7 sÀtt att undvika att bli hackad via allmÀn WiFi under flygning

7 sÀtt att undvika att bli hackad via allmÀn WiFi under flygning

NÀr Jet Blue börjar avslöja sitt nyligen förbÀttrade WiFi under flygning och andra flygbolag oundvikligen börjar följa, mÄste passagerarna vara medvetna om att de Àr lika sÄrbara i luften som de Àr pÄ marken.

Offentlig WiFi kan utgöra allvarliga risker för integriteten om folk inte Àr försiktiga med vad de gör. Det har förekommit orÀkneliga fall av identitetsstöld efter att folk bestÀmt sig för att göra sin bank utan en sÀker anslutning. Och se, det finns en skadlig tjuv inom rÀckvidd som laddar ner all sin privata information.

Men av en eller annan anledning kan vissa ha det i huvudet att alla dessa integritetsproblem gÄr ut genom dörren nÀr de slÄr 10.000 fot i luften. För framtida referens gör de det inte.

Dessa WiFi-nÀtverk som flygbolagen tillhandahÄller under flygning Àr offentliga och Àr inte lösenordsskyddade. De Àr exakt samma typ av nÀtverk som du hittar i ett kafé eller nÄgon allmÀn plats dÀr WiFi Àr en viktig komponent. Hackare kan anvÀnda samma exakta taktik för att undergrÀva offentlig WiFi i luften som de kan pÄ marken. Och pÄ mÄnga sÀtt har de det faktiskt lÀttare.

TÀnk pÄ det: i en hackares sinne Àr ett flygplan en utfodringsplats. Under en flygning fÄr de Ätminstone en timme i ett slutet utrymme med till synes glömska passagerare som anvÀnder oskyddad WiFi för att tjuva efter eget hjÀrta och passagerarna Àr konstigt övertygade om att nÄgon aldrig skulle ha nÄgot falskt motiv.

Hackare har möjlighet att dra nytta av dessa omedvetna fördomar, men om du tar rÀtt steg för att skydda din information och sÄrbarheter, luta dig tillbaka och njut av lyxen i modern teknik ombord. HÀr Àr nÄgra tips som hjÀlper dig att hÄlla dig sÀker under dina resor:

Ange WiFi-nÀtverket som offentligt.

Inom datorinstÀllningarna har du möjlighet att vÀlja Hem, Arbete eller Offentlig. För passagerare Àr det det sÀkraste alternativet att vÀlja den offentliga instÀllningen eftersom det stÀnger av ett antal saker som gör dig mer sÄrbar, som fildelning. Det kan till och med dölja din dator frÄn andra datorer.

Undvik falska nÀtverk

Hackare skapar ibland autentiska WiFi-nÀtverk för att locka mÀnniskor att ansluta och sedan stjÀla din information. Fall inte för det hÀr tricket, för det Àr förmodligen det snabbaste sÀttet för dig att förlora nÄgra av dina viktigaste dokument och information.

AnvÀnd ett VPN

VPN Àr en förkortning för virtuellt privat nÀtverk. Det krypterar i huvudsak data som skickas frÄn din dator eller telefon till servern och kan vara en mycket anvÀndbar vÀgspÀrr för hackare. En professionell VPN-tjÀnst, t.ex. NordVPN eller Privat Internetanslutning kryptera allt trafikflöde mellan internet och en enhet och hjÀlpa till att dölja din IP-adress.

LÄs din webblÀsares URL

Överst i webblĂ€saren ska du se en bild av ett lĂ„s till vĂ€nster. Detta innebĂ€r att din webblĂ€sare anvĂ€nder HTTPS, vilket i huvudsak betyder att kommunikationen mellan din enhet och webbplatsen Ă€r sĂ€ker och kan hjĂ€lpa till att förhindra hackare att trĂ€nga in i din dator.

Uppdatera inte din programvara under flygning

Om nÀtverket ber dig att uppdatera din programvara för att vara ansluten, dubbelkontrollera med flygbolaget och bekrÀfta att det Àr nödvÀndigt. Detta Àr ett klassiskt knep för hackare för att fÄ skadlig kod pÄ din dator, sÄ fall inte för det. Du Àr bÀttre Àn sÄ.

Uppdatera dina brandvÀggar

Innan du tar en resa, se till att alla dina enheter Àr uppdaterade om deras brandvÀggar, antispionprogram och antivirusprogram. En bra sÀkerhetsprogramvara kan vara skillnaden mellan en avkopplande semester och ett stressigt samtal med din bank.

Glöm nÀtverket

NÀr du har slutfört din flygning, se till att gÄ in i din nÀtverksinstÀllning och glöm nÀtverket sÄ att din enhet inte automatiskt ansluter. Detta kommer att sÀkerstÀlla att du gÄr igenom processen för anslutning till rÀtt nÀtverk och skyddar mot eventuella hot om nÀtverket har Àventyrats.