Apple avstÄr tillfÀlligt sin 30-procentiga avgift pÄ Facebook-evenemang för smÄföretag

Apple avstÄr tillfÀlligt sin 30-procentiga avgift pÄ Facebook-evenemang för smÄföretag
En varm potatis: Den sĂ„ kallade “Apple Tax” verkar oskyldig och i nivĂ„ med andra digitala skyltfönster som Steam. Vissa ser dock den oĂ€ndliga nedskĂ€rningen i sina intĂ€ktsströmmar som ett intrĂ„ng i en affĂ€rsmodell dĂ€r Apple inte har nĂ„got intresse. Dessutom anses informera anvĂ€ndare om avgiften nĂ€r de ska debiteras vara “irrelevant information” förbjudet enligt App Store-policyn.

Apple har Àntligen gÄtt med pÄ att avstÄ frÄn den 30-procentiga App Store-avgiften för företag som deltar i Facebook: s smÄföretag. Facebook-programmet löper fram till augusti 2021, men Apple gick endast med pÄ undantaget fram till december. Spelskapare undantas frÄn förmÄnen eftersom Apple sÀger att deras affÀrsmodell inte krÀver att de har en fysisk butik.

I augusti lanserade Facebook ett program för att hjÀlpa smÄföretag som kÀmpar med COVID-19-nedlÀggningar tjÀna lite extra intÀkter pÄ online-evenemangsförsÀljning. Planen var att avbryta avgifterna för biljettintÀkterna fram till augusti 2021. Facebook frÄgade Apple om det tillfÀlligt kunde avstÄ frÄn köpeavgifter i appen sÄ att företagen skulle fÄ 100 procent av iPhone-anvÀndarnas försÀljning, men Cupertino minskade.

“Vi bad Apple att sĂ€nka sin 30% App Store-skatt eller tillĂ„ta oss att erbjuda Facebook Pay sĂ„ att vi kunde ta upp alla kostnader för företag som kĂ€mpar under COVID-19”, sĂ€ger Facebook-appchef Fidji Simo. “TyvĂ€rr avvisade de bĂ„de vĂ„ra förfrĂ„gningar och [small businesses] kommer bara att betalas 70% av deras hĂ„rt intjĂ€nade intĂ€kter. “

Facebook planerade att informera anvĂ€ndare inom sin app om att en del av försĂ€ljningen fortfarande gick till App Store-avgiften pĂ„ 30 procent. Men Apple sa till dem att skrota meddelandet med hĂ€nvisning till att det stred mot riktlinjerna för att visa “irrelevant” information till anvĂ€ndarna. Facebook inramade det som en konflikt mellan “transparens” -standarder mellan de tvĂ„ tekniska jĂ€ttarna.

Att göra Apple till den dÄliga killen som Àr emot att lÄta smÄföretag komma pÄ fötter verkade vara Ätminstone till viss del en effektiv taktik. Apple kommer inte att ta ut avgifter för de nÀrmaste mÄnaderna, men företagen kommer att se skatten komma tillbaka frÄn och med nÀsta Är.

Det Àr en liten seger för Facebook och de som utsÀtts för App Store-skatten, men det Àr bara en av mÄnga strider om Apples muromgÀrdade trÀdgÄrd som förekommer pÄ flera fronter. Techtitans juridiska team förbereder sig för nÀrvarande för att delta i amerikansk domstol mot Epic för att förbjuda Fortnite och utvecklarkonton. I EU Àr företaget inblandat i en antitrustprob. Senast har Spotify, Epic, Basecamp, ProtonMail och andra bildat koalitionen för App Fairness för att föresprÄka att föra tillbaka den fria marknaden till slutna appekosystem.

Det Àr ingen brist pÄ att Apple hatar att gÄ runt just nu.

Bildkredit: Primakov