A12Z SoC i den nya iPad Pro är identisk med A12X, bara med en extra GPU-kärna aktiverad

En kraftfullare, 5G-kompatibel iPad Pro kan lanseras 2020
Varför det betyder något: Du förväntar dig att iPad-proffsen 2020 kommer med en helt ny Apple SoC, men den senaste generationen surfplattor har ett A12Z-chip som är detsamma som A12X-processorn som finns i 2018 iPad Pros, bara med en extra GPU-kärna aktiverad.

Apple presenterade den förnyade iPad-proffsen tillsammans med en uppdaterad MacBook Air förra månaden. Istället för att ha en uppgraderad version av A13 SoC som finns i iPhone 11 och iPhone 11 Pro, har skifferna A12Z. Erbjuder en mycket liten prestationsökning jämfört med sina föregångare, det var misstänkt att chipet var en ombundet A12X, och nu har det bekräftats.

TechInsights gjorde en analys av de två marker och fann att de är praktiskt taget identiska. Apple sa att en av fördelarna med A12Z var tillägget av en åttonde GPU-kärna, i motsats till A12Xs sju, men det upptäcktes att den senare SoC faktiskt levererades med åtta kärnor, även om en av dem var inaktiverad.

V√•r analys bekr√§ftar att #Apple # A12Z GPU-chip som finns i #iPadPro (modell A2068) √§r detsamma som A12X-f√∂reg√•ngaren. En rapport om v√•ra resultat p√•g√•r och kommer att finnas tillg√§nglig som en del av TechInsights ‘#Logic Prenumeration. L√§s mer h√§r https://t.co/WWQqlPorNF pic.twitter.com/RsQEADpZsc

– TechInsights (@techinsightsinc) 13 april 2020

Det är oklart varför Apple inaktiverade en av A12X åtta GPU-kärnor, även om detta är en vanlig praxis. Det kunde ha varit relaterat till avkastningsnivåer, som nu kan ha förbättrats, men det var fortfarande en överraskning att se företaget välja det som i princip är samma chip i de nya iPad-proffsen. Vissa rapporter hävdar att Apple inte ville utveckla en ny A13X-processor för de senaste iPadsna, och att en ny version av surfplattorna kommer till hösten med en A14X SoC, vilket skulle vara dåliga nyheter för dem som just har köpt iPad 2020. Pro-uppdatering.