Alla iPhones som sÀljs i USA kan tillverkas utanför Kina, sÀger Foxconn

Globala appintÀkter uppgÄr till 39,2 miljarder dollar, Apple fick 25,5 miljarder dollar trots fÀrre nedladdningar: Sensor Tower

“Som svar pĂ„ det pĂ„gĂ„ende handelskriget mellan USA och Kina har Foxconn sagt att det har gott om produktionskapacitet utanför Kina för att tillgodose Apples efterfrĂ„gan”

Smartphone montering och tillverkning jÀtte Foxconn har uppgett att det kan flytta en hel del av iPhone monteringsprocessen utanför Kina för att möta marknadens efterfrÄgan pÄ nya iPhones i USA. Flytten kommer att hjÀlpa Apple att undvika Kinas nya skattepÄlÀgg pÄ USA: s anstrÀngningar i kölvattnet av Donald Trump-administrationens förbud mot Huawei, vilket ger det möjligheten att upprÀtthÄlla iPhone-priserna och inte möta oförutsedda nedgÄngar i hÄrdvaruförsÀljningen.

apple-logotyp

Det pÄgÄende handelskriget mellan USA och Kina har haft en betydande inverkan pÄ teknologiföretag, sÀrskilt Apple som bÀr mycket av bördan. Redan före brÄket hade Apple bevittnat en avmattning i iPhone-försÀljningen i Kina. Men nu har Kinas införande av 25 procent exporttull pÄ varor som skickas till USA vÀckt Ànnu större oro för Tim Cook och hans företag.

IPhonesna tillverkas av Foxconn för Apple i Kina, och om de ska fortsÀtta göra det skulle det innebÀra att betala en rejÀl premie över de nuvarande priserna pÄ iPhones. Enligt en marknadsanalys, om Apple ska fortsÀtta att tillverka sina iPhones i Kina, kan motsvarande priser stiga med mellan 10 procent och 25 procent. Detta kan i sin tur leda till en minskning av iPhone-efterfrÄgan i USA med mellan 10 och 40 procent.

Apple-logotyp

En sÄdan situation skulle stava katastrof för bÄde Apple och Foxconn. För Apple skulle en sÄdan situation Àta lÀngre in pÄ iPhone-numren, som till synes har minskat ytterligare sedan dess storhetstid. Foxconn, Ä andra sidan, beror vÀsentligt pÄ Apple för dess totala vinst och skulle dÀrför avstÄ frÄn att vidta ÄtgÀrder som skulle vara direkt skadliga för Apples intressen.

PÄ denna anteckning har Foxconn redan flyttat en del av sin monteringslinje till Indien. Detta skulle hjÀlpa det att undvika Indiens 20-procentiga skatteregel pÄ import, samtidigt som det inrÀttade en alternativ vÀg till tillverkning enbart i Kina.