Apple kan meddela flytt till ARM-baserade Mac-datorer pÄ WWDC den hÀr mÄnaden

Apple kan meddela flytt till ARM-baserade Mac-datorer pÄ WWDC den hÀr mÄnaden
Sammanfattning: Tidiga Macintosh-datorer drivs av Motorola-processorer men i mitten av 90-talet bytte Apple över till PowerPC. UngefÀr ett decennium senare Àndrade Apple igen sin melodi och valde att klÀ sina datorer med hÄrdvara frÄn Intel.

Apple kan vara veckor borta frÄn att offentligt avslöja planer pÄ att utrusta sina Mac-datorer med ARM-baserade processorer. KÀllor som Àr bekanta med saken berÀttar för Bloomberg att Apple kan göra meddelandet vid sin Worldwide Developers Conference (WWDC).

Genom att tillkÀnnage skiftet tidigt (den första vÄgen av ARM-drivna Mac-datorer förvÀntas inte komma fram till 2021), skulle det ge utvecklare gott om tid att anpassa sina appar för att tillgodose den nya arkitekturen som skiljer sig i grunden frÄn Intel-chipsen som nuvarande enhet dess datorer.

KÀllor berÀttade för publikationen att Apples chiputvecklingsgrupp beslutade att flytta frÄn Intel pÄ grund av oro för att prestationsvinster mellan generationerna minskade. Dessa kÀllor sa att Apple var orolig för att följa Intels fÀrdplan skulle kunna vara skadligt för framtida Mac-datorer.

Tidiga tester verkar lovande. KĂ€llor sĂ€ger att ARM-baserade marker har visat “betydande förbĂ€ttringar” jĂ€mfört med Intel-hĂ„rdvara, sĂ€rskilt nĂ€r det gĂ€ller grafikprestanda och med appar som anvĂ€nder artificiell intelligens. Apples anpassade hĂ„rdvara Ă€r enligt uppgift ocksĂ„ mer energieffektiv Ă€n Intels, vilket kan leda till tunnare och lĂ€ttare eller lĂ€ngre batterier i MacBooks.

WWDC startar den 22 juni, men pÄ grund av Covid-19-begrÀnsningsÄtgÀrder har Apple eliminerat den personliga aspekten och kommer att vara vÀrd för konferensen som en virtuell hÀndelse.