Amazon slÄr tyst ned Affliate-belöningar

Amazon slÄr tyst ned Affliate-belöningar

Amazon har diskret gjort massiva förÀndringar av sitt medlemsbelöningssystem, med enorma konsekvenser för webbplatser som har kommit att vara beroende av att tjÀna pengar pÄ detta sÀtt.

Amazons medlemsbelöningsprogram, som betalar webbplatser med provision mot att skicka anvÀndare till Amazon, anvÀnds av tusentals webbplatser (inklusive Tech.co) för att generera intÀkter. Köparen medför inga extra kostnader, men Amazon mÄste dela upp nÄgra av sina hÀlsosamma vinster med andra webbplatser.

Det behöver inte sÀgas att mÀnniskor inte Àr nöjda.

Dags att svÀnga bort frÄn Amazon? Se vÄr guide till hur man tjÀnar pengar pÄ en webbplats

Varför har Amazon sÀnkt medlemspriserna?

För nĂ€rvarande finns det inget officiellt skĂ€l som anges. Amazon berĂ€ttade för oss att det “inte har nĂ„gon kommentar att skriva pĂ„ posten.” Det Ă€r inte sĂ€rskilt anvĂ€ndbart nĂ€r sĂ€nkningstakten har varit sĂ„ dramatisk.

SÄ, vad Àr rÀntesÀnkningarna och vilken typ av poster pÄverkas?

Möbler, hem, heminredning, grÀsmatta och trÀdgÄrd, husdjursprodukter och skafferi har minskat frÄn 8% till 3%

Hörlurar, skönhet, musikinstrument, affÀrs- och industriförnödenheter har minskat frÄn 6% till 3%

Livsmedlen har sjunkit frÄn 5% till 1% och Amazon Fresh har sjönk frÄn 3% till 1%

Dessa ÄtgÀrder kommer sannolikt att ha en betydande effekt pÄ intÀkterna frÄn mindre onlineföretag.

Men minskningen Ă€r uppenbarligen inte kopplad till detaljhandelsjĂ€ttens egen handel. Amazon – Ă€ven mitt i coronaviruspandemin – har en mer hĂ€lsosam hĂ€lsa Ă€n normalt.

Medan företag vÀrlden över kÀmpar genom effekterna av Covid-19, Àr Amazons aktie pÄ en rekordhög nivÄ. Ja, Amazon Àr vÀrt mer nu Àn nÄgonsin, Àven under en global kris.

Faktum Àr att Amazon har sett det lÀmpligt att anstÀlla ytterligare 100 000 arbetare för att uppfylla order och funderar över att anstÀlla ytterligare 75 000. Ju fler mÀnniskor stannar hemma, desto mer pengar kommer Amazon att tjÀna.

Trots företagets framgÄng med att dra nytta av en katastrof skyddar Amazon inte arbetarna som har byggt företagets förmögenhet. Företaget har sparkat tvÄ teknikarbetare, Emily Cunningham och Maren Costa, för insamling för att tillhandahÄlla skyddsutrustning för att begrÀnsa spridningen av koronavirus i företagets lager.

Amazon sa att det avskedade arbetarna för att “upprepade gĂ„nger bryter mot intern politik.”

Vilken inverkan kommer skattesÀnkningarna att ha?

Hundratals företag tappar bort. SjÀlvklart har en hel del av chatterna kommit frÄn de hos stora publiceringsföretag som anvÀnder Amazons affiliate system för att generera intÀkter.

Detta Àr riktigt dÄligt för medieindustrin. MÀngden pengar som publicister genererar frÄn Amazons affiliate-lÀnkar Àr betydande. https://t.co/1lDuSut2Z3

– Josh Stermberb (@joshsternberg) 14 april 2020

Ändringarna kommer dock att drabbas av smĂ„ och medelstora företag.

“Jag tror att jag kommer att förlora cirka 40% av mina intĂ€kter”, sĂ€ger Matt Giovanisci, Ă€gare till MoneyLab.co. ”Det Ă€r den matematik som vi trĂ€nade ut och vi arbetade utifrĂ„n aktuell trafik. Om jag stĂ€nger av lĂ€nkarna till högre betalande affiliate-program Ă€r jag inte sĂ€ker pĂ„ hur mycket det kommer att mildra slaget. ”

Ändringarna ska börja nĂ€sta vecka. Men Ă„terigen gav Amazon vĂ€rdefull liten varning till medlemmarna i systemet.

“Amazon skickade ett e-postmeddelande och gav alla utgivare en vecka innan de genomförde Ă€ndringarna”, sĂ€ger Giovanisci. ”Jag har aldrig sett det hĂ€r förut. Vanligtvis ger de en mĂ„nad[‘s notice]. Men jag antar att med pandemin anvĂ€nde de detta som en ursĂ€kt för att agera snabbt. ”

Vad kan jag göra för att skydda mitt företag?

Om din webbplats förmögenhet berodde pÄ Amazons generositet, gick du alltid i en lina. Amazons affiliate-system har noterats för att vara sÀrskilt elÀndigt jÀmfört med andra ÄterförsÀljare. Clickbank, till exempel, kommer att betala upp till 75% i sitt affiliate-system.

FörĂ€ndringarna Ă€r Ă€nnu mer skarpa nĂ€r du jĂ€mför ett varumĂ€rkes eget affiliate-system med Amazonas nĂ€r du köper det varumĂ€rket via Amazon-lĂ€nkar. Om du ville köpa ett par Samsung Galaxy Buds + via Samsungs webbplats via en lĂ€nk pĂ„ Commission Junction, skulle den hĂ€nvisande webbplatsen normalt tjĂ€na nĂ„gonstans mellan $ 8,99 – $ 11,99 frĂ„n ditt köp. Men köp samma produkt pĂ„ Amazon och den hĂ€nvisande webbplatsen skulle nu tjĂ€na bara $ 4,49 frĂ„n samma försĂ€ljning. Tech.co anvĂ€nder sig sjĂ€lv av Commission Junction för vissa anslutna lĂ€nkar, liksom Amazons plan.

“Jag planerar att anvĂ€nda GetLasso.co för att stĂ€nga av webbadresserna i mina affiliate-lĂ€nkar till nĂ„gra bĂ€ttre program jag har pratat med bakom kulisserna”, sĂ€ger Giovanisci. ”Jag skulle vilja ge besökarna ett val dĂ€r de köper frĂ„n med flera knappar. Jag kommer att kunna se vilka program folk gillar mest och byta till det nĂ€r jag har data. ”

Det finns alternativ, men att hitta en sÄ bekant och lika lÀtt som Amazons kommer att ta mer tid och pengar för de mindre företagen.

Amazon och Jeff Bezos kommer förmodligen att fortsÀtta bra.