5G kommer: allt du behöver veta

5G kommer: allt du behöver veta

Även om jag fortfarande kĂ€mpar för att fĂ„ 4G-celltĂ€ckning hemma, ser branschen redan till nĂ€sta stora sak: 5G. FCC kommer att trĂ€ffas nĂ€sta mĂ„nad för att rösta om nya regler för 5G och lĂ€gga grunden för nĂ€sta utveckling inom trĂ„dlös kommunikation.

5G Àr tÀnkt att handla om mer Àn bara snabbare Netflix-videor nÀr du Àr pÄ tÄget. Det kommer att bli mobilnÀtverket för att lÀnka det lÀnge utlovade sakernas internet, vilket fÄr autonoma bilar att prata med varandra och ditt kylskÄp tweetar dina kÀnslor oavbrutet.

MISS INTE: Den hÀr galna iPhone 6s-bluffen pÄ Amazon Àr inte vad du tycker

De föreslagna reglerna kallas “Frontier Spectrum” och de tar upp reglerna för trĂ„dlöst bredband över 24 GHz, mycket högre Ă€n vad som anvĂ€nds idag. SlutmĂ„let Ă€r ambitiöst: att skapa ett nĂ€tverk som Ă€r snabbt och lyhört, tillrĂ€ckligt för att göra VR-fjĂ€rrkontroll av maskiner frĂ„n andra sidan vĂ€rlden till en möjlighet, eller för autonoma bilar att kommunicera vital information i brĂ„kdelar av en sekund.

I förberedda kommentarer i dag lade FCC: s ordförande Tom Wheeler fram sina prioriteringar:

1. Hastigheten pĂ„ de trĂ„dlösa anslutningarna: Vi vet alla skillnaden i prestanda för en direkt fiberanslutning jĂ€mfört med en trĂ„dlös anslutning. NĂ€sta generation av trĂ„dlösa mĂ„ste vara som mobil fiber – och det betyder hastigheter 10 till 100 gĂ„nger snabbare Ă€n idag.

2. Lyhördhet: Tio tusendels sekund Ă€r en evighet i dator-till-dator-anslutningar. Kirurgens skalpell mĂ„ste vara omedelbart lyhörd, inte en blinkning senare. De tekniska mĂ€nniskorna kallar denna latens. För nĂ€rvarande Ă€r det i genomsnitt cirka 10 millisekunder eller ungefĂ€r en hundradels sekund. Det lĂ„ter kanske ganska snabbt men det Ă€r alltid i datorer. Latency mĂ„ste vara mindre Ă€n en millisekund – eller mindre Ă€n en tusendels sekund – för att ge interaktion i realtid.

3. Spektrumskapacitet: TrĂ„dlöst bredband med hög hastighet krĂ€ver digital information som sprider sig över breda spektrum. För att Ă„stadkomma hastighet och latens krĂ€vs stora delar av spektrum – multiplar av det som finns tillgĂ€ngligt idag.

Behovet av ett sĂ„dant system Ă€r lĂ„ngt borta, men genom att införa regler kan företag starta utveckling, vilket kommer att pĂ„skynda antagandet av praktiska anvĂ€ndningar pĂ„ vĂ€gen. Wheeler beskrev detta ganska fantasifullt – “framtidens sammankopplade vĂ€rld kommer att bli resultatet av beslut vi mĂ„ste fatta idag” – men verkligheten Ă€r mycket enklare. För att en teknik ska bli vanlig inom tio Ă„r mĂ„ste ritningarna lĂ€ggas ut nu.

Med detta i Ă„tanke kommer FCC att rösta om en uppsĂ€ttning regler för 5G i juli. Förutsatt att de passerar – som med offentligt stöd frĂ„n Wheeler och lite motstĂ„nd frĂ„n branschen, borde de göra – kan du förvĂ€nta dig att se mycket mer test i högfrekvensspektrum framĂ„t.