Acer Predator Helios 500 recension: den bĂ€rbara datorn ‘gör allt’

Acer Predator Helios 500 recension: den bÀrbara datorn 'gör allt'

“HĂ€r Ă€r vad vi gör av Acers odjur av en bĂ€rbar dator – Predator Helios 500”

Stora, skrymmande och ibland glatt – det hĂ€r Ă€r bara nĂ„gra av de adjektiv som anvĂ€nds sĂ„ ofta för att beskriva bĂ€rbara datorer. Under Ă„ren har bĂ€rbara datortillverkare tagit drastiska steg för att avlĂ€gsna nĂ„gra av dessa stereotyper, men faktum kvarstĂ„r – att sĂ€tta kraftfulla komponenter i ett tunt chassi Ă€r ett sĂ€kert botemedel mot termisk strypning. Ibland Ă€r stort och skrymmande bra, sĂ€rskilt om du vill spela utan nĂ„gra hĂ„rdvarubegrĂ€nsningar eller begrĂ€nsningar. Det Ă€r dĂ€r Acers senaste bĂ€rbara dator, Predator Helios 500 kommer in i bilden. Faktum Ă€r att jag inte ens kommer att kalla det en bĂ€rbar dator, eftersom det Ă€r en fullfjĂ€drad stationĂ€r ersĂ€ttning. Jag lyckades fĂ„ tag pĂ„ en enhet och efter att ha bĂ€r den i mina hĂ€nder varje dag under den senaste veckan (eftersom den Ă€r för stor för att passa i min vĂ€ska), hĂ€r gör jag det.

Design och display

Det första du kommer att mĂ€rka om Acer Predator Helios 500 Ă€r dess storlek. Nu har jag granskat stora bĂ€rbara datorer tidigare, men Helios 500 stĂ„r högt över dem alla med en betydande marginal. Uppriktigt sagt, jag kunde ta slut pĂ„ adjektiv som beskriver den bĂ€rbara datorns enorma storlek, sĂ„ för att korta en lĂ„ng historia – Helios 500 Ă€r först och frĂ€mst en stationĂ€r ersĂ€ttning. Du kan behandla maskinen som en bĂ€rbar dator och bĂ€ra den i en överdimensionerad vĂ€ska, men lita pĂ„ mig, med 4,25 kilo Ă€r Helios 500 inte den typ av maskin du vill slĂ€pa runt till jobbet eller affĂ€rsmöten.

Utan sin enorma storlek ser Helios 500 ut som de flesta andra bÀrbara bÀrbara datorer pÄ marknaden. Faktum Àr att den bÀrbara datorns design drar paralleller med företagets Helios 300 ganska mycket. I likhet med den mindre modellen levereras Helios 500 ocksÄ med aggressiva kurvor pÄ locket, dramatiskt avfasade kanter pÄ chassit och massiva fÀrgkodade ventiler överallt. Först den hÀr gÄngen har företaget valt ett blÄtt fÀrgschema, i motsats till det mer spelare-röda mÄlarjobbet pÄ Helios 300. Oavsett om du vÀljer Helios 500 kommer du att kÀnna dig som hemma pÄ ett spel konvention eller ett LAN-parti.

Acer Predator Helios 500 recension 04

NÀr det gÀller byggkvaliteten har enheten konstruerats i sin helhet med plast, vilket i efterhand Àr en bra sak eftersom att lÀgga till metall i mixen skulle ha gjort den bÀrbara datorn sÄ mycket tyngre. Med det sagt kÀnns den bÀrbara datorn ganska robust och det finns liten eller ingen flex runt enhetens bas. Till och med gÄngjÀrnsmekanismen kÀnns för det mesta solid och jag mÀrkte ingen ojÀmnhet med locket öppet.

Med sin storlek skulle du ha rÀtt att tro att Acer har utrustat Helios 500 med alla slags portar. Den bÀrbara datorn levereras med totalt tre USB Type-A 3.1-portar, tvÄ HDMI-portar, en Ethernet-port, separata ingÄngar för mikrofon och ett par hörlurar och slutligen tvÄ USB Type-C 3.1-anslutningar. TyvÀrr Àr USB Type-C-portarna pÄ den bÀrbara datorn inte Thunderbolt, vilket Àr ganska nedslÄende med tanke pÄ den bÀrbara datorns prispunkt. Med salt i sÄren levereras Intel Core-i9-varianten av Helios 500 med Thunderbolt-portar och dÀrför, ur en lÄng livslÀngdsynpunkt, har den modellen min granskningsenhet av maskinslag.

