Amazon Prime Music gratis annonsstödd tjänst lanserad i USA, men med begränsningar

Amazon Prime Music gratis annonsstödd tjänst lanserad i USA, men med begränsningar

“Den fria versionen av Prime Music kommer bara att spelas p√• Alexa-aktiverade enheter och endast programmerade spellistor kan spelas upp genom den”

Amazon har börjat erbjuda en gratis, annonsstödd version av Prime Music till kunder i USA. Enligt rapporterna, medan flytten markerar första gången som tillgång till Prime Music erbjuds användare som inte prenumererar på Amazons Prime-medlemskap eller det fristående Music Unlimited-paketet, kommer den gratis versionen med en hel massa begränsningar. Den första är det faktum att Amazon kommer att betjäna sina användare med regelbundna annonser för att upprätthålla intäktsflödet, samtidigt som de inte tar ut en abonnemangsavgift.

Dessutom är den andra och mer begränsande faktorn med det gratis, ad-stödda Prime Music-medlemskapet att det inte bara kan spelas på någon plattform där Prime Music-appen är listad. Istället kan den fria versionen bara spelas på Alexa-aktiverade smarta högtalare, till exempel Amazons egna Echo-sortiment av enheter, eller till och med på tredje parts högtalare med integrerad Alexa. Flytten ses möjligen av Amazon som att erbjuda användare som köper en Alexa-aktiverad högtalare att prova Prime Music på obestämd tid, och hoppas att prenumerationsavgiften någon gång börjar vara meningsfull när man tar fördelarna med den betalda versionen i åtanke.

prime-musik

Den tredje viktiga faktorn här är att användare som strömmar musik från den gratis versionen av Prime Music inte bara skulle kunna spela något spår de vill lyssna på. Istället kommer endast de automatiska spellistorna på Prime Music att göras tillgängliga för användare, vilket ytterligare bekräftar att Amazon ser på den fria versionen av appen som en effektiv demo. Detta gör det möjligt för företaget att använda reklammodellen som ett sätt att tjäna intäkter från en demo, samtidigt som den är en övertygande faktor som kan leda till att få fler prenumeranter.

Med tanke på att Amazon bara har rullat ut det i USA är det troligt att företaget bara testar sin nya idé för Prime Music. Beroende på hur den tas emot kan samma driftsmodell rullas ut till användare över hela världen, varav Indien spelar en allt viktigare roll. För närvarande återstår att se hur gratis musik från Amazon tas emot av köparna av dess smarta högtalare.