Android Q Beta 1 med delningsgenvÀgar, förbÀttrade behörigheter och mer slÀppt för alla Pixel-telefoner

Google slÀpper nya Android Q beta 2-patch med buggfixar och förbÀttringar

“Android Q ger förbĂ€ttrade sekretessbehörigheter för appar, delningsgenvĂ€gar för att hoppa direkt in i en annan app för att dela innehĂ„ll och mer”

Google har slÀppt Android Q Beta 1-byggnaden, vilket ger oss den första titt pÄ nÀsta stora mobiloperativsystem. Detta Àr fjÀrde gÄngen som företaget tittar tidigt pÄ betaversionen före Googles I / O-hÀndelse, dÀr det vanligtvis meddelar programvaran officiellt. Betaprogrammet Àr redan tillgÀngligt för alla Pixel-telefoner, inklusive den ursprungliga Pixel-serien.

Android Q ger förbÀttrade behörigheter, som pÄ iOS, och lÄter nu anvÀndare tillÄta att appar aldrig fÄr tillgÄng till platsen, bara nÀr appen körs eller hela tiden i bakgrunden. De nya runtime-behörigheterna tillÄter anvÀndare att styra appÄtkomst till foton, videor och ljud, medan appar mÄste anvÀnda nedladdningssystemets filvÀljare för att ge slutanvÀndarna mer kontroll. Den hÀr senaste Android-versionen förhindrar att appar startar en aktivitet i bakgrunden. Andra begrÀnsningar inkluderar begrÀnsad Ätkomst till smarttelefons IMEI, serienummer och liknande identifierare, samt randomisering av en enhets MAC-adress nÀr den Àr ansluten till olika Wi-Fi-nÀtverk som standard.

Android Q

Android Q introducerar delningsgenvĂ€gar som lĂ„ter anvĂ€ndare hoppa direkt in i en annan app för att dela bilder, video etc. Utvecklare kan ocksĂ„ publicera delmĂ„l för att starta en specifik aktivitet i sin app med innehĂ„ll bifogat, och dessa visas för anvĂ€ndare i Share UI. En ny instĂ€llningspanel utnyttjar skivorna för att visa viktiga systeminstĂ€llningar direkt i tredjepartsappar. Den hĂ€r flytande UI-skĂ€rmens internetanslutning, NFC och ljudvolym som ett bottenblad. Android Q ger ocksĂ„ stöd för hopfĂ€llbara smartphones – detta inkluderar Ă€ndringar av onResume och onPause för att stödja multi-CV och meddela din app nĂ€r den har fokus.

Android Q vikbar

NÀr det gÀller avbildningen i Android Q kan appar begÀra en dynamisk djupbild som bestÄr av JPEG, XMP-metadata relaterade till djuprelaterade element och en djup- och förtroendekarta inbÀddad i samma fil. Detta möjliggör förbÀttrade suddighets- och bokeh-alternativ, samt stöd för AR-fotografering. Den nya versionen av Googles mobila operativsystem introducerar ocksÄ stöd för den nya AV1-videokodeken med öppen kÀllkod.

Det kommer att finnas sex Android Q Beta-uppdateringar totalt och en slutlig offentlig release under tredje kvartalet 2019. Denna och framtida utgĂ„vor kommer att betraktas som “betas.” Som nĂ€mnts ovan Ă€r Android Q Beta 1 tillgĂ€nglig för alla Pixel-telefoner via Android Beta-programmet. De som Ă€r intresserade kan dock ocksĂ„ manuellt sidoladda OTA sĂ„vĂ€l som fabriksblixt. NĂ€sta betaversion av Android Q Ă€r instĂ€lld pĂ„ början av april, följt av Beta 3 pĂ„ Google I / O 2019 den 7 maj.