Apple-försändelser minskar med 30 procent jämfört med året innan, Huawei-försändelser upp med 50 procent under första kvartalet 2019: IDC

Apple-försändelser minskar med 30 procent jämfört med året innan, Huawei-försändelser upp med 50 procent under första kvartalet 2019: IDC

“Endast Huawei och Vivo verkar ha besegrat marknadstrenderna och inget f√∂retag har sett en s√• stor nedg√•ng som Apple under detta kvartal”

IDC har publicerat sin rapport om smartphonetransporter under de tre första månaderna i år, och leveransnumren är mer eller mindre i linje med vad de flesta analytiker och investerare hade förväntat sig. De mest anmärkningsvärda siffrorna kommer från två leverantörer, Apple och Huawei Рmedan den förstnämnda iPhone-försäljningen har sett en mycket brant nedgång, har den motsatt sig industrins motvind för att öka tillväxten på nästan 50 procent i volym. Detta är en särskilt viktig korsning på smarttelefonmarknaden, eftersom detta också ser att Huawei kommer att köra Apple betydligt för att bli det näst största smarttelefonföretaget i världen, fortfarande något bakom Samsung.

Globala smartphonetransporter Q1 2019 IDC 2

Enligt rapporten sålde Apple 36,4 miljoner enheter under årets första kvartal, en minskning från 52,2 miljoner som det sålde under första kvartalet 2018. Detta lämnar den med en marknadsandel på 11,7 procent, vilket innebär en nedgång på 30,2 procent. i sändningsfigurer för iPhone. Den största vinsten i detta kvartal, Huawei, hade en helt omvänd körning jämfört med Apple Рden sålde 59,1 miljoner enheter under Q1 2019 jämfört med 39,3 miljoner för ett år sedan och registrerade en robust ökning med 50,3 procent jämfört med samma period året innan. Huaweis marknadsandel ligger nu på 19 procent, vilket knappt understiger Samsungs globala marknadsandel, vilket minskade leveranserna med 8,1 procent jämfört med 23,1 procent av marknaden.

Globala smartphonetransporter Q1 2019 idc

Vad som gör Huaweis uppgång ännu mer anmärkningsvärd är att den kommer emot den övergripande marknadsutvecklingen. Globala smartphonetransporter under första kvartalet 2019 uppgick till 310,6 miljoner enheter, vilket var den sjätte raka kvartalsminskningen i transporter och en total nedgång på 6,6 procent jämfört med året innan. Branschuppskattningar förväntar sig att försändelser kommer att minska under året, medan Huaweis tillväxtprognos väsentligen riskerar Samsungs långvariga befogenhetsposition. Det kommer att bli en anmärkningsvärd händelse för Huawei, som inte var nära sin nuvarande dominerande ställning på marknaden, inte ens för två år sedan.

Det är dock värt att notera att frågor kan tas upp om Huawei livslängd. Medan den kinesiska smarttelefonproducenten, Vivo, råkade också ha starka tillväxtsiffror, liknar Xiaomi och OPPO att deras leveranser minskar med tanke på konkurrens och svaga övergripande marknadsförhållanden. Det återstår att se hur länge Huawei lyckas hålla fast vid sin tillväxtfas innan den oundvikliga stagnationen börjar. Smarttelefonindustrin ser fram emot tekniker som vikbara enheter och 5G-anslutning för att öka nedgången och återuppliva inköpsomfånget , men den vanliga antagandet av dessa tekniker är fortfarande en bit bort.