Apple iOS 13: Mörkt lÀge, integritet, prestanda, inbyggd videoredigering och fler funktioner förklaras

iOS 13 beta har ett kritiskt fel som kan avslöja alla dina lösenord

“Apples nya mobila operativsystem ser nu mer tilltalande ut och förbĂ€ttrar integritet och prestanda”

Apple har Àntligen introducerat iOS 13, med en Developer Preview som rullas ut omedelbart. Det nya operativsystemet, enligt tradition, har medfört vanliga uppgraderingar, medan Apple har fokuserat pÄ specifika omrÄden för att ta itu med problem som anvÀndarna har tagit upp över tiden. Trots att den mestadels Àr inkrementell till sin natur, ger den senaste iterationen med sig en av de största kosmetiska översynerna som Apple har gett sitt mobila operativsystem för sent. HÀr Àr en titt pÄ iOS 13: s viktiga uppdateringar som du borde se fram emot nÀr den stabila offentliga byggnaden rullas ut senare i Är.

GrÀnssnitt: Mörkt lÀge, Memoji

Vi börjar med den mest anmĂ€rkningsvĂ€rda förĂ€ndringen av partiet – det lĂ„ngt ryktade mörka lĂ€get. Apple tillhandahĂ„ller Ă€ntligen ett alternativ till det lĂ€tta temat som har funnits sedan Ă„ldrar och ger den största kosmetiska förĂ€ndringen till iOS sedan att hoppa till iOS 8. Designen Ă€r i stort sett lika, men det mörka temat gör en hel vĂ€rld av skillnad. Med tanke pĂ„ att Apples senaste iPhones anvĂ€nder OLED-paneler kan det ocksĂ„ hjĂ€lpa till att skapa bĂ€ttre batteritid, eftersom OLED-skĂ€rmkristaller inte behöver tĂ€ndas för att ge sanna svarta.

IOS 13 mörkt lÀge

Dark Mode gĂ€ller hela systemet och Ă€r dĂ€rmed integrerat i alla systemappar som Apple Music, Foton och Meddelanden. PĂ„ tal om meddelanden kommer anvĂ€ndarna nu att fĂ„ en mycket bredare implementering av Memoji – Apples animerade klistermĂ€rken som kan modelleras och anpassas i ditt ansikte, sĂ„ mycket du vill. Meddelanden fĂ„r nu profilbilder som liknar chattappar som WhatsApp och budbĂ€rare, och om du inte vill visa ditt eget foto pĂ„ det kan du konfigurera det med din egen Memoji.

Anpassningsalternativ för Memoji inkluderar frisyrer, hÄrfÀrg, hudtoner, örhÀngen, lÀpp- och ögonskuggor, skyddsglasögon och till och med AirPods. Dessa kan sedan anvÀndas som klistermÀrken i din chatt, liksom som en knÀppa profilbild, vilket ocksÄ hjÀlper till att skydda din identitet. iOS 13 kommer ocksÄ att ta med en ny skrÀppostfunktion, som hjÀlper till att filtrera bort oönskade samtal frÄn bÄde meddelanden och samtal. Mer om detta senare.

Prestanda: Appar, QuickPath

Den viktigaste fördelen med det nya operativsystemet Àr dess prestandauppgradering, och Apple har stolt stoltserat med siffrorna för att lyfta fram prestationshöjningen. Enligt Apple har iOS 13 gjort om mycket av kÀrndesignen pÄ iOS 12, som ökÀnt slutade sakta ner de Àldre iPhonerna Àn att pÄskynda dem.

Med den 13: e iteration av iOS, allt som Àr instÀllt pÄ att förÀndras, och Cupertino-jÀtten vill börja göra det genom att omstrukturera hur appnedladdningar fungerar. Strax före WWDC-nyckeln tillkÀnnagav Apple att de ökar den arkaiska grÀnsen pÄ 150 MB för mobildataanvÀndning i App Store, och nu har det meddelat att tack vare app-gallringstekniken kommer appnedladdningar i App Store att vara 50 procent mindre i storlek , medan appuppdateringar blir 60 procent mindre. Detta innebÀr att med 200 MB nedladdningsgrÀns kan anvÀndare nu göra mycket bÀttre sömlösa nedladdningar.

ios 13 stora

FörÀndringen av kÀrnarkitekturen innebÀr att laddningstider för appar har blivit hÀlften av vad de var tidigare, vilket Àr sÀrskilt goda nyheter för de Àldre enheterna. Apples senaste generationens biometriska autentiseringsprocess, Face ID, sÀgs ocksÄ fungera 30 procent snabbare, vilket innebÀr att du med iOS 13 borde kunna lÄsa upp, ladda ner och öppna appar mycket snabbare Àn tidigare. Apple hoppas kunna Ängra de misstag de gjorde med iOS 12, och iOS 13 kanske bara Àr rÀtt steg framÄt nÀr det gÀller prestanda.

För att ytterligare förbÀttra den övergripande tangentbordets prestanda blir iOS 13-tangentbordet Àntligen svepande. Detta innebÀr att du inte lÀngre behöver ladda ner Gboard app för iOS (eller nÄgot annat tangentbord frÄn tredje part) för att starta svepning.

