Amazon inleder utredning av lÀckande data till handlare

Avatar for Hamza Tauqeer

Bestickning i teknikföretag Àr inget nytt. Det finns mÄnga historier om fabriksarbetare som tar bilder av oanmÀlda produkter. SÄ hÀr fÄr tekniska bloggar en smyga om de kommande produkterna och kommer med rykten om det. Apple tog seriösa ÄtgÀrder för att sÀkerstÀlla att fabriksarbetarna inte fÄr nÄgra bilder pÄ sina kommande iPhones.

LÀs ocksÄ: Googles sÀkerhetsnyckel Titan med förbÀttrat skydd slÄr ut pÄ marknaden

Amazon berÀttade för Wall Street Journal att man undersöker anstÀlldsrapporter i USA och Kina för att ha lÀckt ut data till handlare pÄ plats i utbyte mot mutor. SÀljare betalar cirka 2000 dollar för att fÄ intern försÀljningsdata via e-post och adresser till granskarna. Denna data övertygar dem att ta bort dÄliga recensioner. I vissa fall har köpmÀn till och med betalat Amazon-anstÀllda för att radera de negativa recensionerna frÄn webbplatsen.

Det Àr inte allt, mutor erbjuder en olaglig fördel för sÀljare genom att lÄta dem kÀnna kundernas köpvanor, de mest populÀra nyckelorden och andra detaljer som normalt förblir latenta. De kan sedan skriva om sina produktbeskrivningar och annonser för att öka chansen för sina produkter att nÄ toppen av sökresultaten.

Amazon har enligt uppgift vidtagit ÄtgÀrder för att motverka denna typ av fusk, inklusive senaste förÀndringar av cheferna i Kina för att undersöka det.

Varför acceptera mutor nÀr du arbetar för Amazon?

Det vÀxande antalet tredje parts internethandlare sÀljer ett brett utbud av produkter genom att hÄlla priserna nere. Detta leder till hÄrd konkurrens och företag som inte kan slÄ Àr villiga att bryta mot lagen för att fÄ en fördel.

En annan anledning bakom beror ocksÄ pÄ att lönerna till arbetare i Kina Àr under genomsnittet, varför Amazon-arbetare Àr frestade att ta mutor som de annars kommer att vÀgra. Amazon kanske inte kan lösa problemet om det inte tar itu med incitamenten för datalÀckage och förövare bakom.

Amazon Kina bestickningsfall

Officiella ord frÄn Amazon

Amazon har tillhandahĂ„llit nedanstĂ„ende uttalande till Walls Street Journal och betonat “nolltolerans” i denna handling. De bekrĂ€ftade ocksĂ„ att de har begrĂ€nsat datatillgĂ„ngen för att minimera denna typ av hĂ€ndelse. Du kan lĂ€sa uttalandet nedan.

Vi har strikta policyer och en uppförandekod och etik för vÄra anstÀllda. Vi implementerar sofistikerade system för att begrÀnsa och granska Ätkomst till information. Vi hÄller vÄra anstÀllda med hög etisk standard och alla som bryter mot vÄr kod utsÀtts för disciplin, inklusive uppsÀgning och potentiella rÀttsliga och straffrÀttsliga pÄföljder. Dessutom har vi nolltolerans mot missbruk av vÄra system och om vi hittar dÄliga aktörer som har engagerat sig i detta beteende kommer vi att vidta snabba ÄtgÀrder mot dem, inklusive avsluta deras försÀljningskonton, ta bort recensioner, hÄlla tillbaka medel och vidta rÀttsliga ÄtgÀrder. Vi gör en grundlig utredning av dessa pÄstÄenden.