Acer Predator Helios 500 recension 09

PÄ den ljusa sidan Àr skÀrmen pÄ Acer Helios 500 utan tvekan den bÀsta i biz. 17,3-tums IPS-panelen har full HD-upplösning och levereras med en uppdateringshastighet pÄ 144Hz, vilket innebÀr att du kan njuta av smörjiga animationer. Dessutom, eftersom den bÀrbara datorn levereras med AMDs FreeSync-teknik, kommer GPU automatiskt att synkronisera spelets bildhastighet till skÀrmen. DÀrför hittar du sÀllan om nÄgonsin nÄgra fall av skÀrm som rivs nÀr du spelar spel pÄ den bÀrbara datorn.

Acer Predator Helios 500 recension 18

Dessutom levereras skÀrmen med en matt belÀggning pÄ toppen, vilket Àven gör den mindre levande Àn en blank panel, men hjÀlper till att hÄlla onödiga blÀndningar och reflektioner till ett minimum. Nu vet jag inte om dig, men efter att ha granskat min rÀttvisa andel bÀrbara datorer skulle jag vÀlja en bÀrbar dator med en matt panel i hjÀrtslag.

Tangentbord, styrplatta och ljud

Det finns inga tvĂ„ sĂ€tt om det – bĂ„de tangentbordet och styrplattan pĂ„ Helios 500 Ă€r fenomenala. Tangenterna pĂ„ tangentbordet ger utmĂ€rkta resor, vacklar inte och har ocksĂ„ varit tillrĂ€ckligt fördelade. Följaktligen kĂ€mpade mina fingrar aldrig om utrymme nĂ€r jag skrev eller spelade pĂ„ Helios 500. Vad mer, tack vare den bĂ€rbara datorns massiva chassi fĂ„r du ocksĂ„ en palatsstöd. Och precis som de flesta andra bĂ€rbara datorspel kommer tangentbordet ocksĂ„ med RGB-belysning, Ă€ven om du inte kommer att kunna Ă€ndra fĂ€rgen pĂ„ varje enskild tangent. IstĂ€llet levereras tangentbordet med zonbelysning och du kan vĂ€lja olika fĂ€rger för var och en av de fyra zonerna.

Acer Predator Helios 500 recension16Jag vill ocksĂ„ tillĂ€gga att min granskningsenhet pĂ„ den bĂ€rbara datorn inte levererades med Acer’s Predator Sense-programvara, ett praktiskt verktyg som du behöver om du vill Ă€ndra fĂ€rgen pĂ„ RGB-belysningen pĂ„ tangentbordet. Men nĂ€r jag grĂ€vde hittade jag en lĂ€nk för detsamma pĂ„ företagets webbplats. TĂ€nk pĂ„ att för Predator Sense verktyg för att arbeta pĂ„ din bĂ€rbara dator, mĂ„ste du ocksĂ„ installera AMD: s Ryzen Master-programvara, som ocksĂ„ kan laddas ner frĂ„n samma webbplats.

Granskning av Acer Predator Helios 500

NĂ€r det gĂ€ller styrplattan har enheten en LED-kontur som inte tjĂ€nar nĂ„got annat syfte Ă€n att fĂ„ den att se cool ut – och den fungerar. Dessutom, eftersom pekplattan backas upp av Windows Precision-drivrutiner, registreras flerfingergester felfritt pĂ„ den. SĂ„ mycket sĂ„ anvĂ€nde jag den bĂ€rbara datorn utan en dedikerad mus under större delen av min granskningsperiod.

