5 vÀrdefulla takeaways frÄn Oprah Winfrey framgÄng som entreprenör

5 vÀrdefulla takeaways frÄn Oprah Winfrey framgÄng som entreprenör

Oprah Winfrey har uppnĂ„tt en oövertrĂ€ffad nivĂ„ av framgĂ„ng i affĂ€rer. Inte bara har hennes arbete som medieĂ€gare och talkshowvĂ€rd drivit henne till en nettovĂ€rde pĂ„ över 3 miljarder dollar, men hon citeras för nĂ€rvarande som en av de största filantroperna och de mest inflytelserika mĂ€nniskorna i vĂ€rlden. President Obama tilldelade henne presidentmedaljen av frihet, och bĂ„de Duke och Harvard-universitet har tilldelat henne hedersdoktorer – lĂ„ngt ifrĂ„n hennes fattiga ungdom pĂ„ landsbygden i Mississippi och Milwaukee.

Som företagare finns det utan tvekan en mÀngd information att lÀra av henne. HÀr Àr fem vÀrdefulla takeaways frÄn Oprahs liv och framgÄng:

Lyssna pÄ din egen röst

Din unikhet Ă€r nĂ„got som konkurrenter inte kan imitera. Oprah dominerade inte som en talkshow-vĂ€rd genom att imitera Phil Donahue – hon gjorde det genom att göra det pĂ„ sitt sĂ€tt.

I affÀrer har framgÄng mÄnga olika vÀgar. Genom att kopiera dÀr andra utmÀrker sig ger du lite vÀrde pÄ marknaden och ger ingen anledning för mÀnniskor att vÀlja att göra affÀrer med dig i motsats till nÄgon annan. Dessutom tar tid och energi ifrÄn dig att fokusera för mycket pÄ tÀvlingen. Oprah citeras för att sÀga:

”Du kan inte kontrollera den andra killen. Du har bara kontroll över dig sjĂ€lv. ”

Oprah har tĂ€vlat med över 100 talkshows frĂ„n Ricki Lake till Geraldo Rivera till Sally Jessy Raphael. Hon uthĂ€rdade och övertrĂ€ffade alla dessa program eftersom hon fokuserade pĂ„ att tillhandahĂ„lla kvalitetsinnehĂ„ll som hon och hennes tittare ville se – och mindre sĂ„ pĂ„ betyg och konkurrens.

Tro och investera i dig sjÀlv

Oprah blev inte en kommunikationsmogul som inspirerar miljoner genom att ta den enkla vÀgen eller följa en traditionell karriÀrvÀg. Oprah fattade avsiktligt och strategiskt beslut som skulle ha de största fördelarna för henne pÄ lÄng sikt.

“De enda som aldrig tumlar Ă€r de som aldrig monterar den höga ledningen.”

1988 gick Oprahs talkshow nationellt. Vid denna tidpunkt stod hon inför ett val: att Ă€ga showen sjĂ€lv eller dra lön. PĂ„ rĂ„d frĂ„n sin advokat valde hon den förra och förvĂ€rvade “The Oprah Winfrey Show” frĂ„n Cap Cities / ABC och grundade Harpo Productions, Inc. Hon sĂ€ger nu att detta var ett av de bĂ€sta besluten i hennes liv – om nĂ„gon annan Ă€gde hennes show skulle det ha begrĂ€nsat hennes kreativa frihet och i slutĂ€ndan hennes framgĂ„ng. Som du sĂ€kert vet innehĂ„ller Harpo Productions nu film, radio, detaljhandel, en tidning och ett kabelnĂ€tverk.

Gör en plan som du kÀnner brinner för och strÀva mot den. Gör inte val som ger dig omedelbar belöning. Följ aggressivt vÀgen som leder dig till ditt slutliga slutmÄl.

Gör nÄgot du Àlskar

Det rÄder ingen tvekan om att nÀr du gör nÄgot du Àlskar kommer du att göra ett bÀttre jobb. Oprah diskuterar hur passion Àr energi och styrkan du fÄr frÄn nÄgot du kÀnner starkt för kommer att driva till mycket bÀttre arbete Àn nÄgot du har ljumma kÀnslor för. Ett annat Oprah-citat:

“NĂ€r du gör ditt bĂ€sta mĂ€rker folk.”

Oavsett om du Àr kock eller affÀrsman, om du lÀgger ut otroligt arbete, kommer andra att lockas till dig. VÀrlden Àr fylld med medelmÄttighet och majoriteten arbetar tillrÀckligt hÄrt för att fÄ sin lönecheck och klara sig. Om du ger excellens konsekvent kommer du att belönas.

Tro inte pÄ misslyckande

Vad mÄnga skulle betrakta som ett misslyckande, skulle Oprah betrakta som ett nytt perspektiv, en lektion eller en springbredd pÄ vÀgen till framgÄng. För mÄnga av oss kan rÀdslan för misslyckande vara helt förlamande, och dÀrför kan denna sinnesstÀmning inte undervÀrderas. Fel och motgÄngar Àr det som formar oss till stor framgÄng. Att ge efter att tro att du har misslyckats Àr det enda verkliga misslyckandet.

”Gör det enda du tror att du inte kan göra. Misslyckas med det. Försök igen. Gör bĂ€ttre.”

Oprah har haft ett antal hinder och pinsamma stunder. NĂ€r hon var medförankrare för kvĂ€llsnyheterna i Baltimore lĂ€mnades hon skallig av en flĂ€ckig hĂ„rbehandling som förstörde hĂ„ret. Eftersom utseendet Ă€r viktigt för nĂ„gon pĂ„ TV var hon förkrossad, men det hindrade henne inte. Hon skrattar Ă„t situationen och sĂ€ger: “Du lĂ€r dig mycket om dig sjĂ€lv nĂ€r du Ă€r skallig.”

Placera dig sjÀlv för tur

Alltför ofta tror vi att mÀnniskor uppnÄr framgÄng genom att födas i rÀtt familj, bo i rÀtt stad eller andra slumpmÀssiga faktorer som vi inte har kontroll över. Verkligheten Àr att tur inte Àr sÄ godtycklig som mÄnga tror.

“Tur Ă€r förberedelser som möter tillfĂ€llet.”

Om du Àr vÀl förberedd öppnar du dig för de möjligheter som kommer att korsa din vÀg. Varje företagare hoppas fÄ en enorm ökning i trafiken eller landa en high-roller-klient, men om de spenderar sin enda tid pÄ att hoppas Àr det osannolikt att dessa gynnsamma omstÀndigheter kommer fram. HÀr Àr tre frÄgor för att fÄ dig i rÀtt instÀllning:

Vilken möjlighet skulle jag helst vilja ha i mitt liv? Om denna möjlighet kom idag, Àr jag helt beredd att utnyttja den mest? Vad kan jag göra för att vara mer förberedd?

Oprahs framgÄng som talkshow-vÀrd och affÀrskvinna lÀmnades inte Ät slumpen. Hon har kontinuerligt erbjudit nÄgot unikt och vÀrdefullt för miljontals mÀnniskor. Hon har arbetat passionerat med nÄgot hon Àlskat, haft kreativ kontroll i sina hÀnder och levererat en produkt som var sann mot sig sjÀlv. PÄ grund av sin uthÄlliga unikhet öppnade hon sig för de möjligheter som gjorde henne till den rika och inflytelserika kvinnan hon Àr idag.

Denna artikel publicerades ursprungligen pÄ Linkedin.