6 frÄgor att stÀlla nÀr du tjÀnar pengar pÄ din start

6 frÄgor att stÀlla nÀr du tjÀnar pengar pÄ din start

MÄnga startups startar pÄ en idé, men en integrerad aspekt mÄste hamras ut nÄgonstans mellan en glödlampa och en börsintroduktion: Inkomstströmmen. Alla behöver pengar, och förr eller senare mÄste en start vÀlja en modell.

SÄ öppnade Hien DeYoung, Executive Coach pÄ DeYoung Executive Coaching & Consultancy en panel vid Techstars Startup Week Seattle drivs av Chase for Business idag.

“Först Ă€r visionen sĂ„ spĂ€nnande”, konstaterar DeYoung, “men nĂ„gon gĂ„ng börjar frĂ„gan om hur man tjĂ€nar pengar surra i örat.”

De tre paneldeltagarna hade alla massor av Ă„sikter frĂ„n sina olika bakgrunder och de olika stadierna i sina egna startups. Först talade Peter Leonard, grundare av Meddle Group, om sin app, som lĂ„ter anvĂ€ndare samla in rĂ„d frĂ„n sina vĂ€nner. Det Ă€r för nĂ€rvarande en “dejtingsapp som lĂ„ter dina vĂ€nner svepa Ă„t dig”, som han uttrycker det, men han planerar att sĂ„ smĂ„ningom generera intĂ€kter genom att expandera till handel.

DÀrefter diskuterade Erin Breslin, VD för All Set, sin marknadsplats för stÀdning, som genererar intÀkter med hjÀlp av en provisionsmodell.

Rajeev Dutt, VD för den AI-förenklade startup DimensionMechanics Inc., hade ocksÄ gott om tips att erbjuda publiken. HÀr Àr en titt pÄ de mest intressanta och anvÀndbara sakerna som panelen erbjöd angÄende hur du fÄr din starts cash.

Vilket Àr viktigare, intÀkter eller investeringar?

En uppstarts livscykel bygger vanligtvis pÄ investeringar frÄn riskkapitalister först och anvÀnder den snabba tillvÀxten som följer som en startplatta för deras intÀkter, vilket sÄ smÄningom gör det möjligt för investerare att fÄ tillbaka sina medel. Det Àr sant för bÄde Peter och Erin, som gav samma svar pÄ en inledande frÄga om vilket skede av företaget de befann sig i.

“Vi mĂ„ste fĂ„ sĂ„ mĂ„nga mĂ€nniskor pĂ„ vĂ„r plattform som möjligt, sĂ„ vi fokuserar pĂ„ investeringar”, sa Erin.

AnvÀndartillvÀxt pÄ Meddle, förklarade Peter, kommer sÄ smÄningom ocksÄ att leda till intÀkter. Kort sagt, en start i början av en tidig fas kanske inte Àr lika viktig som en traditionell företagsÀgare, Àven om alla rÀkningar sÄ smÄningom kommer att förfalla.

Vilket kommer först, idén eller intÀktsmodellen?

Återigen föregick idĂ©n intĂ€ktsmodellen. Peter förklarade att appen först kom upp i hans hjĂ€rna nĂ€r han lyssnade pĂ„ en vĂ€n som talade om hennes dejtingsproblem, och Erins idĂ© slog nĂ€r hon insĂ„g hur trasig stĂ€dmarknaden var. Eftersom det inte fanns nĂ„got bra sĂ€tt att ansluta kunder med stĂ€dare – eller tvĂ€rtom – grĂ€vde hon djupare efter vad som kunde lösa problemet. Svaret? Ett fokus pĂ„ att hjĂ€lpa den professionella stĂ€daren med sin verksamhet, snarare Ă€n att bara fokusera pĂ„ att hjĂ€lpa slutanvĂ€ndaren.

Erins intÀktsmodell följde samma logik. Hur bÀst kunde All Set anpassa sig till de proffs som behövdes för att locka? Genom att anvÀnda en kommissionsmodell: All Set betalas endast om proffsen som anvÀnder sin plattform betalas, ett drag som sÀkerligen kommer att göra att yrkesmannen kÀnner sig sÀkrare nÀr han förlitar sig pÄ tjÀnsten.

Vem hjÀlper dig att rÀkna ut en modell?

NĂ€r det gĂ€ller att hamra ut en intĂ€ktsmodell, vem Ă€r pĂ„ din sida av bordet? Paneldeltagarna betonade alla mĂ€nskligt centrerat designtĂ€nkande, vilket krĂ€ver en-mot-en med mĂ„nga kunder – trots allt Ă€r de de enda som definitivt kan sĂ€ga vad de personligen vill. Du mĂ„ste fĂ„ feedback i realtid genom att trycka pĂ„ en grupp.

