Allt vi vet om Huaweis Android-rival: Oak / Ark OS

Allt vi vet om Huaweis Android-rival: Oak / Ark OS

De senaste amerikanska sanktionerna mot Huawei har tvingat vĂ€rldens nĂ€st största tillverkare av mobiltelefoner att pĂ„skynda sina planer för ett nytt, internt mobilt operativsystem. Vad som kanske inte har sett dagens ljus pĂ„ nĂ„gra Ă„r ryktas nu vara precis runt hörnet. SĂ„ varför lanserar Huawei ett nytt operativsystem? Varför gĂ„r det bort frĂ„n Googles Android? Och vad kan vi förvĂ€nta oss av det nya “Huawei OS”?

Detaljerna Àr glesa för tillfÀllet, men vi kommer att uppdatera den hÀr artikeln dÄ och dÄ eftersom ny information tar sig igenom smarttelefonvÀrldens ryktfabriker. Glöm inte att komma tillbaka och se vad som Àr nytt.

Varför skulle Huawei vilja ha sitt eget operativsystem?

Huawei 5GDet finns mĂ„nga anledningar till att en smarttelefontillverkare undersöker möjligheten att utveckla sitt eget operativsystem – app-butiksintĂ€kter, produktdifferentiering, designriktning, en hĂ€ck mot att Google nĂ„gon gĂ„ng Ă€ndrar sin politik och till och med nationella sĂ€kerhetskrav frĂ„n regeringar. Det Ă€r svĂ„rt att sĂ€ga vad som lĂ„g bakom Huaweis resonemang nĂ€r de först började arbeta med ett operativsystem, men det Ă€r tydligt varför de plötsligt har bestĂ€mt sig för att vĂ€xla till en högre vĂ€xel nu – USA: s sanktioner.

USA: s sanktioner mot Huawei förbjuder tekniskt bara amerikanska företag att sÀlja teknik till den senare, men Àven utomeuropeiska tekniska varumÀrken Àr försiktiga med att göra USA upprörd eftersom det komplicerade globala patentsystemet gör det svÄrt att intyga att en produkt inte anvÀnder nÄgra patent som Àgs av en Amerikanska affÀrer. PoÀngen Àr att ingen vill komma i trubbel om USA-Kina-banden försÀmras ytterligare.

Detta har ocksĂ„ pĂ„verkat Huaweis programvara – Huawei kan inte förinstallera mĂ„nga populĂ€ra appar, de kan inte anvĂ€nda Googles appar eller Play-tjĂ€nster och det kan inte fungera med Google för att integrera uppdateringar och nya versioner av Android.

Allt Huawei kan anvĂ€nda, lagligt (för tillfĂ€llet, Ă„tminstone), Ă€r öppen kĂ€llkod Android för att skapa ett “ gaffelt ” OS – liknande det Amazon har gjort med Fire OS. Alternativt kan de basera sitt nya operativsystem pĂ„ andra system som KaiOS, SailfishOS eller AuroraOS (som i sig Ă€r baserat pĂ„ Sailfish). En varning: Vissa experter anser att det kan vara svĂ„rt för Huawei att lagligt arbeta med ett operativsystem baserat pĂ„ programvara med öppen kĂ€llkod som AOSP eller Linux – eftersom Ă€ven öppen kĂ€llkodsanvĂ€ndning tekniskt krĂ€ver ett kontrakt, och USA-baserade organisationer kanske inte fĂ„r teckna nya kontrakt med Huawei. Men allt som Ă€r spekulation – allt som Ă€r sĂ€kert Ă€r att det definitivt finns ett nytt Huawei OS, och det kommer vĂ„r vĂ€g. Och hĂ€r Ă€r allt vi vet om