Appar översyn: PÄminnelser, Mail, Anteckningar

Apple har ocksĂ„ tagit chansen att se över mĂ„nga av sina inbyggda appar. Den största förĂ€ndringen kommer till PĂ„minnelser, som nu fĂ„r tvĂ„ vyer av att organisera pĂ„minnelser – en brickvy beroende pĂ„ tema eller plats och en listvy som kronologiskt ordnar alla pĂ„minnelser som du nĂ„gonsin har stĂ€llt in. Det fĂ„r ocksĂ„ meddelanden och e-postintegration och drivs av Apples inbyggda AI-algoritm, som arbetar lokalt för att lĂ€sa dina anvĂ€ndningsinstĂ€llningar och lĂ€ra dig var du kanske stĂ€ller in pĂ„minnelsen, vilken tid kanske du föredrar, vem alla ska mĂ€rka frĂ„n kontakter och sĂ„ pĂ„.

iOS 13-kartor

Mail och Safari har ocksĂ„ fĂ„tt betydande översyner, med Safaris sidladdningstider blir Ă€nnu mindre. Mail fĂ„r dĂ€remot en massa skrivbordsfunktioner, inklusive (för första gĂ„ngen förvĂ„nansvĂ€rt) Rich Text Formatting som e-post pĂ„ skrivbordet. Anteckningar fĂ„r ocksĂ„ en ny layout. Delningsalternativ har ocksĂ„ uppdaterats för att visa dina önskade kontakter, liksom en staplad layout av alternativ för att dela anteckningar – bĂ€ttre Ă€n de arkaiska och begrĂ€nsade alternativen hittills.

Produktivitet: Foton, videor, kartor

Apple Maps kommer Àntligen att bli rikare och fÄ nya funktioner som att trycka pÄ för att navigera, gatuvy, förstÀrkt 360-graders gatuvy, pitstops och andra funktioner. Detta Àr en del av Apples större plan att göra Maps lika skicklig som Google Maps, men Àr fortfarande lÄngt ifrÄn att nÄ dit. De nya, förbÀttrade kartorna lanseras först till USA i slutet av Äret, Àven om resten av vÀrlden antagligen Àr lÄngt ifrÄn uppdateringen.

iOS 13 Memoji

Den bĂ€sta produktivitetsuppdateringen kommer för foton och videor, som fĂ„r massor av nya redigeringsfunktioner. Kameran fĂ„r ett förbĂ€ttrat portrĂ€ttlĂ€ge, med bĂ€ttre djupbildning och en ny portrĂ€ttton – High Key Mono. Detta fortsĂ€tter i Foton, dĂ€r du nu kan redigera alternativ som briljans, djup och andra finare aspekter. Den största funktionen Ă€r dock möjligheten att redigera videoklipp i naturen, och vĂ€nda dem frĂ„n horisontellt till vertikalt, vilket borde ta betydande processorkraft för att göra det. ÄndĂ„ hjĂ€lper det till avslappnad sömnad, toning och trimning av videor för första gĂ„ngen nĂ„gonsin pĂ„ den inhemska Photos-appen, medan bilderna sjĂ€lva nu fĂ„r en mer mĂ„ngsidig uppsĂ€ttning redigeringsverktyg.

SkÀrmdumpar har ocksÄ förbÀttrats och du kan nu göra bÀttre markeringar pÄ dina skÀrmgrepp medan du arbetar pÄ sprÄng. Uppdateringen Àr mycket betydelsefullare pÄ iPad (och iPadOS) av uppenbara skÀl, men iOS har inte uteslutits frÄn produktivitetsrevisionen och visar positivt avsikt frÄn Apple.

Integritet: Logga in med Apple, e-postmaskering

KĂ€rnan i iOS 13: s uppdateringar Ă€r integritet. Apple sĂ€ger att det nu kommer att erbjuda anvĂ€ndarna möjlighet att vĂ€lja ‘GodkĂ€nn bara en gĂ„ng’ nĂ€r de tillĂ„ter behörigheter till appar, vilket ger dem mycket överlĂ€gsen mikrokontroll över kĂ€nsliga behörigheter som en mikrofon, kamera och plats till tredjepartsappar.

iOS 13-portrÀtt

Samtidigt har Apple garanterat att hĂ„lla data sĂ„ lokala som möjligt, med AI-bearbetning pĂ„ enheten för det mesta. Detta hjĂ€lper anvĂ€ndare att hĂ„lla sina data utanför molnet och internet, vilket i sin tur Ă€r en mycket bra idĂ© med tanke pĂ„ att alla integritetsproblem flyter runt. I alternativ till alternativ för att logga in pĂ„ appar med Facebook och Google, som Ă€r ökĂ€nda för att spĂ„ra dig över hela internet, har Apple introducerat Logga in med Apple – en funktion som inte spĂ„rar din online-identitet och ocksĂ„ maskerar din riktiga e-postadress, sĂ„ att spammare och skadliga anvĂ€ndare inte fĂ„r se din riktiga e-postadress, som förblir krypterad och gömd i Apples böcker.

Sammantaget har Apple förstÀrkt sitt fall genom att skydda anvÀndardata i enheter, ge mikro-integritetskontroll och rulla ut alla snygga UI-uppdateringar och layoutrenoveringar. Den första offentliga betaversionen för iOS 13 lanseras senare denna mÄnad, dÄ kommer vi att se operativsystemet pÄ de flesta Apple-enheter för första gÄngen.