Apple blir det första amerikanska företaget på 1,5 biljoner dollar

Apple blir det första amerikanska företaget på 1,5 biljoner dollar
Vad hände nyss? Kommer du ihåg när Apple blev det första amerikanska företaget som klarade barriären för värdering av en miljard dollar? Nu har iPhone-tillverkaren nått en ny milstolpe: det första amerikanska företaget som kan skryta med ett marknadsvärde på 1,5 biljoner dollar.

Tillbaka i 2018 fick Apples aktiekurs en boost efter att int√§kterna √∂kade med 17 procent j√§mf√∂rt med samma period f√∂reg√•ende √•r. √Ėkningen ledde till att dess b√∂rsv√§rde uppgick till fantastiska 1 biljon dollar. En m√•nad senare blev Amazon n√§sta amerikanska techj√§tte som gick med i miljarder dollar-klubben. Sedan dess har Microsoft och Alphabet ocks√• sett sina marknadsv√§rden passera 1 biljon dollar.

Trots att världen fruktade en lågkonjunktur som skulle kunna överträffa den stora depressionen, har Apples aktie hoppat från $ 307 för ungefär en månad sedan till $ 354 igår. Investerare har välkomnat spänningen över den kommande iPhone 12-serien, stark försäljning i App Store och nyheter om att Apple skulle kunna meddela ARM-baserade Mac-datorer på WWDC senare denna månad.

Marknadstak beräknas genom att aktiekursen multipliceras med det totala antalet utestående aktier. Apple har aggressivt köpt tillbaka några av sina egna aktier de senaste åren för att minska sina enorma kassareserver, men detta redovisas.

K√§llor s√§ger att Apple vill g√• bort fr√•n Intels chips p√• grund av oro f√∂r att prestationsvinster mellan generationerna minskar. De tillade att ARM-baserade marker har visat “betydande f√∂rb√§ttringar” j√§mf√∂rt med Intels erbjudanden, s√§rskilt n√§r det g√§ller grafisk kraft och appar som anv√§nder AI. Vi kunde se dessa ARM-drivna Mac-datorer s√• snart n√§sta √•r.

Förväntan om nästa generation av iPhones ökar också Apples aktier. Det ryktas att iPhone 12 har ProMotion-skärmar med hög uppdateringsfrekvens, 3x telezoom och förbättrat Face ID. De markerar också Apples inträde på 5G-marknaden.

Apple kan ha varit det första amerikanska företaget som slog $ 1,5 biljoner dollar, men Microsoft ligger nära med ett marknadsvärde på $ 1,4 biljoner. Amazon värderas till 1,32 biljoner dollar, medan Alfabetet är det sista av de fyra stora och sitter på 1 biljon dollar.