Android Q kommer att ha förbÀttrade sekretess- och behörighetskontroller

Android Logo

“Android Q kommer att ge ett stort antal appbehörigheter samt installationspaketet”

Förhandsgranskningen av utvecklaren av nÀsta iteration av Googles mobila operativsystem, för nÀrvarande kallad Android Q, förvÀntas de nÀrmaste mÄnaderna. Med tidigare rapporter kommer Android Q att ge det efterlÀngtade mörka lÀget för hela systemet, ett skrivbordslÀge och ett helt nytt tillstÄndshanteringssystem. Nu tack vare en tidig version av Android Q som nÄs av XDA-utvecklare, vi har detaljerad information om appbehörighetens front.

Till skillnad frÄn Pie kommer Android Q att blockera bakgrundsappar frÄn att komma Ät ditt urklipp; dock kommer platsÄtkomst att tillÄtas, vilket kommer att meddelas anvÀndaren via en statusfÀltikon nÀr en app anvÀnder din plats, kamera eller mikrofon. Vidare trycker du pÄ ikonen för att visa en ny dialogruta om vilka appar som anvÀnder vilka behörigheter.

Android-logotyp

TvĂ€rtom, nĂ€r du anvĂ€nder en app tillĂ„ter Android Q dig inte att begrĂ€nsa mikrofon- eller kameratillstĂ„nden. Du kommer bara att kunna begrĂ€nsa platsbehörigheten medan en app anvĂ€nds. I hĂ€ndelse av en Ă€ldre app (de som Ă€r inriktade pĂ„ en API-nivĂ„ under 23) visar systemet en varning om att appen Ă€r förĂ„ldrad och ber dig godkĂ€nna eller neka alla relevanta behörigheter första gĂ„ngen du startar den. Android Q fĂ„r ocksĂ„ ett helt nytt tillstĂ„nd som heter ‘Financial Apps SMS Access’ för banktransaktioner.

Dessutom har anvĂ€ndargrĂ€nssnittet pĂ„ behörighetssidan moderniserats för att göra det lĂ€ttare att titta pĂ„ och komma Ă„t. Andra Ă€ndringar inkluderar en ny funktion som heter ‘Roller’, enligt vilken anvĂ€ndare kommer att kunna tillĂ„ta vissa behörigheter till appar beroende pĂ„ vilka uppgifter de har tilldelats. Efter att ha gett roller till dessa appar behöver anvĂ€ndaren inte bry sig om att bevilja tillhörande behörigheter.

android-logo.jpg

Google verkar ocksĂ„ Ă€ndra Ă„tkomst till extern lagringsfil i Android Q. Behörigheterna LÄS eller WRITE_EXTERNAL_STORAGE, som krĂ€vs av en app för att fĂ„ Ă„tkomst till filer pĂ„ extern lagring, kommer att delas upp i mer detaljerade behörigheter. Detta gör det möjligt för anvĂ€ndaren att begrĂ€nsa en app sĂ„ att den bara kan lĂ€sa eller skriva vissa filtyper. Och om READ_EXTERNAL_STORAGE-behörigheten har beviljats ​​en app innan den uppgraderas till Android Q, kommer den automatiskt att beviljas lĂ€sbehörigheterna ovan, men inte skrivbehörigheterna efter uppdateringen.

Paketinstallatören som dyker upp pÄ hela skÀrmen nÀr sidan laddas till en app fÄr ocksÄ en redesign. Den kommer nu att visas i en mindre dialogruta utan att ta sÄ mycket utrymme. Slutligen lÄter Android Q dig blockera nummer som Àr okÀnda, privata telefoner eller andra nummer som inte finns i din kontaktlista.