AI-företag stÀmmer Apple för 1,4 miljarder dollar, hÀvdar att Siri bryter mot sina patent

AI-företag stÀmmer Apple för 1,4 miljarder dollar, hÀvdar att Siri bryter mot sina patent
Vad hÀnde nyss? Apples Siri Àr inte den mest framgÄngsrika digitala assistenten, men det hindrade inte ett kinesiskt AI-företag frÄn att anvÀnda det som ett sÀtt att blockera försÀljningen av Apple-enheter i regionen och potentiellt fÄ lite avvecklingskontanter. Allt detta Àr möjligt tack vare ett patent som tilldelats av Shanghai Högsta domstol, vilket helt och hÄllet inte har nÄgot samband med AI-tekniken som finns i Siri.

Shanghai-baserade Zhizhen Network Technology tilldelades nyligen ett patent för röstassistentteknologi som har mĂ„nga likheter med Apples Siri. Även om det inte skulle passa bra för Cupertino-företaget i nĂ„gon möjlig situation, kommer det vid en tidpunkt dĂ„ USA och Kina handlar om slag i ett handelskrig.

Enligt en rapport frÄn Wall Street Journal har det kinesiska företaget vÀckt talan vid en lokal domstol som hÀvdar att Apple har Äsidosatt sitt nyligen tilldelade patent och begÀr uppskattningsvis 10 miljarder yuan (cirka 1,45 miljarder dollar) i skadestÄnd.

Även om det kan verka som de digitala assistenter som utvecklats av Amazon och Google föredras av de flesta, Ă€r Siri integrerad med nĂ€stan alla Apple-produkter. SĂ„ledes strĂ€var Zhizhen efter att fĂ„ ett fullstĂ€ndigt förbud mot alla Siri-aktiverade produkter i Kina, som inkluderar iPhone, iPad, Mac, HomePod och bĂ€rbara produkter som AirPods och Apple Watch.

Det Àr vÀrt att notera att Zhizhen, Àven kÀnd som Xiao-i, vann det digitala assistentteknologipatentet efter Ätta Ärs anstrÀngningar i den riktningen. Men Àven om Xiao-i-patentet har erkÀnts av Shanghai-domstolen, kommer det att vara en utmaning att bevisa att Apples Siri Àr en kopia av det.

Apple tror att det har en bra kampchans och noterade att Siri inte inkluderar de funktioner som beskrivs i Xiao-i patent, som mestadels Àr relaterade till spel och snabbmeddelanden. Enligt Apples tredje kvartalsrapport genererade det 9,33 miljarder dollar i intÀkter frÄn Kina, det Àr ungefÀr 16 procent av de totala intÀkterna för det kvartalet.