Det kan vara baserat pÄ Android, eller Ätminstone, kommer att köra Android-appar

Vissa rykten som flyter runt pĂ„ internet sĂ€ger att det nya Huawei-mobila operativsystemet kanske inte Ă€r baserat pĂ„ Android och istĂ€llet kan anvĂ€nda Aurora OS (baserat pĂ„ Sailfish OS, som vissa kanske kommer ihĂ„g lanserades av Jolla för nĂ„gra Ă„r sedan). Detta verkar dock osannolikt – Auroras kompatibilitet med Android-appar Ă€r inte den bĂ€sta, och med tanke pĂ„ vĂ€stvĂ€rldens relationer med Ryssland kan det gĂ„ ilska för EU att gĂ„ in för ett ryskt operativsystem. Naturligtvis kommer det att vara okej för den kinesiska marknaden, men Huawei kommer inte att glömma resten av vĂ€rlden. Hur som helst Ă€r det troligt att det kommer att baseras pĂ„ Android med öppen kĂ€llkod, eller Ă„tminstone, kommer att köra Android-appar (vilket framgĂ„r av vissa lĂ€ckta skĂ€rmdumpar med texten ‘Android Green Alliance Standard’).

Det ser ut som iOS

Huawei ARK
Det Àr vad de lÀckta skÀrmdumparna visar. Inte alls en överraskning nÀr man tÀnker pÄ hur de flesta kinesiska mobiltelefontillverkare Àr helt besatta av att fÄ sina enheter att se ut som kloner av iPhones.

Det kommer ocksĂ„ att finnas tillgĂ€ngligt för IoT-enheter, bĂ€rbara datorer, bilar …

Det kommer frĂ„n en Huawei-chef som citerades i kinesiska media och sa att det inte bara kommer att köra Android-applikationer utan ocksĂ„ kommer att finnas tillgĂ€ngligt för surfplattor, TV-apparater, bilar, bĂ€rbara apparater och andra ‘anslutna’ enheter.

Det kommer att kallas Oak OS. Eller det kan kallas Ark OS

Okej, den hĂ€r delen Ă€r fortfarande lite förvirrande. Huawei har varumĂ€rket “Ark”, Ă€ven om Kinas Global Times sĂ€ger att det nya operativsystemet kommer att kallas Oak OS. Med tanke pĂ„ likheten i uttalet Ă€r det möjligt att Global Times gjorde det fel. Under tiden för Kina kommer varumĂ€rket att vara ‘HongMeng OS’.

Det ska vara “klart” i augusti-september

Huawei chefer har citerats i kinesiska medier som sÀger att det nya operativsystemet kommer att vara klart till hösten (eller som vi kallar det hösten), eller som högst pÄ vÄren. Med tanke pÄ att Huaweis Google-licens upphör att gÀlla i augusti, förvÀntar vi oss att Ätminstone en beta- eller pre-release-version Àr ute dÄ. Naturligtvis, som med all ny programvara och med tanke pÄ att Huawei inte hade nÄgra planer (för mycket nyligen) att rulla ut det sÄ snart, förvÀnta dig massor av buggar frÄn början.

Det Àr snabbare Àn Android. Och Huawei har arbetat tillsammans med rivaler

Vi skulle ta biten “snabbare Ă€n Android” med en nypa salt, eftersom det Ă€r osannolikt att ett sĂ„dant nytt operativsystem utan problem kan vara sĂ„ bra. Men det Ă€r vad vissa rykten sĂ€ger. Det som verkligen Ă€r intressant Ă€r dock att HongMeng OS (för den kinesiska marknaden) enligt uppgift testas pĂ„ ‘miljoner’ enheter och att Huawei till och med arbetar med rivaler som Vivo och Oppo – vilket kan innebĂ€ra att HongMeng OS kan vara ett ordentligt ‘China OS’. – och en dag kan det vara en riktig konkurrent till Androids dominans.

Det kan till och med finnas tvÄ operativsystem

Du kanske tycker att det hÀr Àr dumt, men ha med oss. Först och frÀmst finns det förvirring över namn: Ark OS vs Oak OS. Sedan finns det faktum att det inte Àr sÄ enkelt att utveckla ett nytt operativsystem. Med tanke pÄ den korta tidsramen Àr det möjligt att Huawei flÄrar AOSP för tillfÀllet, medan det fortfarande arbetar pÄ ett helt nytt operativsystem som kommer att köra Android-appar men inte hÀrrör frÄn AOSP.