Apple försÀkrar oss om att Face ID pÄ iPhone X Àr lika pÄlitligt och sÀkert som Touch ID

En ny tjÀnst kommer att skriva ut ditt ansikte pÄ en mask sÄ att du fortfarande kan lÄsa upp telefonen medan du undviker bakterier

Sedan sin debut pÄ iPhone 5s för nÄgra Är sedan blev Touch ID snabbt en oumbÀrlig och pÄlitlig del av iPhone-anvÀndarupplevelsen. I sÄ fall Àr det bara naturligt att vissa mÀnniskor ser iPhone Xs nya Face ID-funktion med en hÀlsosam skepsis. I bÀsta fall förutspÄr vissa att Face ID kommer att vara lika bra som Touch ID. I vÀrsta fall tror vissa skeptiker att Face ID representerar ett markant steg ned i anvÀndbarhet och tillförlitlighet. Dessutom uppmanade introduktionen av Face ID förra veckan senator Al Franken frÄn Minnesotta att avfyra ett brev till Tim Cook dÀr han bad honom att ta upp ett antal frÄgor angÄende Face ID-sÀkerhet, testningen som Apple genomförde nÀr de utvecklade tekniken och mer.

I kölvattnet av Apples iPhone X-hĂ€ndelse har Apples verkstĂ€llande Craig Federighi gjort rundor för att berömma dygderna med Face ID och samtidigt ta itu med bĂ„de integritets- och anvĂ€ndbarhetsproblem kring tekniken. Under en intervju med John Gruber till exempel skröt Federighi att funktionen kĂ€nns “ganska mirakulös” nĂ€r du anvĂ€nder den för första gĂ„ngen.

Under helgen satte Federighi sig ocksĂ„ ner för en informativ telefonintervju med Matthew Panzarino frĂ„n TechCrunch dĂ€r han tog upp nĂ„gra lĂ„ngvariga integritets- och sĂ€kerhetsproblem som mĂ€nniskor har tagit upp. Även om mĂ„nga, om inte alla, sĂ€kerhetsorienterade frĂ„gor som rör Touch ID stĂ€lldes utan tvekan och besvarades nĂ€r Touch ID introducerades, lockar introduktionen av en ny teknik vanligtvis en lavin av granskning.

Med detta sagt uttalade Federighi otvetydigt att alla ansiktsutskriftsdata som anvÀnds av Face ID aldrig lÀmnar iPhone X.

“Vi samlar inte in kunddata nĂ€r du registrerar dig för Face ID”, förklarade Federighi. “Det finns kvar pĂ„ din enhet, vi skickar det inte till molnet för trĂ€ningsdata.”

Och pĂ„ samma sĂ€tt som hur Apple implementerade Touch ID krypteras och lagras data angĂ„ende anvĂ€ndarens ansikte sĂ€kert inuti Secure Enclave. Dessutom sker hela Face ID-autentiseringsprocessen uteslutande pĂ„ enheten. Det Ă€r ocksĂ„ vĂ€rt att notera att iPhone X: s förmĂ„ga att urskilja subtila förĂ€ndringar i en anvĂ€ndares yttre utseende – oavsett om det Ă€r ett nytt skĂ€gg eller glasögon – och göra justeringar dĂ€refter ocksĂ„ sker direkt pĂ„ enheten.

“Inget av den utbildningen eller omutbildningen sker i Apples moln”, berĂ€ttar Panzarino. “Och Apple har sagt att de inte kommer att ge Ă„tkomst till den informationen till nĂ„gon, för nĂ„got pris.”

PÄ en annan anteckning kan du komma ihÄg att senator Al Frankens brev till Tim Cook uttryckte oro för att Face ID kanske inte har testats pÄ breda grupper av mÀnniskor över olika raser, kön och etniciteter.

Federighi tog ocksÄ upp denna oro.

“Phil nĂ€mnde att vi hade samlat en miljard bilder och att vi hade gjort datainsamling runt om i vĂ€rlden för att se till att vi hade breda geografiska och etniska datamĂ€ngder”, förklarade Federighi. “BĂ„de för testning och validering för bra erkĂ€nnandefrekvens.”

Förresten utfÀrdade Apple ocksÄ följande uttalande som svar pÄ Frankens förfrÄgan.

VÄra team har utvecklat teknologierna bakom Face ID i flera Är, och vÄra anvÀndares integritet har varit en prioritet sedan starten.

Face ID ger intuitiv och sÀker autentisering aktiverad av TrueDepth-kamerasystemet och A11 Bionic-chipet, som anvÀnder avancerad teknik för att korrekt kartlÀgga och matcha anvÀndarens geometri. Face ID-data lÀmnar aldrig enheten, krypteras och skyddas av Secure Enclave.

Vi har testat Face ID pÄ mÀnniskor frÄn mÄnga lÀnder, kulturer, raser och etniciteter, med hjÀlp av över en miljard bilder för att trÀna vÄra neurala nÀtverk och försvara sig mot förfalskning.

Vi Àr övertygade om att vÄra kunder kommer att Àlska att anvÀnda funktionen och tycker att det Àr ett enkelt och naturligt sÀtt att lÄsa upp sin iPhone X. Vi kommer att erbjuda mer information om Face ID nÀr vi nÀrmar oss produktens tillgÀnglighet.

Det kommer att dröja ett tag innan iPhone X faktiskt trÀffar butikshyllorna, men frÄn brÄk som vi har hört hittills sÀgs Face ID vara otroligt sömlöst.