Amazon lyckades fÄ en affÀr för att undvika Apples App Store-skatt

Amazon lyckades fÄ en affÀr för att undvika Apples App Store-skatt
I sammanhanget: Apple har gjort sig ett rykte för att driva vÀrldens största muromgÀrdade trÀdgÄrd för fysiska och digitala varor, men dÄ och dÄ slappnar företaget av sitt kraftfulla grepp nÀr det ser möjligheten att fÄ mer lojala kunder. Det senaste relevanta fallet Àr en överenskommelse med Amazon om att lÄta anvÀndare köpa eller hyra innehÄll frÄn det senare frÄn Prime Video-appen, trots att App Store-reglerna klart Àr emot sÄdana metoder.

Tidigare denna vecka ingick Amazon tyst ett avtal med Apple om att de senare skulle avstÄ frÄn 30 procents nedskÀrning för saker som köpts via Prime Video-appar pÄ iPhone, iPad och Apple TV. NÀr appen öppnas pÄ dessa enheter hÀlsas anvÀndare nu med ett meddelande som förklarar att de kan blÀddra, hyra och köpa innehÄll inifrÄn appen med hjÀlp av fliken Butik lÀngst ner i anvÀndargrÀnssnittet.

För de av er som inte vet Àr det tekniskt emot reglerna, eftersom företaget utövar mycket strikt kontroll över App Store. Fallet kan göras att det Àr en ohÄllbar praxis som redan har vÀckt granskning frÄn tillsynsmyndigheter, liksom kritik att det ger företaget befogenhet att polisera och ta bort appar efter behag. Den muromgÀrdade trÀdgÄrdsstrategin har fungerat mycket bra för Apple och inte alls för nÀstan alla andra.

Apple berĂ€ttade för Bloombergs Mark Gurman att det har haft ett “etablerat program för premiumvideoappsabonnemang” ett tag nu, vilket rĂ„kar inkludera Amazon Prime. Cupertino-jĂ€tten nĂ€mnde Altice One och Canal +, som Ă€r tvĂ„ mindre europeiska tjĂ€nster som drar nytta av samma program, uppenbarligen sedan 2018.

Vissa spekulerar pĂ„ att Apple kan spela favoriter hĂ€r som ett sĂ€tt att kompensera för sitt efterslĂ€pna Apple TV +. Om du tittar pĂ„ riktlinjerna för granskning av App Store anger de specifikt att, som utvecklare, “om du vill lĂ„sa upp funktioner eller funktioner i din app (som exempel: prenumerationer, valutor i spelet, spelnivĂ„er, tillgĂ„ng till premiuminnehĂ„ll eller lĂ„sa upp en fullstĂ€ndig version), mĂ„ste du anvĂ€nda köp i appen. “

Dessutom “du fĂ„r inte direkt eller indirekt rikta iOS-anvĂ€ndare att anvĂ€nda en annan inköpsmetod Ă€n köp i appen, och din allmĂ€nna kommunikation om andra inköpsmetoder fĂ„r inte motverka anvĂ€ndningen av köp i appen.” Detta verkar tyda pĂ„ att Amazons Prime Video bryter mot App Store-reglerna med ett sĂ€rskilt godkĂ€nnande frĂ„n Apple.

Den kÀnda Apple-tittaren John Gruber grÀvde djupare in i fallet och fann att Prime Video nu Àr en förstklassig medborgare i Apples ekosystem. AnvÀndare kan fortfarande anvÀnda en prenumeration eller hyra via iTunes som tidigare, men företaget kommer att avstÄ frÄn att minska 30 procent om folk vÀljer att köpa eller hyra innehÄll direkt frÄn Amazon inifrÄn appen. Det första scenariot hÀnder för alla som inte redan har en Prime-prenumeration.

Som noterats av Gruber Àr affÀren en vinst för Amazon, Apple och konsumenter i Apples ekosystem. Och vem vet, det hÀr kan bara strÀcka sig till spelströmningstjÀnster nÄgon gÄng i framtiden. De fungerar inte alls pÄ iOS pÄ grund av företagets drakoniska App Store-regler.

Å andra sidan Ă€r det svĂ„rt att stĂ€nga ögonen pĂ„ hur mindre utvecklare blir sidoklippade igen medan giganter som Amazon erbjuds sĂ€rskilda rĂ€ttigheter. SjĂ€lvklart skulle det inte vara praktiskt att genomföra denna förmĂ„nsbehandling med varje utvecklare, men kom ihĂ„g att Netflix med all sin kraft Ă€nnu inte har nĂ„tt en liknande affĂ€r som Amazon.