Apple investerade framgÄngsrikt miljontals dollar över flera Är för att ersÀtta mÀnskligt arbete med robotar

Apple investerade framgÄngsrikt miljontals dollar över flera Är för att ersÀtta mÀnskligt arbete med robotar
Varför det betyder nÄgot: Varje Är gÄr fler jobb förlorade pÄ grund av automatisering, vilket mÄnga oroar sig för om deras yrken snart blir förÄldrade. Men Àven ett företag med djupa fickor som Apple har funnit att medan du kan automatisera specifika uppgifter i tillverkningen, finns det fortfarande saker som mÀnniskor kan göra bÀttre Àn dyra robotar och det kan förbli sant under överskÄdlig framtid.

Apple Àr vanligtvis vÀldigt diskret med sina projekt, men dÄ och dÄ kommer nÄgot av det som företaget lagar mat i sina laboratorier fram och vi fÄr se en glimt av sin vision för framtidens teknik.

Den hÀr gÄngen avslöjade en rapport frÄn The Information att Cupertino-jÀtten spenderade flera Är och miljoner dollar pÄ att automatisera fabrikerna som tillverkar sina produkter. Tanken var att minska antalet uppgifter som krÀvde mÀnskligt arbete och fÄ dem att utföras av robotar, men gÄng pÄ gÄng har det antingen visat sig vara opraktiskt eller att resultaten var undermÄliga.

AnstrĂ€ngningarna startade 2012, efter att VD Tim Cook visade en experimentell automatiserad produktionslinje för iPad som sĂ„g lovande ut, eftersom den bara behövde nĂ„gra fĂ„ mĂ€nniskor att driva och underhĂ„lla. Cook och andra chefer var imponerade av projektet, som utvecklades av Foxconn – Apples största kontraktstillverkare. Systemet anvĂ€nde robotarmar som kallades “Foxbots” och kunde göra det mesta av kapning, behandling och polering av iPad-fodral, liksom det mesta av den montering som krĂ€vs för de interna komponenterna och skĂ€rmen.

Detta övertygade Apple om att bygga ett dedikerat team av robotik- och automationsexperter för att arbeta med att utveckla denna dröm i en hemlig anlĂ€ggning i Sunnyvale, Kalifornien. Inte lĂ€nge hittade ingenjörerna att mĂ€nniskor fortfarande har en skicklighet som Ă€r mycket svĂ„r att reproducera med en robotarm, speciellt nĂ€r det gĂ€ller att fĂ€sta smĂ„ skruvar – en process sĂ„ kĂ€nslig att hĂ„rdvaran som behövs för att utföra det verkade omöjligt att utveckla ens med företagets djupa fickor.

Flera försök senare blev Ànnu fler problem uppenbara som krÀvde att vi skulle falla tillbaka till mÀnskliga hÀnder för att lösa problemet. Det visar sig att maskinerna som var utformade för att installera tangentbord i 12-tums MacBooks upplevde upprepade funktionsfel, vilket krÀvde att hela produktionslinjen stÀngdes av för reparationer.

Intressant har mÀnniskor ocksÄ visat sig vara mer exakta Àn robotar nÀr de applicerar lim för att fÀsta skÀrmpanelen i Apples mobila enheter. Man skulle tro att en maskin skulle vara bÀttre utrustad för montering inom snÀva toleranser pÄ en millimeter eller mindre, men vÀlutbildade kinesiska arbetare presterade konsekvent bÀttre i flera pÄ varandra följande försök.

Apple lyckades automatisera vissa delar av monteringsprocessen för produkter som Apple TV, iPad och Apple Watch, men före 2018 hade företaget oftast gett upp att försöka ersÀtta fler mÀnniskor pÄ monteringsbandet.

Det betyder inte att företagets automatiseringsprojekt stĂ€ngdes. Senare samma Ă„r presenterade Apple Daisy, en robot som var utformad för att göra precis motsatsen till vad de tidigare modellerna misslyckades med att göra – huvudsyftet var att ta isĂ€r hundratals iPhones per timme och sortera de resulterande delarna för Ă„tervinning, som hade blivit Apples nya gröna mĂ„l.