Amazon Indien omarbetar affÀrsstrukturen för att fÄ tillbaka sina största sÀljare

Amazon_generic - featured

“Amazon minskade sina indirekta investeringar i leverantörer för att följa FDI-reglerna, men handlare har ansett det som ett orĂ€ttvist kringgĂ„ende av reglerna”

Efter att ha tvingats tillfÀlligt stÀnga av sina största sÀljare och ta bort plattformsexklusiva produkter, har Amazon Indien enligt uppgift ÄterstÀllt Cloudtail India tillbaka till sin plattform. SÀljaren, som sÀljer över 300 000 produkter pÄ e-handelsjÀttens plattform, hade en indirekt andel pÄ 49 procent av Amazon India. Nu, a Reuters rapporten har uttalat att för att följa de senaste normerna för utlÀndsk direktinvestering (FDI) inom den indiska e-handelssektorn har Amazon Indien minskat sitt indirekta innehav av Cloudtail India till 24 procent, vilket tydligen gör det berÀttigat att presenteras som sÀljare .

Det senaste steget har kommit efter att smĂ„ handlare klagade till tillsynsmyndigheter om kontrollen som stora Ă„terförsĂ€ljare som Amazon och Flipkart hade över sina leverantörer och enligt uppgift anvĂ€nde detta för att erbjuda rabatter som ingen liten handlare kunde konkurrera med. Till sin mycket beklagelse har det senaste steget enligt uppgift bedömt att leverantörerna Ă€r berĂ€ttigade att söka pĂ„ Amazon igen, och den USA-baserade e-handelsjĂ€tten syftar till att ta samma vĂ€g med Appario Retail – den andra stora volymleverantören dĂ€r Amazon hade en indirekt insats.

Amazon_generic - presenterad

Confederation of All-India traders (CAIT) har kallat detta som en orÀttvis, indirekt kringgÄende av de nya reglerna i ett försök att rÀdda vissa begrÀnsningar pÄ plattformarna. Men om den nya policyn följs Àr det osannolikt att det kommer att göras en andra rÀttelse av lagar och smÄ handlare skulle fortfarande behöva nöja sig med onlinejÀttarnas kraft. Företagen har tagit en hit för de smÄ leverantörerna, varav mÄnga anser Amazon och Flipkarts strategier som konkurrensbegrÀnsande.

Det sÀgs att Flipkart har förblivit den mindre drabbade plattformen för de tvÄ, eftersom den (eller Walmart, majoritetsintressenten) inte Àger nÄgon andel i nÄgon av dess större leverantörer. Men bÄda plattformarna stod inför en första blackout av sina egna varumÀrken pÄ grund av den icke-exklusiva policyn. Amazons populÀra Echo-serie högtalare avbröts strax efter att FDI-normerna slog till i branschen. Det fortsatte dock att sÀlja sina andra produkter, nÀmligen Fire och Kindle-mÀrkta enheter. Till och med AmazonBasics-produkterna fortsatte att sÀlja online och blackout för plattformen berodde frÀmst pÄ att de största leverantörerna drog sig tillbaka.

Det ÄterstÄr att vara om nÄgra ytterligare regler överförs för att kvÀva dem ytterligare eller mindre handlare tvingas komma med alternativa strategier för att bekÀmpa en till synes omöjlig opposition.