Acer Predator Helios 500 recension12

Jag granskade nyligen Audeze’s Mobius-spelhörlurar och blev blĂ„st bort av parets HRTF-funktioner. För de oinvigda stĂ„r HRTF för huvudrelaterad överföringsfunktion och i ett nötskal hjĂ€lper det att karakterisera hur ett ljud uppfattas av dina öron. Nu, ungefĂ€r som Audeze, har Acer ocksĂ„ samarbetat med Waves, en pionjĂ€r inom ljudutrymmet för att fĂ„ företagets NX-teknik till Predator Helios 500. DĂ€rför, liknar spelheadsetet, levereras Ă€ven Predator Helios 500 med integrerad headspĂ„rning varje gĂ„ng du ansluter ett par hörlurar kommer den bĂ€rbara datorn att slĂ„ pĂ„ webbkameran för att övervaka huvudets rörelser.

Acer Predator Helios 500 recension06

Det som följer Àr en sonisk upplevelse som inte Àr den andra. Du kommer att kunna fördjupa dig i ett massivt ljudscen, njuta av dina favoritlÄtar med oklanderlig avbildning och lyssna pÄ fiendens fotspÄr och hitta deras exakta plats, vilket ger dig en enorm konkurrensfördel. PÄ baksidan misslyckades den bÀrbara datorns högtalarutgÄng att uppfylla mina förvÀntningar. Medan enheten blir tillrÀckligt hög Àr det mÀrkbar förvrÀngning och lerighet vid högre volymnivÄer. Med det sagt bör högtalarens kvalitet klara sig om du tittar pÄ filmer pÄ Helios 500.

Prestanda och batteritid

Med Predator Helios 500 ger Acer köpare möjlighet att antingen vÀlja en Intel-processor som har parats ihop med en Nvidia GPU eller att utrusta den bÀrbara datorn helt med AMDs komponenter. Enheten som jag skickades för granskning skickas med Team Reds andra generationens Ryzen 2700-processor, som för oinitierade har Ätta fysiska kÀrnor och totalt 16 logiska kÀrnor, som alla körs med en basklocka pÄ 3,2 GHz. För minne levereras den bÀrbara datorn med 32 GB RAM-minne och den levereras med AMD: s Vega RX 56-grafikkort för att hantera GPU-tunga uppgifter.

Acer Predator Helios 500 recension10

GÄr vi efter Helios 500: s specifikationsblad, borde det inte bli nÄgon överraskning att den bÀrbara datorn tuggar genom intensiva uppgifter som videoredigering och spel och fungerar fantastiskt Àven i syntetiska benchmarktester. Under min tid med maskinen blev jag förvirrad över hur snabbt den bÀrbara datorn var i daglig anvÀndning. Nu, beviljat, drev jag inte riktigt pÄ den bÀrbara datorn nÀr jag var pÄ jobbet, men Àven dÄ kÀndes allt snabbt pÄ Helios 500. Appar som lanserades pÄ ett ögonblick och jag stötte inte pÄ nÄgon hicka alls med att jonglera mellan ett halvt dussin eller sÄ appar samtidigt. Vad mer, tack vare sitt massiva chassi, hanterade den bÀrbara datorn termisk riktigt bra. SÄ mycket sÄ sparkade fansen inte ens i överdrift nÀr jag gick pÄ mitt vanliga arbetsflöde, vilket innebar surfning, lite grundlÀggande redigering och skvaller med mina kollegor pÄ Slack.

Acer Predator Helios 500-recension19

Dessutom, försök som jag kan, jag kunde inte riktigt skjuta den bÀrbara datorn till sina grÀnser under min granskningsperiod. Jag körde en massa spel pÄ enheten, inklusive sÄdana som Counter Strike: Global Offensive, Far Cry 5 och Witcher 3, som alla fungerade felfritt pÄ Helios 500. Jag var bekvÀmt i genomsnitt över 60 fps pÄ alla tre titlarna, med grafikinstÀllningarna instÀllda pÄ den högsta förinstÀllningen. Och trots spel pÄ maskinen i mer Àn en timme toppade temperaturerna aldrig dramatiskt heller. Dessutom tackade jag inte en liten del till den bÀrbara datorns utmÀrkta skÀrm och AMDs FreeSync-teknik, jag mÀrkte inte nÄgra konstiga föremÄl eller skÀrmrivning dyker upp pÄ skÀrmen medan jag spelar heller.

