Apple gjorde en topphemlig iPod för den amerikanska regeringen för femton Är sedan

Apple gjorde en topphemlig iPod för den amerikanska regeringen för femton Är sedan
I ett nötskal: Apple har inte den bĂ€sta relationen med myndigheter, men redan 2005 tog Cupertino ett “specialuppdrag” för att hjĂ€lpa USA: s energiministerium att bygga en “topphemlig” iPod som hade en speciell, dold funktion.

Apples mjukvaruutvecklare David Shayer berĂ€ttar historien i Apples nyhetsbrev Tidbits. Han skriver att chefen för iPod-programvara för femton Ă„r sedan informerade honom om att tvĂ„ ingenjörer frĂ„n energidepartementet ville ha en speciell iPod-byggd. Det visade sig att paret – Paul och Matthew – faktiskt arbetade för Bechtel, en stor amerikansk försvarsentreprenör till DoE.

Paret ville ha anpassad hÄrdvara till en iPod som skulle spela in data frÄn den hÀr hÄrdvaran till iPod-skivan pÄ ett sÀtt som inte lÀtt kunde upptÀckas. Enheten mÄste fortfarande fungera som en musikspelare ocksÄ.

“De var noga med att se till att jag aldrig sĂ„g hĂ„rdvaran”, skrev Shayer. “Och jag gjorde aldrig.”

Sayer fick aldrig reda pĂ„ iPod: s avsedda anvĂ€ndning men spekulerar i att agenterna “byggde nĂ„got som en stealth Geiger-rĂ€knare”, vilket skulle kunna lĂ„ta dem upptĂ€cka nivĂ„er av strĂ„lning i hemlighet. De kan till exempel söka efter en smutsig bomb eller stulet uran i en stad utan att oroa invĂ„narna.

Shayer sÀger att det bara fanns tvÄ andra personer pÄ Apple som kÀnde till det hemliga projektet: vice president för iPod-divisionen och senior vice president för hÄrdvara. Till och med VD Steve Jobs var inte medveten om det. Alla som Àr inblandade i projektet Àr inte lÀngre pÄ företaget.

“Detta var inte ett samarbete med Bechtel med ett kontrakt och betalning”, skrev Shayer. “Det var Apple som gjorde en tjĂ€nst under tabellen för Department of Energy.”

Absolut plats pĂ„ David Shayer …
Detta projekt var verkligen utan tvekan.
Det fanns ett helt surrealistiskt drama & intressant historia om hur detta projekt startades och sedan hölls hemligt.

Fallet med den topphemliga iPodhttps: //t.co/jgZqcvKIsV

– Tony Fadell (@tfadell) 18 augusti 2020

Historien har bekrÀftats av den tidigare iPod-chefen Tony Fadell, som dÄ var vice president för iPod.

Apple har inte varit lika angelÀgna om att samarbeta med myndigheter under de senaste Ären. Det har upprepade gÄnger förklarat en ovilja att skapa bakdörrar i sina enheter och hade en lÄngvarig saga med FBI över vÀgran att hjÀlpa till att lÄsa upp San Bernardino-skyttens iPhone.

Bildkredit: v74