Apple återställer Googles företagscertifikat timmar efter förbudet

Apple återställer Googles företagscertifikat timmar efter förbudet

“Google har sedan dess ber om urs√§kt och √•terkallat Screenwise Meter-appen p√• iOS-enheter, som sp√•rade enorma m√§ngder anv√§ndardata √∂ver plattformar.”

Apples förbud mot Googles företagsutvecklingscertifikat visade sig vara kortvarigt Рfem timmar efter att företagscertifikatet förbjudits har Google nu återställt sitt certifikat av Apple. Flytten kommer efter att Google bad om ursäkt innan de förbjöds på iOS för sina otydliga företagstjänster, där det uppgavs för två dagar sedan:

“Screenwise Meter iOS-appen borde inte ha drivits under Apples utvecklingsföretagsprogram. Detta var ett misstag och vi ber om ursäkt.

Vi har inaktiverat den här appen på iOS-enheter. Denna app är helt frivillig och har alltid varit. Vi har varit i förväg med användarna om hur vi använder deras data i den här appen, vi har ingen åtkomst till krypterad data i appar och enheter och användare kan välja bort programmet när som helst.“

Källa - TechCrunchKälla РTechCrunch

Apple hade ursprungligen förbjudit både Facebook och Google för sina handlingar med Facebook Research respektive Screenwise Meter-apparna. Båda apparna utnyttjade Apples företagsutvecklarcertifikat, vilket gör det möjligt för tredjepartsutvecklare att bygga interna appar på Apples plattform. Apples företagspolicy kräver att dessa interna appar förblir strikt interna, där de inte skärmar apparna innan de tillåter organisationsanställda att använda dem. Detta står i motsats till konsumentfronten App Store, där Apple har strikta sekretessfilter för den typ av data som en app kan komma åt på en telefon.

Till och med Apples betatestningstjänst, TestFlight, begränsar utvecklare till högst 10 000 användare per beta-app. Facebook och Google befanns dock skyldiga till att bortse från Apples begränsningar och att rulla ut en datainsamlingsapp som en valfri sidoladdning under företagscertifikatet. Det var detta som ledde till förbudet för både Facebook och Google, och inte dess datainsamlingsåtgärd som, även om det var skrämmande, inte var särskilt olagligt i sig eftersom det uttryckligen nämnde för användarna vilken typ av data som samlades in.

Genom att återställa Googles företagscertifikat har Apple tillåtit Google att återaktivera sina interna appar på iOS. Det återstår att se om ytterligare åtgärder vidtas för denna händelse, eller som allt annat, även detta flyger under radaren på lång sikt.