Apple, Amazon och Google höjer sina avgifter för utvecklare, sÀljare och reklam som svar pÄ nya digitala skatter i Europa

Apple, Amazon och Google höjer sina avgifter för utvecklare, sÀljare och reklam som svar pÄ nya digitala skatter i Europa
Den stora bilden: OECD: s anstrÀngningar för att fÄ nÀstan 140 regeringar ombord med en ny global ram för beskattning har oftast förhindrat ett lapptÀcke av nationella ÄtgÀrder. Vissa europeiska lÀnder Àr dock inte villiga att vÀnta, varför tekniska giganter som Amazon, Apple och Google nu har ökat sina utvecklar- och reklamavgifter, trots att de tidigare visat sitt stöd för nya internationella skatteregler.

Tidigare i Ă„r avslöjade flera lĂ€nder i Europa – inklusive Storbritannien, Frankrike, Österrike, Italien, Polen och Turkiet – en ny skatt pĂ„ digitala tjĂ€nster som skulle införas pĂ„ tekniska giganter och annonsörer senare i Ă„r. Detta Ă€r delvis resultatet av mycket lĂ„ngsamma framsteg i OECD: s anstrĂ€ngningar för att fĂ„ 137 lĂ€nder att nĂ„ en överenskommelse om nya internationella skatteregler, vilket skulle förhindra skatteundandragande frĂ„n multinationella företag.

OECD lyckades övertyga lÀnder som Spanien, Belgien, Frankrike och Tyskland att vÀnta till slutet av detta Är i en anda av bÀttre anpassning till ett preliminÀrt utkast till kommande internationella skatteregler och sÀnka efterlevnadskostnaderna för de företag som berörs av dessa förÀndringar. Andra lÀnder har dock beslutat att gÄ vidare med sin egen skatt pÄ digitala tjÀnster, med början i Storbritannien i november.

Skattesatsen varierar frĂ„n land till land, frĂ„n 1,5% i Polen till 7,5% i Turkiet. NĂ„got som Ă€r vĂ€rt att notera Ă€r att det bara kommer att gĂ€lla företag med en Ă„rlig intĂ€kt pĂ„ mer Ă€n 750 miljoner dollar per Ă„r, varför Apple, Amazon och Google har meddelat en sugkraft för utvecklare, tredjepartssĂ€ljare och reklamklienter i dessa lĂ€nder – högre avgifter.

Alla tre tekniska giganter noterar att detta Ă€r resultatet av nya skatteregler, som under de flesta omstĂ€ndigheter skulle vara helt normala. Valutafluktuationer och stĂ€ndigt förĂ€nderliga skatteregler Ă„terspeglar ofta i priset pĂ„ de slutprodukter och tjĂ€nster som dessa företag erbjuder. Men tanken bakom den nya skatten pĂ„ digitala tjĂ€nster var att sĂ€tta stopp för skatteparadis och skatteundandragande. IstĂ€llet ser det ut som att bördan av Ă„tgĂ€rderna kommer att kĂ€nnas av de smĂ„ killarna – utvecklare och reklamklienter.

Google och Amazon förklarade i separata uttalanden att de uppmuntrar alla lĂ€nder att fokusera pĂ„ en tydlig uppsĂ€ttning internationella skatteregler i motsats till att implementera sin egen skatt pĂ„ digitala tjĂ€nster. Under tiden kommer de att överföra de extra kostnaderna till tredje part tills OECD kan komma med “regler som skulle vara konsekventa mellan lĂ€nder och tydligare och rĂ€ttvisare för företag.”