Apple kommer att betala 4,5 miljarder dollar för att lösa tvisten med Qualcomm

Apple kommer att betala 4,5 miljarder dollar för att lösa tvisten med Qualcomm

“Priset pĂ„ 5G iPhone kommer troligen att vara ganska högt och Apple hoppas pĂ„ ett fantastiskt försĂ€ljningsĂ„r som kommer att bĂ€ra den branta kostnaden för avtalet”

Qualcomm har avslöjat det pris som Apple betalar för att lösa sina lÄngvariga rÀttsliga tvister utanför domstolen. Som nÀmnts under ett nyligen intÀktssamtal avslöjade Qualcomm att det kommer att fÄ mellan 4,5 och 4,7 miljarder dollar frÄn Apple som en del av kompensationen för att acceptera Qualcomms invÀndningsgrunder. Beloppet inkluderar inga andra aspekter, till exempel framtida royalties som kommer att motverka iPhone-tillverkarens anvÀndning av Qualcomms tekniker i de kommande telefonerna.

Men Apple hoppas verkligen att det branta priset det betalar Qualcomm kommer att komma till god nytta, och de första tecknen Àr positiva. Mot sin lösning har Apple lyckats trÀffa ett sexÄrigt patentlicensavtal med Qualcomm, med möjlighet att förlÀnga affÀren i framtiden innan nya förhandlingar görs. Licensavtalet kommer att se att Apple Àr förtrogen med Qualcomms toppnivÄteknologi inom 5G-modem, vilket sÄ smÄningom kommer att driva Apples 5G-aktiverade iPhones. Detta Àr, som det verkar, Apples enda sÀtt att gÄ vidare med sin verksamhet, eftersom Intel inte Àr i 5G-modembranschen och Huawei stÄr inför misstankar om dataövervakning och sÀkerhetsdörrar i kommunikationsutrustning.

Qualcomm-Snapdragon-8cx-02

Apple förvÀntas ocksÄ göra sitt eget 5G-modem nÄgon gÄng, men det Àr förmodligen en tid borta. Det har dock anstÀllt Intels ex-chef för 5G-utveckling, Umashankar Thyagarajan, för att utveckla detsamma, medan dess tidigare ledare Ruben Caballero slutade med företaget. Apple tros ocksÄ ha varit i samtal med Intel för att förvÀrva sin 5G-division före sin lagliga förlikning med Qualcomm, vilket kunde ha drivit sitt försök att skapa sitt eget 5G-modem. Just nu har Apple sin egen tillverkningsavdelning som skaffar bearbetningskÀrnor och anpassar dem för att fÄ fram bÀsta möjliga prestanda frÄn det.

Det ÄterstÄr att se hur Apple och Qualcomms avtal gÄr ut i framtiden. Medan Apple ursprungligen anklagade Qualcomm för att missbruka sin dominerande position i branschen, hade chiptillverkaren svarat genom att anklaga det Cupertino-baserade företaget för att skaffa sina patenterade tekniker och överlÀmna dem till Intel och dÀrmed bryta mot immateriella och kommersiella ÀganderÀtt. Medan en sÄdan situation har tagits hand om för tillfÀllet kan Apple besluta att avbryta det och gÄ solo nÄgon gÄng i framtiden, Àven om den första 5G-iPhone nÀstan Àr sÀker pÄ att ha ett Qualcomm-modem inuti.