Allt du behöver veta om robotkirurgi

Avatar for Dr. Hafsa Akbar Ali

Det kirurgiska ingreppet tidigare innebar stora snitt som orsakade ökad blödning och fördröjd återhämtningstid. Patienten låg i säng under ett ökat antal dagar och upplevde mer smärta.

Nu är trenden med minimalt invasiv kirurgi. Vad menar vi med minimalt invasiv kirurgi? Det handlar om operationer som utförs genom små snitt och små instrument, vilket orsakar minimal blödning, därav den nya termen blodlös kirurgi.

Minimal invasiv

minimal invasiv

Laparoskopiska procedurer visar sig uppfylla dessa löften. De använder tunna rör som kommer in i kroppshålorna genom små snitt. Kirurger kan se det operativa fältet med hjälp av en kamera.

Många operationer utförs nu med dessa laparoskop såsom avlägsnande av gallblåsan, gynekologiska ingrepp, avlägsnande av cancerväxter etc.

De största fördelarna med dessa procedurer är säkerhet, relativt snabb återhämtning och mindre smärta. De ger också en kosmetisk fördel eftersom de orsakar mindre ärrbildning.

Laparoskopisk

Använda robotar

Den senaste utvecklingen i dessa operationer går nu vidare till idén att använda robotar. Ja, robotkirurgin. Robotkirurgi är definitivt den minimalt invasiva operationen. Det kallas också av andra namn som datorassisterad kirurgi eller robotassisterade operationer.

De programmeras stegvis som proceduren för operationen från snittet till suturering av såret.

Robot

Da Vinci-S:

Da Vinci-S är det mest avancerade datorstyrda kirurgiska systemet. Da Vinci-S har miniatyrinstrument som manövreras på tre separata armar. Detta ger ett brett utbud av rörelse och hög precision.

Vinci Si kirurgisk robot

Det sparar omgivande strukturer från skador. Denna precision skyddar också blodkärlen från instrumentens trauma. Andra än 3 armar som används för att utföra operationen finns också en arm, som har en 3D-kamera och ger en förstorad bild till kirurgen.

Denna kamera guidar kirurgen om det operativa fältet. Kirurgen som ansvarar för operationen styr instrumenten och kameran från konsolen i operationssalen.

Alla robotens fyra armar kan användas åt gången med hjälp av huvudkontroll. Högupplöst bildskärm ger kirurgens 3D-bild av människokroppens insidor. Det är uppenbarligen bättre än att se ut direkt med vår syn.

När en kirurg använder huvudkontrollen replikeras den av robotarnas armar som den är. En skala väljs innan proceduren påbörjas. Om skalan är 3: 1 kommer robotens armar att röra sig en tum när kirurgens armar rör sig med tre tum. Det finns perfekt inriktning mellan kirurgens ögon och händer med robotarnas armar

Fördelar med robotkirurgi

De kan sammanfattas som:

    Små snitt Blodlös kirurgi Minimal ärrbildning Mindre kirurgtrötthet Hög precision Ett brett rörelseområde Snabb återhämtningstid

Användning av robotkirurgi

Med hjälp av denna avancerade teknik kan ett växande antal procedurer utföras såsom

Urologiska prostatacanceroperationer Njurcanceroperationer

I mindre utsträckning Blåsoperationer

Cancers i könsorganen
Resektion av fibroids
Ovarietumörer

Mitral ventil reparation
Reparation av förmaks septalsvikt
Koronar förbikoppling kirurgi

Allmänna kirurgiska ingrepp

Kolorektal kirurgi
Gastrektomi
Ortopediska operationer
Transplantationsoperationer
Bröstkirurgi

Om da Vinci Si kirurgiska robot

Introduktion av robotanordningen:

NYU Langone

2008 blev NYU Langone det första medicinska centrumet i New York och New Jersey som började använda da Vinci Si. Denna modell innehåller ett antal innovationer som gör det möjligt för kirurger att fungera mer effektivt.

Hur fungerar dessa robotar:

Da Vinci Si har två delar:

    Tower Console

Tower har fyra separata armar. Tre av dem håller instrumenten och den fjärde armen har kameran. Dessa armar styrs av ett datorprogram. Dessa armar är programmerade för att replikera kirurgens armar.

Läs också: Sensorer och bärbar teknik inom sjukvården

Konsolen är platsen där kirurgen sitter och styr robotrörelsen genom två huvudkontroller och utför operationen medan man tittar på en stereotaktisk bildskärm, vilket ger en 3D-bild.

Det finns också en fotomkopplare som ger ytterligare alternativ. Detta kan användas för att växla mellan energikällor. Dessa robotenheter innehåller också pekplattor som hjälper kirurger att justera video-, ljud- och systeminställningarna.

Robot

Kirurgsvänliga funktioner

Da Vinci Si erbjuder ett antal kirurgsvänliga funktioner som gör kirurgiska ingrepp enklare och effektivare.

Dessa inkluderar:

3D hög bild av det operativa fältet:

Da Vinci Si stereoskopiska högupplösta kameror ger kirurgen en förstorad vy av det operativa fältet som kombinerar mycket exakt djupuppfattning med en 40 procent skarpare bild.

Ytterligare en arm:

Da Vincis nya modell har också en extra arm, som kan användas för att hålla en upprullare eller annat kirurgiskt instrument och ger kirurgen mer kapacitet.

Bildreferens

Detta är en utmärkt innovativ funktion i Da Vinci som ger kirurgen enorm hjälp när han utför proceduren. Denna funktion gör det möjligt för kirurgen att få bilden av ett avbildningstest som utförts före, såsom röntgen, CT-skanning etc. av patienten. Därför kan kirurgen jämföra utsikten över det operativa fältet med bilderna.

Ett brett utbud av rörelsehandledshandling.

Robotarmarna är extra rörliga och ger ett stort antal rörelser. De ger till och med ett bredare utbud än människans armar.

Vågar:

Den senaste tekniken låter kirurgen ställa in skalan för robotens arm för att flytta en bråkdel av en tum för varje tum som kirurgens hand rör sig. Det förenklar de mest komplexa rörelserna, inklusive känsliga resektioner samt suturering och knytband.

Framtiden för robotkirurgi

√Ąven om robotar har godk√§nts av FDA f√∂r flera procedurer, st√•r de fortfarande inf√∂r tv√• typer av utmaningar. En √§r kostnaden f√∂r procedurerna och den andra √§r skicklighet. Det kr√§vs mycket skicklighet f√∂r att l√§ra sig att manipulera dessa robotar f√∂r operationerna. Det kr√§ver bra tr√§ning. Dessa begr√§nsningar kommer att f√∂rb√§ttras inom en snar framtid med mer trend.

Robotar som är tillgängliga nu är inte sensorer som manuell beröring. Det finns ett hopp om förbättring av sensorer och programvara.

Forskare tänker också att slå samman robotoperationer med artificiell intelligens och visuell verklighet. Detta kan stödja idén att använda dessa robotar med hjärnvågor. Detta kan vara ett stort revolutionerande steg.

Det finns en annan innovativ idé att utveckla små robotar som kallas nanorobots, som kan nå dessa kirurgiska platser oåtkomliga av mänskliga händer.