Apple fördröjer förutsagd iOS 14-datatransparens ‘adpocalypse’ fram till 2021

Facebook- och Google-stödda annonsföretag invÀnder mot Apples nya varningar om anvÀndarspÄrning
Slutsats: I en torsdagens utvecklaruppdatering meddelade Apple att man hÄller tillbaka pÄ att genomdriva en ny kontroversiell datatransparenspolicy och funktion som kommer i version 14 av sina mobila plattformar. Det krÀver att utvecklare lÀgger in hur deras appar samlar in och anvÀnder data. De mÄste ocksÄ be om tillstÄnd innan de skrapar information frÄn enheten.

Funktionen Àr avsedd att ge anvÀndarna mer kontroll över hur företag anvÀnder sin personliga information, som kan innehÄlla allt frÄn webbhistorik till hur ofta de anvÀnder vissa appar. De nya policyerna och programvaruÀndringarna följer med varningen att annonsörer kommer att ha mycket svÄrare att rikta in sig pÄ annonser. Vissa reklamplattformar, som Facebooks publiknÀtverk, skulle kunna kastreras helt.

Förra veckan varnade Facebook utvecklare för att Apples nya sÀkerhetsfunktion kan vara en fullstÀndig katastrof för apptillverkarnas annonsintÀkter. Det hÀvdades att det i mockup-tester sÄg intÀktsströmmarna sjunka med sÄ mycket som 50 procent. Företaget tillade att det kan vara mycket vÀrre nÀr uppdateringen implementeras, Àven gÄ sÄ lÄngt som att sÀga att det kanske inte Àr vÀrt att annonsera pÄ iOS 14 eller senare.

Facebook var inte den enda med nÄgot att sÀga om den nya kombinationen av policyer och programvarufunktioner. I juli, strax efter det tillkÀnnagavs pÄ WWDC 2020, lÀt bÄde Facebook- och Google-baserade annonsföretag larm.

Troligtvis pÄ grund av denna annonsörsbackback och bellyaching rant frÄn Facebook förra veckan, försenar Apple sin datatransparenspolicy. De viktigaste programvarufunktionerna kommer fortfarande att levereras med iOS 14, men Apple kommer inte att hÄlla utvecklarna till reglerna förrÀn efter det nya Äret.

“Vi tror att integritet Ă€r en grundlĂ€ggande mĂ€nsklig rĂ€ttighet”, sa Apple i en utvecklaruppdatering. “Vi har Ă„tagit oss att se till att anvĂ€ndarna kan vĂ€lja om de tillĂ„ter en app att spĂ„ra dem eller inte. För att ge utvecklare tid att göra nödvĂ€ndiga Ă€ndringar kommer appar att behöva fĂ„ tillstĂ„nd att spĂ„ra anvĂ€ndare frĂ„n början av nĂ€sta Ă„r.”

SÄ tekniken finns dÀr, men företag kommer inte att behöva anvÀnda den förrÀn 2021. Denna fördröjning ger apptillverkare andrum för att uppdatera sin programvara för att följa de nya policyerna. Det förÀndrar dock inte det faktum att anvÀndare sÄ smÄningom kommer att kunna stÀnga av spÄrning.

Blockering av datautvinning Àr en opt-in-funktion, vilket innebÀr att anvÀndare kan vÀlja att blockera Ätkomst till sin information app-för-app-basis. Med all den negativa pressen som datainsamlingen har fÄtt under de senaste Ären Àr annonsörerna livrÀdda att konsumenterna kommer att besluta att blockera sina anstrÀngningar ihop och skapa en adpokalyps för sina intÀktsströmmar. Och de har nog rÀtt.