5 sĂ€tt att skapa en “FunTasktic” arbetskultur

5 sÀtt att skapa en

Vad gör Google, CISCO, Dell och Starbucks till nÄgra av de bÀsta platserna att arbeta för? Visst betalar de sina anstÀllda bra, men det Àr inte den enda anledningen till att unga mÀnniskor runt om i vÀrlden drömmer om att arbeta med dessa företag. Dessa organisationer har blomstrat frÀmst för deras förmÄga att behandla sina anstÀllda som mÀnniskor och inte bara pengarspinnmaskiner. Om du Àr en av de lyckliga arbetsgivarna som kan konsten att förena mÀnniskors huvuden, hjÀrtan och hÀnder för att gÄ i en progressiv riktning Àr din framgÄng garanterad.

En organisation kan erbjuda de bÀsta förmÄnerna och lönerna och anstÀlla de bÀsta anstÀllda pÄ jorden, men de kan inte fÄ fram det bÀsta i dem om de inte investerar sin tid och energi i att bygga en positiv arbetskultur. Att skapa en kÀnsla av frihet, beundran, inkludering och Àgande hos anstÀllda kan göra underverk för alla organisationer.

Abraham Maslow, en amerikansk psykolog, föreslog en behovshierarkitori som anger de psykologiska, fysiska och sociala mÀnskliga behoven i prioritet, som kulminerar i sjÀlvförverkligande. Maslows behovshierarki utgör en perfekt bas för personalavdelningar att krita ut meningsfulla strategier för att hjÀlpa anstÀllda att förverkliga sina flerdimensionella behov och uppnÄ en perfekt balans mellan arbete och privatliv.

För att hjĂ€lpa dig vidare med att skapa en “FunTasktic” -organisation som effektivt blandar “kul” och “uppgift” och hĂ„ller dina medarbetares resursmotiverade, hĂ€r Ă€r fem tips som Ă€r mycket relevanta i nuvarande tider:

Ledarskap krÀver balans

En organisations kultur flyter frÄn topp till botten. Om ditt ledarskap förkroppsligar rÀtt attityd, temperament och personalhanteringsförmÄga kommer de anstÀllda att utveckla en kÀnsla av trygghet, förtroende, tacksamhet och laganda. En ledare mÄste alltid Äterspegla företagets vÀrderingar och starka arbetsetik och exemplifiera allt som de vill se hos sina anstÀllda.

Tydlighet i kommunikation

Tydlig kommunikation och öppenhet Àr kÀrnan i alla arbetskulturer, eftersom bristen pÄ tydligt definierad organisationsstruktur, interna och externa kommunikationsmekanismer och rapporteringssystem kan leda till mycket tvetydighet och frustrationer. En arbetsgivare mÄste vÄrda en kÀnsla av förtroende och omsorg sÄ att de anstÀllda inte undanhÄller sig direkt frÄn toppledningen för att kommunicera sina personliga och arbetslivsutmaningar. Samtidigt mÄste ledningen visa stor respekt och uppriktighet gentemot anstÀlldens oro och göra de bÀsta anstrÀngningarna för att ta itu med detta.

BekrÀfta, uppskatta och belöna

Det nÀst viktigaste behovet i Abraham Maslows behovshierarki Àr sjÀlvkÀnsla. En organisation som inte beundrar och uppskattar bra arbete har ett blekt öde. KÀnslan av prestation Àr en av de mest vÀrdefulla kÀnslor som en organisation mÄste vÀcka hos sina anstÀllda för deras engagemang för organisatorisk tillvÀxt.

”NĂ€r du överraskar beröm över mĂ€nniskor, blomstrar de. Kritik, och de krymper upp, sĂ€ger Richard Branson.

UnderlÄtenhet att göra det kan försÀmra anstÀlldas arbetsprestanda och negativt pÄverka din anstÀlldas kvarhÄllande. En arbetsgivare kan vÀlja mellan olika monetÀra och icke-monetÀra belöningar för att uppmuntra anstÀllda att fortsÀtta med det goda arbetet. Ledningen mÄste uppskatta sina bÀsta medarbetare öppet och helhjÀrtat.

TEAM – Tillsammans uppnĂ„r alla mer

I slutet av dagen Àr dina anstÀllda sociala varelser. Det Àr deras naturliga beteende att söka stöd frÄn sina kamrater och njuta av en kÀnsla av tillhörighet bland sina kollegor. Som arbetsgivare Àr det absolut nödvÀndigt att införa en stark kÀnsla av laganda bland dina anstÀllda och göra anstrÀngningar för att förbÀttra deras sociala band. Att bygga en positiv lagkultur kommer att motivera dina anstÀllda att arbeta mot ett större syfte och se bortom deras personliga tillvÀxt och prestationer. Att ge dem en kÀnsla av tolerans, acceptans och respekt gentemot varandra kommer att skapa en hÀlsosam miljö dÀr alla kommer att blomstra och arbeta efter bÀsta möjliga potential.

Balans mellan arbete och lek

Man kan inte förneka att den ökande konkurrensen över hela vĂ€rlden tvingar den globala arbetskraften att vara pĂ„ tĂ„rna hela tiden. Ökande arbetstryck förstör deras jĂ€mvikt i arbetslivet och pĂ„verkar deras sociala, personliga, psykologiska och fysiska vĂ€lbefinnande negativt. För att ge anstĂ€llda befrielse frĂ„n detta ökande tryck kan en organisation inrĂ€tta lekplatser, fitnesszoner, cafeterior, avkopplingsanlĂ€ggningar och organisera olika mentala och fysiska övningar och tĂ€vlingar. Att ge dina anstĂ€llda flexibiliteten att arbeta hemifrĂ„n eller pĂ„ kontoret kan ocksĂ„ hjĂ€lpa dem att uppnĂ„ en bĂ€ttre balans mellan arbete och privatliv.

Att bygga upp en stark arbetskultur tegel för tegel krÀver enormt tÄlamod och en förmÄga att exakt lÀsa pulsen pÄ dina anstÀllda. Det Àr en oÀndlig process, nÀr du vÀl har skapat en uppmuntrande kultur mÄste du se till att du vÄrdar den vÀl och behÄller densamma tills din organisation existerar.

LÀs mer om att utveckla en positiv företagskultur pÄ Tech.Co