Åh, det finns sätt att designa Android-telefoner på hela skärmen som inte är iPhone X-kopior

Oavsett vad du gör, köp inte en iPhone X just nu

I en oöverträffad tillfällighet har nästan alla anmärkningsvärda Android-leverantörer runt om i världen till synes anlitat tjänsterna för samma smartphone-designkonsult. Hur pinsamt! Vi var inte ens medvetna om att Apple erbjöd designkonsulttjänster till konkurrerande telefontillverkare, men det skulle säkert förklara varför nästan två dussin olika Android-telefoner med Apples iPhone X-displaydesign antingen har släppts eller snart kommer att släppas.

Oh vänta. Så dumt av oss. där är en annan förklaring till varför så många telefoner ser ut som Apples iPhone X i år. Kanske beror det på att alla dessa företag innehållet kopierar skamlöst Apples mönster istället för att komma med sina egna?

Vi har sett f√∂retag undvika fr√•gor n√§r vi fr√•gades varf√∂r de kopierade iPhone X, och vi har sett f√∂retag f√∂rs√∂ka f√∂rklara sina iPhone-ripoffs genom att skylla p√• hacket i f√∂rs√∂rjningskedjan. Vi har till och med sett vilseledande Android-fans g√∂ra det skrattretande p√•st√•endet att alla dessa f√∂retag faktiskt kopierar en telefon fr√•n Essential, inte iPhone X. Som det visar sig finns det dock s√§tt att skapa en smartphone med en “all-screen” design som inte √§r en uppenbar iPhone X-kopiering.

Vissa människor tycker om variation när det gäller designval. Faktum är att vissa kanske säger att det är en av de bästa sakerna med Android. Men tydligen är valet ett minne blott för många Android-leverantörer idag, eftersom det är viktigt att kopiera Apples senaste iPhone-design. Vi behöver inte visa dig den pinsamma bilden med 20 olika iPhone X-kopior på en bild igen, för vi har redan slagit den hästen ihjäl. 2018 är året för hacket, och vi har Apples designteam och Android-företagens brist på originalitet att tacka.

På iPhone X är hacket vettigt av två viktiga skäl. Först tillät det Apple att göra den tunna ramen som omger iPhone Xs skärm helt enhetlig hela vägen, tack vare en strålande teknik som döljer skärmkontrollen bakom skärmens botten istället för under den. För det andra lämnar det utrymme för det komplexa kluster av kameror och sensorer som Apple kallar TrueDepth.

Det är inte förvånande att inte en enda kopieringsfil från en Android-telefontillverkare har någon av dessa nyckelfunktioner. 3D-ansiktsigenkänningssystem och böjbara OLED-skärmar är komplexa och dyra, och Android-leverantörer är bara intresserade av att kopiera det allmänna utseendet på iPhone X. Naturligtvis finns det många sätt att åstadkomma den pseudo-skärmdesign som Apple och annan smartphone företag jagar just nu. Samsung använder till exempel nästan kantlösa sidor och smala ramar över och under skärmen på sin Galaxy S9 och Galaxy S9 +. Och nu finns det en annan ny telefon med en kreativ lösning på helskärmens designproblem.

En kinesisk Android-tillverkare som du aldrig har hört talas om kallas Doogee är ett av de många företag som gjorde en iPhone X-ripoff. Det heter Doogee V, och du kommer förmodligen aldrig se en i ditt liv. Men till skillnad från andra företag arbetar Doogee aktivt med andra sätt att uppnå en helskärmsdesign utan att kopiera Apples hack. En prototyp av en sådan telefon, Doogee Mix 4, presenterades precis i en video på YouTube.

Vet du vad? Denna design är faktiskt ganska fantastisk. Kanske är jag partisk eftersom en av mina favorit smartphones genom tiderna är Nokia N95 som hade en liknande skärmglidmekanism, men jag gillar det verkligen. När du använder telefonen för det mesta är allt du ser att visas. Sedan när det är dags att ringa eller ta en selfie kan du helt enkelt glida uppåt på baksidan av telefonen.

Kudos till dig, Doogee. Kanske kommer andra Android-telefontillverkare att hitta inspiration och inse att kopiering av Apples mönster inte är det enda svaret. Eller kanske väntar de bara till nästa år, när Apple enligt uppgift kommer att släppa iPhones med en ny design som de kan kopiera.