5 sÀtt att studsa tillbaka efter sömnlösa nÀtter

5 sÀtt att studsa tillbaka efter sömnlösa nÀtter

Efter nÄgra sömnlösa nÀtter Àr det lÀtt att kÀnna att du har drabbats av en buss. Detta gör ofta att din förmÄga att prestera pÄ en optimal nivÄ minskar under dagen. Men oroa dig inte, vi har hittat nÄgra lösningar som hjÀlper dig att studsa tillbaka efter de sömnlösa nÀtterna med att kasta och vÀnda.

Dr. Amy Serin, neuropsykolog och grundare av TouchPoint-lösningenföreslÄr att du börjar titta pÄ din sömnmiljö och vanor före sÀngen för att hjÀlpa dig att flytta din kropp till sömnlÀge.

“Leta efter den grundlĂ€ggande orsaken till bristen pĂ„ sömn och ta itu med den,” sade Serin.

Teknik ökar problemet

Om du kontrollerar det senaste Facebook- eller Snapchat-inlÀgget innan du gÄr och lÀgger dig eller tittar pÄ en viss typ av TV-program som du slÄr hö kan det lÀgga till din sömnlösa natt. Serin föreslÄr att du stÀller in grÀnser för sÀnggÄendet och stÀnger av din smartphone lÄngt före sÀngen sÄ att din hjÀrna kan vÀxla till vilolÀge.

”Teknik skapar tvĂ„ problem för sömnen. Ljusa skĂ€rmbelysning kan förvirra din hjĂ€rna till att tro att det Ă€r dagtid och störa din sömncykel. [As for TV programs,] innehĂ„llet du tittar pĂ„ före sĂ€ngen Ă€r ocksĂ„ en faktor. SpĂ€nnande TV-program kan sĂ€tta din kropp i ett stressande tillstĂ„nd, vilket Ă€r kontraproduktivt för sömnen. Jag rekommenderar att du inte har en TV i ditt sovrum och att stĂ€nga av telefonen och undvika starka lampor före sĂ€nggĂ„endet och skapa en lugn sovmiljö. ”

Till Nap eller inte till Nap

Att ta en kattens tupplur under dagen efter en rastlös natt kan vara ok dÄ och dÄ, men att skapa ett mönster av sömnlösa nÀtter och att sluka koffein pÄ kontoret följt av en tupplur pÄ eftermiddagen Àr inte perfekt. Serin föreslÄr att du ÄtergÄr till ditt vanliga sömnschema sÄ snart som möjligt.

”Att ta sig tupplur och stanna uppe nĂ€sta natt kan störa dygnsrytmen och skapa ett mönster av sömnproblem snarare Ă€n att bara hantera en rastlös natt. Om du mĂ„ste ta en tupplur, ta en tupplur i bara 10-30 minuter under eftermiddagstimmarna för att ge dig sjĂ€lv en boost utan att försĂ€mra din förmĂ„ga att somna vid din vanliga lĂ€ggdags. “

AnvÀnd en sömnhack, inte en sömntablett

Om du har för mÄnga tankar som rusar genom huvudet, kan vissa försöka anvÀnda sömnhjÀlpmedel för att motverka sitt upptagna sinne och somna. Serin varnar anvÀndningen av denna metod eftersom du kanske inte nÄr de djupa sömnstadierna som krÀvs för att kÀnna dig vilad nÀsta dag. IstÀllet föreslÄr hon dessa sömnhackar innan du gÄr och lÀgger dig:

”Din kropp mĂ„ste kunna vara tillrĂ€ckligt lugn för att somna. Att vĂ€rma upp kroppen och sedan kyla ner det Ă€r ett bra sömnhack för att ersĂ€tta sömntabletter. Om du tar en varm dusch och sedan vrider vattnet till kallare temperaturer innan du gĂ„r ut, kan denna temperaturförĂ€ndring starta din kropps förmĂ„ga att starta sömnprocessen. OcksĂ„, om du har racingtankar i huvudet, försök att skriva ner dina tankar innan sĂ€ngen. HĂ„ll en penna och pappersplatta bredvid din sĂ€ng och skriv ner de tankar som inte kommer att försvinna och lita pĂ„ dig sjĂ€lv att ta hand om vad du tĂ€nker dagen efter. ”

HÄll en konsekvent sömnschema

Medan Ätta timmars sömn rekommenderas Àr verkligheten att vi inte prioriterar vÄrt sömnschema. Serins förslag att först försöka utveckla en bestÀmd tid för att komma till sÀngs och göra det till ett mÄl för 7 till 9 timmars ögon mot att göra det pÄ helgen.

”Försök att lĂ€gga dig ungefĂ€r samma tid varje natt och prioritera din sömn framför allt annat. Inte vana att försöka fĂ„nga sömnen pĂ„ helgerna. Viss forskning tyder pĂ„ att fĂ„ mer Ă€n 10 timmars sömn per natt kan ha en negativ inverkan pĂ„ prestanda och humör pĂ„ samma sĂ€tt som bara att fĂ„ 4 eller 5 timmar per natt kan orsaka, sĂ„ det Ă€r bĂ€st att hĂ„lla sig inom det rekommenderade intervallet nĂ€r det Ă€r möjligt. ”

Om allt annat misslyckas, försök att göra nÄgot positivt

Om du försökte lindra lite stress under dagen och ÀndÄ hade en tuff natt sa Serin att han förvÀntade sig att du kan ha en viss förÀndring i humör under dagen och att försöka delta i positiva aktiviteter.

“TĂ€nk pĂ„ hur din hjĂ€rna Ă€r nedsatt efter en natt med sömnlöshet. Du kan vara irriterad, mindre produktiv, mer orolig, kĂ€nner dig deprimerad, har mer begĂ€r och gör fler misstag. Var inte för hĂ„rd mot dig sjĂ€lv om du inte Ă€r pĂ„ toppen av ditt spel.

”Försök att planera för lite tidigare lĂ€ggdags nĂ€sta dag och begrĂ€nsa onödiga hĂ€ndelser frĂ„n ditt schema. Öva hĂ€lsosammare vanor den dagen och försök att trĂ€na om möjligt. NĂ€r du hoppar i sĂ€ngen pĂ„ natten, oroa dig inte för att inte sova bra kvĂ€llen innan. Kom ihĂ„g att sömn Ă€r ett naturligt tillstĂ„nd som din kropp vill att du ska gĂ„ in i, sĂ„ det Ă€r den bĂ€sta policyn att lugna ner och ge sig över till det. ”

LÀs mer om att undvika sömnlösa nÀtter hÀr pÄ Tech.Co.