NĂ€r det gĂ€ller riktmĂ€rken slog Helios 500 upp en imponerande poĂ€ng pĂ„ 5 371 i PCMark 10 och 1 498 cb i CineBench R15s CPU-test. Dessutom, i CineBench R15 OpenGL-testet, sĂ€kerstĂ€llde maskinen en svindlande 95,54fps, vilket Ă€r den bĂ€sta poĂ€ngen jag har sett pĂ„ en bĂ€rbar dator hittills. Den medföljande SSD-enheten inuti Helios 500 Ă€r ocksĂ„ mycket snabb och den lyckades nĂ„ hastigheter pĂ„ 3 164,2 MB / s och 914,3 MB / s i sekventiella lĂ€s- och skrivtester pĂ„ CrystalDiskMark – inte konstigt att appar som installerats pĂ„ SSD öppnades sĂ„ snabbt.

Acer Predator Helios 500 recension 18

Medan Ryzen 2700-chip som driver Helios 500 Àr utmÀrkt för spel, Àr det ocksÄ ganska praktiskt för produktivitetsorienterade uppgifter. För att utnyttja processorns 16 trÄdar gav jag dÀrför den bÀrbara datorn till vÄr egen videoredigerare Pratik för att redigera nÄgra videoklipp för YouTube-kanalen pÄ 91 mobiler. Nu vet jag inte mycket om att redigera videor men frÄn min kollegas erfarenhet gjorde Ryzen 2700 exceptionellt bra. Chipet lyckades göra en 4K-video med 50 fps in Adobe Premiere Pro (med fem lager inklusive videofiler och 3D-texter) pÄ bara 4 minuter, vilket enligt honom Àr ett fenomenalt resultat. Följaktligen, om du Àr en deltidsgamer och en heltidsskapare, kommer du att kÀnna dig som hemma med Acer Predator Helios 500.

Acer Predator Helios 500 recension20

TyvĂ€rr mĂ„ste du nĂ€stan alltid anvĂ€nda Predator Helios 500 med sin kraftsten eftersom den bĂ€rbara datorns batteritid Ă€r – med ett ord – dystert. Faktum Ă€r att folk pĂ„ Acer har fastnat den bĂ€rbara datorns batterilivslĂ€ngd pĂ„ bara 1,5 timmar, vilket handlade om vad jag fick nĂ€r jag anvĂ€nde den bĂ€rbara datorn som min dagliga förare. Men efter att ha tryckt pĂ„ CPU i vĂ„rt test för batteriĂ€tare dog den bĂ€rbara datorn pĂ„ bara 48 minuter, vilket Ă€r mycket lĂ„gt. Till företagets försvar drivs Helios 500 av komponenter i skrivbordsklass, sĂ„ det Ă€r inte chockerande att se lĂ„ga batterinummer.

Dom

Ska du köpa Helios 500? Ännu viktigare, ska du köpa AMD-varianten av den bĂ€rbara datorn? Tja, för sitt begĂ€rt pris pĂ„ Rs 2,2 lakh, kommer Helios 500 inte billigt. Men efter att ha spenderat ett stort antal dagar pĂ„ att testa enheten kan jag inte lĂ„ta bli att sĂ€ga ja. Predator Helios 500 Ă€r en fenomenal bĂ€rbar dator och alla med en kreativ böjning och en förkĂ€rlek för spel kommer att hitta mycket att tycka om i maskinen. Mitt enda grepp om den bĂ€rbara datorn Ă€r det faktum att den inte kommer med Thunderbolt-portar, medan Intel Core-i9-varianten (som sĂ€ljs för Rs 2,4 lakhs) gör det.

Acer Predator Helios 500 recension21

DĂ€rför, sĂ„ lĂ€nge du Ă€r villig att kompromissa pĂ„ den fronten – och jag vet inte om du borde, med tanke pĂ„ den bĂ€rbara datorns MRP – kommer Predator Helios 500 inte att göra dig besviken. Annars skulle dina pengar investeras bĂ€ttre i Team Blue.

Redaktörens betyg: 4/5

Fördelar

UtmÀrkt skÀrm Fantastisk prestanda Fantastiskt tangentbord och styrplatta Ljudupplevelse som drivs av Waves NX

Nackdelar

Inte bÀrbar Power brick Àr skrymmande Inga Thunderbolt-portar

Foton av Raj Rout