Amazon lyssnade på Bernie Sanders; ökar minimilönen till $ 15 i timmen

Avatar for Fazeel Ashraf

Efter mycket kritik beslutar e-handelsjätten Amazon att höja minimilönen för alla sina arbetare till $ 15 i timmen. Denna ändring kommer att genomföras från och med den 1 november i år.
Amazon kommer också att öka lönerna för sina dotterföretag inklusive Whole Foods-anställda samt tillfälliga och säsongsanställda. Enligt Amazon kommer lönen att förbättra livet för 350 000 anställda.
Detta inkluderar 250 000 heltidsanställda och 100 000 säsongsanställda.

Bezos meddelade idag, ‚ÄĚVi lyssnade p√• v√•ra kritiker, funderade h√•rt p√• vad vi ville g√∂ra och best√§mde oss f√∂r att leda. Vi √§r glada √∂ver denna f√∂r√§ndring och uppmuntrar v√•ra konkurrenter och andra stora arbetsgivare att g√• med oss. ‚ÄĚ

Amazon ringde rätt vid rätt tidpunkt. Företaget mötte kritik från alla håll.
Hela matarbetare letade efter fackförening. Arbetarna fruktade att de skulle ersättas av teknik och det kommer att finnas fortsatta uppsägningar. De ville ha lägre självriskförsäkringar, 401 000 pensionsplaner, betald mammaledighet och höjning av minimilön till 15 dollar i timmen.
Arbetarna skrev, ‚ÄĚVi kan inte l√•ta Amazon g√∂ra om hela det nordamerikanska detaljhandelslandskapet utan att omfatta hela teammedlemmarnas v√§rde. Framg√•ngen f√∂r Amazon och [Whole Foods] borde inte kosta att utnyttja v√•rt engagemang och hota v√•r ekonomiska stabilitet. ‚ÄĚ
Men Amazons hårdaste kritiker var Bernie Sanders. Senatoren i Vermont hade nyligen infört lagstiftning med titeln Stop Bad Employers by Zeroing Out Subsies (BEZOS).

Lagf√∂rslaget syftade till att hantera “den stora ekonomiska krisen i Amerika idag.” Sanders ville avsluta f√∂retagets girighet. F√∂r att g√∂ra detta f√∂reslog senatorn en skatt p√• 100 procent p√• f√∂retag som har 500 eller fler anst√§llda.

Detta kommer att motsvara federala förmåner som ges till låglönearbetare. Senator Sanders tittade särskilt på Amazons vd Jeff Bezos. Så han var inte subtil alls när han döpte räkningen.

Läs också: Amazon börjar undersöka läckande data till handlare

Företaget klargjorde att det inte kommer att ändra de nuvarande fördelarna som det ger. Det begränsade lagerenhetsprogrammet (RSU) kommer dock att avbrytas för kundtjänstarbetare och för skyldigheter per timme.
Istället kommer RSU-programmet att ersättas med en policy för direktköp av aktier som ytterligare kommer att gynna de anställda. Direktaktier tar bort alla begränsningar som RSU har, så anställda kommer att ha större frihet när de köper Amazon-aktier.
E-handelsjätten sa vidare att den kommer att säkerställa att dess allmänna politiska uppdelning kommer att kämpa för att höja den federala minimilönen från 7,25 dollar. Företaget har dock inte specificerat ett exakt belopp som det vill att minimilönen ska höjas till.
Amazon sa att de tycker att 7,25 dollar är en extremt låg siffra att överleva i dagens ekonomi. Det hoppas att kongressen delar samma åsikt och höjer minimilönen på federal nivå till ett mycket mer verkligt värde.
Förhoppningsvis kommer detta att uppmuntra andra amerikanska företag att leda framifrån och höja minimilönen för sina anställda.