5 steg för att bygga din startups sociala mediestrategi

5 steg för att bygga din startups sociala mediestrategi

Ibland Àr den svÄraste delen av att starta ett nytt företag inte att skapa sjÀlva produkten eller tjÀnsten; det kommunicerar vad det Àr, vad det gör och varför mÀnniskor bör bry sig om det.

MÄnga nystartade företag kÀmpar med varumÀrkesidentitet och marknadsför sin produkt eller tjÀnst, vilket bara Àr en anledning till att de ofta misslyckas. Det beror inte pÄ brist pÄ bra idéer eller hÄrt arbete, det Àr pÄ grund av bristande medvetenhet pÄ marknaden.

Sociala medier kan vara ett av de mest kostnadseffektiva sĂ€tten att öka varumĂ€rkesmedvetenheten för din start. Men lur dig inte – sociala medier Ă€r INTE gratis reklam. (Mer om detta senare.)

Om du frÄgade mig 2009 eller 2010 skulle jag ha sagt annorlunda, men landskapet har förÀndrats. DÄ utnyttjade vÀldigt fÄ företag en strategi för sociala medier, och det fanns mycket fÀrre kattvideor och politiska raser som dyker upp i mÀnniskors flöden. Nu Àr Facebook mÀttat med alla typer av innehÄll, och för att ett företag ska bli mÀrkt och bygga varumÀrkesmedvetenhet mÄste de vara mycket mer strategiska.

MĂ„nga B2C-startups kĂ€mpar med samma frĂ„ga: “Hur fĂ„r vi fler Facebook / Twitter / Instagram-följare och fans?” HĂ€r Ă€r en snabb steg-för-steg-guide för nystartade företag att bygga en social strategi som ökar din varumĂ€rkesmedvetenhet och hjĂ€lper dig att vĂ€xa din start.

1. SĂ€kra handtag

Innan du gör nÄgot annat, reservera sociala mediahandtag för din start. Detta viktiga steg förbises ofta men det kommer att vara avgörande för social varumÀrkesmedvetenhet och framgÄng pÄ vÀgen.

NĂ€r det gĂ€ller att sĂ€kra sociala handtag Ă€r konsekvens och enkelhet nyckeln. Om ditt företags namn Ă€r “Jitter’s Cafe” skulle det perfekta sociala handtaget vara @jitterscafe pĂ„ alla sociala plattformar, och för Facebook skulle den unika webbadressen vara Facebook.com/jitterscafe. TĂ€nk pĂ„ att apostrofer, komma och citat inte fungerar i ett socialt grepp pĂ„ twitter eller Instagram.

Det Àr ocksÄ viktigt att hÄlla handtaget sÄ nÀra det riktiga företagsnamnet som möjligt. Gör det enkelt, inte nÄgot som konsumenterna behöver gissa. Till exempel, om möjligt undvika handtag som @jitterscafeofficial, @jitterscafeHQ, @jitters_cafe, @ jitterscafe1, etc.

Det Àr ocksÄ viktigt att försöka sÀkra samma handtag pÄ alla sociala plattformar. Att sÀtta @jitterscafe pÄ ditt företagsmaterial (snarare Àn flera olika handtag / plattformar) kommer att effektivisera dina marknadsföringsinsatser, och det blir lÀttare att marknadsföra dina sociala kanaler och odla engagemang genom att be konsumenterna att komma ihÄg bara ett kortfattat handtag.

NÀr du har sÀkrat dina sociala handtag kan du hÄlla dem vilande eller inaktiva tills du utvecklar en stark innehÄllsstrategi. Under tiden har du sinnesfrid att veta att ditt varumÀrke Àr sÀkrat i alla dina sociala kanaler.

2. Skapa en innehÄllsstrategi

Innan du startar inlÀgg pÄ ditt företags sociala mediekonton Àr det klokt att först bygga en innehÄllsstrategi och distributionskalender. Utan det kommer mÄnga startups snabbt att vara antingen för upptagen för att lÀgga upp, utan idéer och innehÄll och / eller missa möjligheterna att dra nytta av trendiga Àmnen / evenemang som Àr relevanta för ditt varumÀrke.

Du vill att ditt innehÄll ska vara avsiktligt, konsekvent och engagerande, inte slumpmÀssigt och slumpmÀssigt.

Jag hör ofta smÄföretag och nystartade företag sÀger att de inte vet vad de ska lÀgga upp pÄ sociala medier. Det bÀsta sÀttet att skapa en grundlÀggande innehÄllsstrategi Àr att skapa en rutin varje vecka eller varannan vecka.

Till exempel kan “Pro Tip Tuesday” vara dina veckotips som erbjuder gratis rĂ„d eller insikt om din bransch, vilket ger dina kunder nĂ„got av vĂ€rde regelbundet. I slutet av veckan kan det vara “Rolig fredag” dĂ€r du delar ett underhĂ„llande foto eller en video som visar din företagskultur eller ger rekvisita till vĂ€rderade kunder.

ÖvervĂ€g att skapa en blandning av innehĂ„ll som trĂ€ffar dessa anteckningar:

Aspekter av ditt företag. Finns din tjĂ€nst eller produkt pĂ„ en ny plats? Tappar en ny iteration av din produkt / tjĂ€nst snart? Skapa lite surr genom att dela detaljerna, tillsammans med alla nyheter om nya kunder eller partnerskap, mediatĂ€ckning, företags milstolpar eller perspektiv pĂ„ din bransch a la “Pro Tip Tuesday.”