“Jag tror inte att det finns nĂ„got som kan ersĂ€tta det i mitt sinne”, sa Erin och Peter instĂ€mde och tillade att diskussioner med andra företagare ocksĂ„ Ă€r givande. “Jag började komma till mĂ„nga nĂ€tverksevenemang, prata med mĂ€nniskor och anvĂ€ndare.”

Rajeev gav sina egna tvĂ„ cent och sa: ”Det handlar om att försöka fĂ„ feedback frĂ„n anvĂ€ndarna för att försöka förstĂ„ affĂ€rsmodellen. Vi gick igenom en tvĂ„Ă„rig process för att försöka hitta modeller – det var en enorm försök och felprocess. Du mĂ„ste lĂ€ra dig nĂ€r du ska svĂ€nga. Var inte rĂ€dd för att sĂ€ga, hej, jag förstörde. ”

Vad vill investerare ha?

Beslutet att börja boka möten för att sÀkra en finansieringsrunda Àr viktigt, men det Àr annorlunda för varje start. NyckelfrÄgan, konstaterar Erin: Vilka mÀtvÀrden vill du tjÀna pengar pÄ? Ange rÀtt mÀtvÀrden och se till att de visar att din start kommer att lyckas.

Rajeev betonade en annan viktig punkt: Ge investerarna fullstÀndig transparens i varje skede av ditt förhÄllande.

“Investerare Ă€r smarta nog för att inse att du kommer att gĂ„ igenom den hĂ€r perioden nĂ€r du vĂ€ntar pĂ„ att siffror ska sĂ€kerhetskopiera vad du sĂ€ger”, sa han. ”Hela vĂ„r affĂ€rsplan fortsĂ€tter att flyttas, men nĂ€r vi blir tydligare pĂ„ vart vi ska blir skiften mer finjusterade. Den största utmaningen Ă€r att se till att transparens finns. ”

Hur planerar du ditt nÀsta steg?

NÀr du har investerat mÄste du veta hur du tilldelar medlen. Peter förklarade en viktig punkt nÀr han tittade pÄ vilka omrÄden i företaget att vÀxa: Antag inte att alla dina anvÀndare Àr lönsamma.

”AnvĂ€ndare och kunder Ă€r tvĂ„ olika saker”, konstaterar han – endast kunder genererar intĂ€kter.

Rajeevs lösning Ă€r att se till att deras kostnader Ă€r sĂ„ lĂ„ga jĂ€mfört med sina konkurrenter, vilket Ă€r lĂ€ttare för honom, med tanke pĂ„ att hans företag praktiskt taget inte kostar sĂ„lda varor (COGS), en term som hĂ€nvisar till de direkta kostnaderna för produktion av nĂ„gra produkter eller tjĂ€nst som sĂ€ljs av företaget. “HĂ„ll koll pĂ„ tjĂ€nsterna”, sade han, “eftersom de kommer att avgöra din prissĂ€ttning.”

Vad Àr den vÀrsta missuppfattningen om att tjÀna pengar?

Rajeev tror att den vĂ€rsta missuppfattningen kring insamling Ă€r att det Ă€r detsamma för alla. Sanningen Ă€r att allt beror pĂ„ vilket skede av företaget du befinner dig i. För honom Ă€r kundvalidering det viktigaste problemet. En annan missuppfattning noterar han: Frasen “om du bygger den, kommer de.” MĂ€nniskor Ă€r lat – om de inte behöver komma kommer de inte.

Peters husdjur Àr liknande: IntÀkterna Àr inte det enda sÀttet att bevisa att du Àr vÀrdefull, pÄpekar han och noterar att tillvÀxt Àr den faktor han bryr sig om just nu. Men ett av de bÀsta tecknen pÄ en stark produktanpassning, pÄpekar Erin, Àr ett intÀktsflöde av nÄgot slag.

För nystartade företag verkar det att rÀkna ut en intÀktsmodell Àr lite som att ta ut papperskorgen. Det Àr ett jobb som du inte behöver göra omedelbart, men ju lÀngre du skjuter upp det, desto vÀrre börjar allt lukta.

Den hÀr artikeln Àr en del av en Startup Week-innehÄllsserie som CHASE for BUSINESS ger dig. Startup Week Àr firandet av företagare i stÀder runt om i vÀrlden. CHASE for BUSINESS Àr allt ett företag behöver pÄ ett stÀlle, frÄn expertrÄd till vÀrdefulla produkter och tjÀnster. Hitta affÀrsnyheter, berÀttelser, insikter och experttips pÄ ett och samma stÀlle pÄ Chase.com/forbusiness.