byggde honom sitt första trĂ€dfort.

Som Ralph Waldo Emerson berömt sa: “Inget stort uppnĂ„ddes nĂ„gonsin utan entusiasm.” Denna truism borde vara den första affĂ€rsregeln som varje grundare anammar.

Hyra andra passionerade, smarta mÀnniskor

Nelsons företag sysselsÀtter totalt 33 arbetare i sina olika divisioner. Passion och kunskap Àr tvÄ viktiga ingredienser i varje anstÀlld. De Àr sÀrskilt viktiga för smÄ lag dÀr varje anstÀllning spelar en avgörande roll.

“Tekniskt sett Ă€r jag ledare för det hĂ€r glada bandet av trĂ€dhusbyggare och entusiaster, men alla Ă€r sjĂ€lvstartade, en motivator, som som jag kĂ€nner att det Ă€r ett privilegium att göra det vi gör”, sa Nelson.

Han erkÀnner ocksÄ att det Àr viktigt att hitta mÀnniskor som utmÀrker sig i de omrÄden du föredrar att inte vara lika praktisk med. I Nelsons fall inkluderar dessa omrÄden redovisning och regler.

”Jag gjorde Ross Perot-saken, dĂ€r jag fĂ„r mĂ€nniskor som Ă€r smartare Ă€n mig att omge mig med. Det finns ett stort antal nu, sa han.

Var inte rÀdd för att debitera vad du Àr vÀrt

Under de fyra Ären som Treehouse Masters har varit i luften har kostnaden för ett typiskt trÀdhus ökat mer Àn 200 procent.

“Att be nĂ„gon om sĂ„ mycket pengar för nĂ„got jag skapar Ă€r svĂ„rt för mig”, medger Nelson. ”SĂ„ genom att be andra mĂ€nniskor att hjĂ€lpa mig [with accounting and budgets], det har kommit till en punkt dĂ€r detta fungerar. ”

Premiumprodukter – sĂ€rskilt helt anpassade, unika produkter som de som Nelson erbjuder – kan leda premiumpriser. Studier visar att mĂ„nga företagare tar betalt för sitt arbete. Den hĂ€r anvĂ€ndbara guiden kan förhindra att VD: ar hamnar i den gemensamma fĂ€llan. Var aldrig rĂ€dd för att be om vad du Ă€r vĂ€rd, Ă€ven om det innebĂ€r att kostnaderna för befintliga kunder ökar. Om du förklarar vad som driver ökningen och om du ger vĂ€rde kommer dina lojala kunder att stanna hos dig.

Om du bygger det kommer framgÄng

Nelson sa inte, “Jag kommer att gĂ„ i en TV-show för att vĂ€xa mitt företag.” IstĂ€llet tillbringade han 20 Ă„r med att bygga ett rykte som den bĂ€sta trĂ€dhusbyggaren i landet, publicera böcker, leda verkstĂ€der och vinna respekt för sina kamrater. Företagare som fokuserar mer pĂ„ publicitet Ă€n pĂ„ produkt bygger inte hĂ„llbara företag och sĂ„ smĂ„ningom kommer deras resultat att drabbas. Den bĂ€sta formeln för framgĂ„ng Ă€r hĂ„rt arbete och kreativitet, följt av mer hĂ„rt arbete.

Att vara prestationsfokuserad (eller publicitetsfokuserad eller erkÀnnandefokuserad) Àr en sÀker formel för utbrÀndhet och sÀmre produkter. HÄll huvudet nere, hÄll fokus pÄ att vara bÀst inom ditt omrÄde, och erkÀnnande kommer att följa i god tid.

Leta efter möjligheter att vÀxa

Inte alla har rĂ„d med ett anpassat trĂ€dhus pĂ„ 275 000 dollar. PĂ„ Ă€kta “Master” -mode fann Nelson emellertid kreativa sĂ€tt att betjĂ€na trĂ€dhusĂ€lskande marknad till alla prispunkter. Fans kan köpa DIY-planer pĂ„ hans webbplats för $ 125. Visst, det krĂ€ver lite armbĂ„gsfett och virke för att göra dessa planer till ett trĂ€dhus, men med en besparing pĂ„ mer Ă€n 99,9 procent gör det ett annars helt ambitiöst köp att uppnĂ„. Eftersom Nelson betjĂ€nar tvĂ„ helt separata marknader kan var och en frodas utan att kannibalisera den andra – och Ă€nnu viktigare, Nelsons varumĂ€rke – alls.

Nelson har ocksĂ„ mĂ„nga erbjudanden för icke-byggare. Fans kan hĂ€mta allt frĂ„n affischer och böcker till klĂ€der och lappar i hans butik, med prispoĂ€ng som börjar under $ 10. Hans familj Ă€ger och driver TreeHouse Point, ett slags bed-and-breakfast-in-the-sky, och öppnar snart ett nytt semestermĂ„l. Dessa naturliga förlĂ€ngningar hjĂ€lper till att skapa ett “livsstilsvarumĂ€rke”, av olika slag, som diversifierar Nelson utöver hans primĂ€ra yrke utan att strĂ€cka sig sĂ„ lĂ„ngt att det inte Ă€r vettigt.

För fler fantastiska tips, besök Nelsons blogg och titta pÄ Treehouse Masters-gÀnget fredagskvÀllar 22.00 ET / PT pÄ Animal Planet.

En version av det hÀr inlÀgget dök ursprungligen upp pÄ Forbes, hÀr.