Företagskultur. Precis som “Rolig fredag” ger det hĂ€r innehĂ„llet dina följare en inblick i ditt företag: vad som gör din kultur speciell, och samtidigt vad som gör den relatabel. Dela höjdpunkterna i personalturneringen. Är ditt team super i Game of Thrones? Dela dina tankar om den senaste handlingen, eller lĂ€gg upp en tio lista över personalens favoritkaraktĂ€rer / avsnitt. VĂ€g in pĂ„ ett roligt trendigt Ă€mne, som om den klĂ€nningen verkligen var blĂ„ och svart eller var den vit och guld?

Dela / retweeta innehĂ„ll som förmedlar ditt företags vĂ€rderingar och resonans med ditt varumĂ€rke. Inte allt ditt innehĂ„ll mĂ„ste ha sitt ursprung av dig eller specifikt för ditt företag. Ge rekvisita till en lokal hjĂ€lte eller hĂ€ndelse. (”Det Ă€r dĂ€rför vi Ă€lskar [insert community/event/name here]. ”) Uppmuntra dina följare att kolla in en cool volontĂ€rmöjlighet med en ideell organisation. MĂ€stare ett lokalt band, museum eller sportlag. Den hĂ€r typen av innehĂ„ll kan stĂ€rka ditt varumĂ€rkes band till din gemenskap och till dina följare.

Det hÀr Àr bara nÄgra exempel pÄ hur du skapar / samlar innehÄll som gÄr utöver att bara prata om din produkt eller tjÀnst. NÀr du har kartlagt dina idéer och lagt flera veckors vÀrde i en kalender sÄ att du kan skapa ett vanligt tempo för publicering Àr du redo att börja live.

3. GĂ„ live!

StĂ€ll in dina konton pĂ„ aktiva och börja publicera regelbundet, per din innehĂ„llskalender. Detta kan verka som den roligaste delen av processen, men det Ă€r viktigt att komma ihĂ„g att en framgĂ„ngsrik strategi för sociala medier inte bara handlar om vad du lĂ€gger upp – det handlar om att interagera med dina följare nĂ€r de engagerar sig. Det Ă€r som att bygga ett förhĂ„llande: vĂ„rda det och det kommer att blomstra.

En annan kritisk aspekt av att gÄ live Àr att fÄ sÄ mycket organisk trafik som möjligt genom att starkt uppmuntra dina anstÀllda, vÀnner och familjemedlemmar att följa de sociala kontona och interagera med innehÄllet genom att gilla / kommentera / dela / retweeta innehÄllet. Be dem ocksÄ uppmuntra sina vÀnner och familjemedlemmar att göra detsamma. Ju mer organisk flÀkttillvÀxt och engagemang du kan locka tidigt, desto mer trovÀrdighet fÄr ditt varumÀrke, vilket leder till att nya AKA-potentiella kunder efterföljs.

4. Boost

I början av detta inlÀgg nÀmnde jag att sociala medier inte lÀngre Àr gratis. SÀrskilt Facebook har blivit sÄ mÀttat med innehÄll att det Àr viktigt att bryta sig ur röran och vara original. Men originalt och unikt innehÄll Àr bara effektivt om mÀnniskor faktiskt ser det.

En del av din sociala strategi bör inkludera att öka innehĂ„llet (pĂ„ Facebook), vilket i huvudsak innebĂ€r att betala för att placera det i nyhetsflödena för mĂ€nniskor som Ă€nnu inte följer din sida. Även en liten budget för en liten start kan göra en stor skillnad i tillvĂ€xt och engagemang för sociala medier. Vissa stora företag ökar varje inlĂ€gg för nĂ„gra tusen dollar, medan nystartade företag kan spendera det pĂ„ en hel mĂ„nad eller ett Ă„r.

Oavsett ditt företags storlek, kom ihÄg att sociala medier Àr en extremt kostnadseffektiv plattform jÀmfört med traditionell reklam, och det ger betydligt mer anvÀndardata Àn en skylt, tidningsannons eller till och med en TV-reklam. Den informationen kan hjÀlpa dig att förbÀttra din strategi för att locka nya kunder och hÄlla nuvarande kunder engagerade.

De flesta nystartade företag har en begrÀnsad marknadsföringsbudget, men istÀllet för att spendera hundratals dollar pÄ swag varje mÄnad, fördela dessa medel för att öka innehÄllet pÄ Facebook eller utvidga din rÀckvidd pÄ Instagram. Du kommer troligen att se mycket bÀttre engagemang och flÀkttillvÀxt i snabbare takt Àn om du vÀljer att inte lÀgga resurser bakom en reklambudget för sociala medier.

KlistermĂ€rken, t-shirts och nyckelringar med din startlogotyp kan vara coola, men om du verkligen bryr dig om att vĂ€xa ditt företag – speciellt om du vill att det sĂ„ smĂ„ningom ska förvĂ€rvas eller har en börsintroduktion – fokusera pĂ„ de mest kostnadseffektiva metoderna med den högsta avkastningen pĂ„ din investering.

5. Skölj och upprepa

Nu nĂ€r du har skapat en effektiv strategi för sociala medier, ett publiceringsschema, vĂ€rdefullt innehĂ„ll och förstĂ„tt avkastningen pĂ„ att öka innehĂ„llet, bli inte mörk. Det Ă€r mycket viktigt att fortsĂ€tta skapa övertygande innehĂ„ll och dela det regelbundet. I det ögonblick som din nĂ€rvaro pĂ„ sociala medier blir sporadisk eller – ryser – försvinner en stund, kommer ditt engagemang att minska och du tappar fart. HĂ„ll dig konsekvent och var inte rĂ€dd för att experimentera med nya innehĂ„llsidĂ©er eller nya sĂ€tt att dela saker.