Apple förklarar hur platsspÄrning och kryptering offline fungerar i nya Find My-appen pÄ iOS13

Apple förklarar hur platsspÄrning och kryptering offline fungerar i nya Find My-appen pÄ iOS13

“För att hjĂ€lpa till med att Ă„terstĂ€lla din stulna iDevice kommer Find My att anvĂ€nda Bluetooth pĂ„ enheter, kryptera all data och anvĂ€nda en rotationsnyckel för att skydda din enhetsidentitet”

PĂ„ WWDC 2019 Ă€r en av de nya funktionerna som Apple introducerade för iOS 13 den gemensamma platsspĂ„rningstjĂ€nsten – Find My. Den kombinerar de tidigare Find My iPhone- och Find My Friends-apparna för att presentera platsspĂ„rning för dig sjĂ€lv och andra via en enda app. Även om det Ă€r mer kosmetiskt, Ă€r det som Ă€r viktigare Apples pĂ„stĂ„enden om att spĂ„ra din saknade enhet Ă€ven nĂ€r den Ă€r offline, samtidigt som den betonar att skydda din integritet.

Apple iOS 13

I grund och botten, med den nya uppdateringen, kommer Apple att förvandla alla sina iPhones till Bluetooth-strĂ„lande fyrar. NĂ€r du förlorar din iPhone kan spĂ„rning pĂ„ Find My utfĂ€rda en slags “sökorder” för din saknade iPhone och alla Apple-enheter som finns nĂ€ra dig kan upptĂ€cka en ping av den och rapportera den till dig. Detta kommer att hĂ€nda Ă€ven nĂ€r din stulna telefon Ă€r offline – Bluetooth-fyren fungerar som en enkelriktad transponder, som vidarebefordrar sin plats till nĂ€rmaste Apple-enhet, som sedan anvĂ€nder redan tillgĂ€nglig nĂ€tverkstrafik för att vidarebefordra informationen till molnservrar.

Apple hĂ€vdar att Ă€ven om sĂ€kerhetsproblem i denna process Ă€r uppenbara har företaget en lösning. För det första Ă€r all information som vidarebefordras krypterad frĂ„n början till slut, varvid anvĂ€ndarna företrĂ€desvis mĂ„ste Ă€ga minst tvĂ„ Apple-enheter. En-till-slut-kryptering ger upphov till tvĂ„ nycklar – en privat identifieringsnyckel för enheten och en annan roterande offentlig nyckel som stĂ€ndigt förĂ€ndras. NĂ€r spĂ„rning av förlorade enheter begĂ€rs via Hitta min app laddas hash av den roterande offentliga nyckeln till Apples servrar, som sedan matchar data mot miljontals andra nycklar för att hitta rĂ€tt matchning och dĂ€rmed hjĂ€lpa till att Ă„terstĂ€lla din telefon.

iOS 13-prestanda

En sĂ„dan process, sĂ€ger Apple, hindrar nĂ„gon frĂ„n att hitta, spĂ„ra och anvĂ€nda dina geolokaliseringsdata pĂ„ nĂ„got sĂ€tt, inklusive Apple sjĂ€lv. Med tanke pĂ„ att alla iPhones kommer att vara Bluetooth-sĂ€ndare framöver Ă€r denna aspekt mycket viktig för att upprĂ€tthĂ„lla den integritetshelg som Apple alltid har hĂ€vdat sig sjĂ€lv och dess hĂ„rdvara och tjĂ€nster. Apple har ocksĂ„ pĂ„ WWDC 2019 angett andra sĂ„dana sekretessĂ„tgĂ€rder, till exempel ‘Logga in med Apple’, som förhindrar kakbaserad spĂ„rning av din webbaktivitet av andra företag.

Med tanke pÄ omfattningen av den nya integritetsÄtgÀrden kan detta mycket vÀl vara en banbrytande innovation nÀr det gÀller datasÀkerhet frÄn Apple, samtidigt som det blir lÀttare för slutanvÀndaren att spÄra sina egna enheter i nödsituationer.